Är SVT vänster?

MEDIA. Joakim Lamotte berättar om sin tid som anställd inom public service, när han arbetade åt SR, SVT och utbildningsradion i 15 år: ”Det var svårt att veta om man satt på kongress hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet eller deltog i ett redaktionsmöte på SVT…”

Under en debatt i Almedalen deklarerade Aftonbladetkrönikören Anders Lindberg att public service inte är vänster oavsett om vissa verkar tro det.

Efteråt kom personer fram och frågade om min åsikt i frågan eftersom jag trots allt har jobbat som journalist i 15 år inom public service, det vill säga på Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Jag svarade som jag brukar när frågan kommer på tal. Nämligen att det, under min tid inom public service, ofta var svårt att veta om man satt på en kongress hos miljöpartiet och vänsterpartiet eller deltog i ett redaktionsmöte på SVT.

Ett av mina första jobb på Utbildningsradion var på ett program som enbart bevakade skolfrågor. Producenten för projektet var aktiv inom det nystartade partiet Feministiskt initiativ och förklarade på första redaktionsmötet att vi absolut inte fick göra reportage där friskolor i något avseende kunde uppfattas som positivt. Skulle det göras inslag om friskolor skulle vinkeln alltid vara till nackdel för detta system. Annars fick det vara.

Eller som första gången jag fick jobb på Sveriges Radio. Då kom en kvinna förbi och förklarade att på den här redaktionen röstar man rött om man vill vara en del av gemenskapen. Varken mer eller mindre.

På SVT:s Uppdrag granskning har jag suttit på redaktionsmöten där högaktade reportrar på allvar menat att vi inte skall göra reportage som kan komma att gynna Sverigedemokraterna. Som den gången då två modiga kvinnliga reportrar gjorde ett reportage om kvinnosynen bland imamer i svenska förorter. På utvärderingen efter sändning fick de höra av en överlägsen reporter att reportaget inte borde ha gjorts eftersom ”det har gjort att vi fått vänner vi inte vill ha”.

Läs vidare på Joakim Lamottes Facebook…

-Pettersson vill påstå att Lamotte tillhör den enda procenten…”Det är synd att 99 % odugliga journalisterna skall fördärva förtroendet för en hel yrkeskår” Okänd

6 thoughts on “Är SVT vänster?

  1. SVT, SR och TV4 är så vänster man kan bli. Tack vare internet och alternativ media kan de precis som Lamotte skriver inte hålla på som förr längre.
    Folk har ögonen på dem på ett helt annat sätt.
    Det som stör är att man från nyår ska vara tvingad att betala för skiten även om man som jag saknar TV.

  2. SVT, SR, TV3, TV4 och övriga s.k fria radio och TV-kanaler är totalt politiskt styrda och har definitivt sin grund i extremvänstern det går inte att undvika att se och höra, alla kör ju hela tiden med samma budskap och propaganda för att hjärntvätta folket vilket nog tyvärr lyckas till viss del !

Kommentera