Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland.

BROTTSLIGHET. Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland. Det visar en svensk forskningsstudie som jämför Sverige med tolv andra europeiska länder.

Nivån för dödligt våld med skjutvapen är mer än dubbelt så hög i Sverige bland män mellan 15 och 29 år jämfört med genomsnittet i andra europeiska länder.

Sverige skiljer ut sig markant jämfört med länder som till exempel Tyskland och Storbritannien. Det visar en forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften European journal on criminal policy and research.

Bakom studien står Joakim Sturup, Amir Rostami, Hernan Mondani, Manne Gerell, Jerzy Sarnecki och Christofer Edling som har jämfört Sverige med tolv andra europeiska länder under perioden 1996-2015.

”Vi drar slutsatsen att Sverige har sett en kraftig ökning av våldshandlingar hos män mellan 15 och 29 år under de senaste 20 åren”, konstaterar de i artikeln.

”Vi argumenterar inte för att det övergripande våldet har ökat i Sverige, men vi kan rapportera en kraftig ökning av vapenvåld hos unga män som bara kan beskrivas som en endemisk*situation”, skriver de vidare och konstaterar att problemen är utbredda ”inom såväl befolkning som socialt utsatta områden”.

Forskarna hänvisar också till tidigare rapporter som visat att antalet dödliga och icke-dödliga skjutningar i Sverige är bland de högsta i Västeuropa.

Skillnaden i antalet icke-dödliga skjutningar är särskilt hög samtidigt som offren i Sverige är betydligt yngre än i andra länder.

Dagens Juridik

-Pettersson noterar att en farbror som heter Jerzy Sarnecki har deltagit i studien och funderar på om det kan vara samma som påstår att brottsligheten minskar…

*endemisk är inom biologi och ekologi något som bara förekommer inom ett speciellt område.

8 thoughts on “Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland.

  1. 10 ggr mer, innebär att Sverige har högre grad av inrikesvåld än inbördeskrigets Syrien, bortsett vid en frontlinje.

    Jag tog mig för att lyssna på stridsljud inspelat från återtagandet av Aleppo. Rätt häftiga strider har vi hört, MEN . . .
    detta är ändå inget mot ljudet från en vanlig dag i Malmö 2018

    Slutsatsen är att Sverige befinner sig i s k lågfrevent inbördeskrig. Att det enbart skulle röra sig om knarkrelaterade uppgörelser är nys och ett led i myndigheternas mörkläggningar av allvaret!

  2. Först – Jercy är med för att som politruck censurera den värsta sanningen.

  3. SVT: ”Har du tänkt på effekten av att presentera denna rapport i valrörelsen…”?

  4. Varför inriktar man sig på åren innan araber/niggrar invaderade oss ?
    Visserligen fanns det bland Zlatan,och hans vänner många kriminella men dessa uppträdde i första hand,som smugglare och gangstergäng. Dessutom var dessa inte på långt när fanatiska analfabeter,som låg på knä med r-ven i vädret,som de nya gör just idag…..Inte hellre fanns det bland dem snorungar,som sprang runt och eldade upp skolor,firmor och bilar !
    Detta sker liksom skjutningarna,sedan den nya islamska kulturen ockuperade oss.
    Vildar/kannibaler från Afrika var ju tidigare en sällsynt art i Norden. I dag syns de dagligen inom alla kriminella områden.Även om det inom deras speciella område knarklangning och rån,som de främst figurerar.

  5. Men försök att förklara det för vänstermedias favoritideolog Jerzy Sarnecki!

    • Vapenbrott i England är nog automatiskt 5 års fängelse. Räcker om man har det på sig tror jag.
      Så knivar och syra används i stället.

Kommentera