HD verkar inte ha något att göra. Prövar dom mot SVT-journalist


RÄTTSSYSTEMET. Högsta domstolen kommer ta upp den fällande domen mot SVT-journalisten Fredrik Önnewall som dömdes för att ha smugglat en syrisk pojke från Grekland till Sverige.

HD ska inte bedöma om brottet har begåtts, utan utgår från att Tingsrätten och Hovrätten har gjort en riktig bedömning när de dömde Fredrik Önnevall, en tolk och en fotograf för människosmuggling.

Åklagaren ville ha Fredrik Önnevall dömd till fängelse medan försvaret ansåg att en friande dom vore rimlig på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl. Fredrik Önnevall dömdes tillsammans med två medarbetare för att ha hjälpt en 15-årig pojke till Sverige i samband med en inspelning av en dokumentärserie år 2014.

Högsta domstolen ska ta ställning till brottsrubriceringen och straffets längd, säger justitiesekreterare Anna Tikkanen.

– Vi ska pröva hur gärningen ska rubriceras. Det finns tre olika grader av människosmugglingsbrottet. Eftersom det är bara de tilltalade i målet som klagat och de är dömda för människosmuggling av normalgrad, så är prövningen begränsad att bedöma om det är normalgrad eller ringa brott. Sedan ska högsta domstolen pröva påföljdsfrågan, säger Anna Tikkanen till Ekot.

-Pettersson menar att Önnevall och de två andra SVT-medarbetarna borde åtalas för slöseri med statens medel.

De är dömda för människosmuggling av normalgraden till samhällstjänst i 75 timmar och vill att det ska kallas människosmuggling, ringa brott och ett lägre straff.

Sveriges Radio skriver om saken. De envisas dock med att kalla pojken flyktingpojke, trots att han befann sig i Grekland när SVT-teamet dog med sig honom till Sverige.

Önnevall och SVT använde licenspengar till kriminalitet, nu slösar de med skattepengar. Önnevall riskerar inget. SVT betalar med våra pengar.

Om Önnevall på bloggen…


8 responses to “HD verkar inte ha något att göra. Prövar dom mot SVT-journalist

 • stefan a.

  Då 15-åringen befann sig i trygghet i Grekland finns det bara ekonomiska skäl för att ta sig till Sverige, samhällstjänst bör bytas mot fängelse, allt annat leder till anarki, och är det fortfarande SVT som betalar?…

  Gilla

 • Punto

  Det här var givetvis ett nyhetsinslag i Sydnytt i går där man har fem minuter att täcka väsentligheter av vad som hänt i hela Syd. Med stor, flinande bild på barnsmugglaren.

  Gilla

 • HB

  Fängelse och ett 7-siffrigt bötesbelopp!

  Gilla

 • robbcos

  Låt unga män som vill till sverige helt gratis bli transporterade med Postnord, då skulle MS journalister och andra kriminella slippa smuggla och godset skulle aldrig komma fram 😂

  Gilla

 • Björn

  Klart det måste tas upp. Det är ju en journalist det handlar om. Snyft snyft.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Ska vi följa svensk lag, eller ska vi inte? Har SVT immunitet? Har Fredrik?

  Gilla

 • Sisu

  Nä, det är inte SVT som betalar, det är vi som betalar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: