Rwandier döms till livstid för krigsbrott

BROTTSLIGHET. Rwandiern, numera svenske medborgaren Theodore Tabaro dömdes vid lunchtid på onsdagen till livstids fängelse för att ha deltagit i folkmordet på tutsier i Rwanda 1994. Enligt Tabaros advokat Thomas Bodström kommer domen att överklagas.

Stockholms tingsrätt har dömt en snart 50-årig svensk medborgare för folkmord och grovt folkrättsbrott innefattande mord, försök till mord och människorov i Rwanda 1994. Straffet har bestämts till livstids fängelse. Skadestånd har dömts ut till 16 brottsoffer.

Under folkmordet i Rwanda som pågick under perioden april–juli 1994 dödades cirka 800 000 människor. Tingsrätten har funnit det bevisat att den åtalade medverkat i flera attacker i ett område i sydvästra Rwanda där människor dödats och skadats, bland annat i en attack mot en skola där hundratals människor som sökt skydd dödades.

Tingsrätten har inte funnit det bevisat att den åtalade har medverkat i de våldtäkter som gjorts gällande i målet och inte heller att han gjort sig skyldig till dödande i den omfattning som påståtts.

Tingsrätten har prövat den åtalades invändning om att utredningen är politiskt styrd av den rwandiska regimen. Vid prövningen har tingsrätten funnit att det inte har förekommit någon otillbörlig påverkan på förhörspersonerna. Bedömningen har även innefattat att den åtalade har vittnat mot den rwandiska regimen i ett flyktingspionagemål vid Örebro tingsrätt.

De brottsliga handlingarna har bedömts som folkmord eftersom de skett i syfte att helt eller delvis förgöra folkgruppen tutsi. Vidare har handlingarna bedömts som svåra överträdelser mot regler i internationell humanitär rätt. Den åtalade har därför även dömts för grovt folkrättsbrott.

Straffet har bestämts till livstids fängelse.

Tingsrätten har även dömt ut skadestånd till 16 brottsoffer i Rwanda med tillämpning av rwandisk rätt. Skadestånden avser ersättning för brott de utsatts för eller förlust av anhöriga. Beloppen varierar mellan 2 500 000 och 10 000 000 rwandiska franc.

Vem som betalar skadestånden vet jag inte.

Pressmeddelande

Herr Theodore Tabaro, 49, hade enligt åklagaren en ledande roll i folkmordet där han använde machete, spjut, klubbor, skjutvapen och handgranater mot folkgruppen tutsier.

Tabaro deltog i folkmordet från den 9 april till den 31 maj 1994. Han ska bland annat ha beordrat och organiserat attacker mot skolan Nyakanyinya och klostret Mibirizi med hundratals döda som följd.

Mannen döms även för grovt folkrättsbrott efter att ha brutit mot Genévekonventionen om mänskliga rättigheter.

Det var myndigheter i Rwanda som först begärde att mannen skulle utlämnas för att ställa till svars för folkmord i sitt forna hemland. Mannen har bott i Sverige sedan 1998 och är svensk medborgare sedan 2006.

Rwanda ville ha mannen utlämnad för att ställas till svars för brotten i sitt hemland. Sverige lämnar dock inte ut svenska medborgare till länder utanför Europa. En utredning sattes istället igång av internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Polisens utredare och åklagare har vid sex tillfällen åkt till Rwanda och förhört personer under förundersökningen. Under rättegången förlades stora delar av förhandlingsdagarna på plats i landet.

-Pettersson noterar att herr Tabaro deltog i mord på 800.000 människor, fick sedan bosätta sig i Sverige och fick svenskt medborgarskap.

Bara häktningen i mer än 1.5 år kostar 2 miljoner.

Stockholms TR Dom B 13688-16

Socialdemokraten och försvaradvokaten Thomas Bodström tänker överklaga domen, hittills har Bodström och målsägarbiträdena kostat 14 miljoner. Sedan tillkommer allt annat, resor till Rwanda, domar, poliser, utredare, oj, oj, är får Stefan svårt att räkna hem en vinst, totalkostnaden för denna ”flykting” blir minst 70 miljoner…

Ersättning
1. Thomas Bodström tillerkänns ersättning av allmänna medel med 3 508 500 kr. Av
beloppet avser 2 621 962 kr arbete, 156 305 kr tidsspillan, 33 174 kr utlägg och 697 059
kr mervärdesskatt.
2. Anna Wahlström tillerkänns ersättning av allmänna medel med 3 750 412 kr. Av
beloppet avser 2 639 438 kr arbete, 210 623 kr tidsspillan, 187 368 kr utlägg och 712
983 kr mervärdesskatt.
3. Ghita Hadding Wiberg tillerkänns ersättning av allmänna medel med 3 728 532 kr. Av
beloppet avser 2 352 113 kr arbete, 261 721 kr tidsspillan, 368 992 kr utlägg och 745
706 kr mervärdesskatt. Från beloppet ska avräknas utbetalt förskott om 625 000 kr.
4. Bengt Hesselberg tillerkänns ersättning av allmänna medel med 3 433 681 kr. Av
beloppet avser 2 297 237 kr arbete, 172 832 kr tidsspillan, 276 876 kr utlägg och 686
736 kr mervärdesskatt. Från beloppet ska avräknas utbetalt förskott om 331 250 kr.
5. Kostnaden för försvaret och målsägandebiträdena ska stanna på staten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “Rwandier döms till livstid för krigsbrott

  1. Bodström är galen, jag har aldrig sett honom så upprörd i svensk tv förut. Han borde ha lite att jämföra med, särskilt under sin tid i maktens korridorer. Han verkar jävligt säker på sin klients oskuld, jag tror dock inte han har satt sin fot i Rwanda själv. Varför tog han sig an fallet, valde klienten honom? Borde expolitiker ens kunna verka inom juridiken? Jo, det kanske är möjligt, men som sosse, borde inte det vara synnerligen försvårande omständigheter?

  2. Mångkultur betyder avsevärda vinster enligt 7-klövern. På denne man förlorade vi 14 miljoner, 421 tusen 125 kronor.
    Fortsättning följer i högre instans.

    • Och sådana vedervärdiga advokater som Thomas Bodström gnuggar sina händer av glädje.

  3. Men osvenska dagbladet skrev ju att det var en svensk… inte afrosvensk…

  4. Glöm inte att enligt svt har även skadestånd för brottsoffer till 16 personet. Från brottsofferfonden kan man misstänka.

  5. Han måste haft en vidunderlig kompetens eftersom Sverige så hett eftertraktade honom.

    Undrar hur det sett ut här i landet om vi haft samma dårpolitiker efter kriget som nu, då hade väl både Hitler och Mengele fått svenskt medborgarskap med all inclusive.

    • Även Stalin förstås, konstigt att man inte räddade mördarna i Pol Pot som var Sossarnas o kommunisternas riktigt stora idoler, dom hade trivs som handen i handsken här all inklusive.

Kommentera