Stäng

S föreslår återigen att falsk ålder ska göra det möjligt att riva upp domar

BROTTSLIGHET. Det ska bli lättare att riva upp domar om det visar sig att gärningsmannen ljugit om sin ålder. Det föreslår regeringen nu, rapporterar Dagens Nyheter bakom betalvägg. 

Bakgrunden till förslaget är den uppmärksammade gruppvåldtäkten på Fåfängan i Stockholm 2015, säger justitieminister Morgan Johansson (S). En av gärningsmännen saknade identitetshandlingar men uppgav att han var 16 och dömdes därför till sluten ungdomsvård.

När det senare visade sig att han var 20 ansökte riksåklagaren om resning men fick nej av Högsta domstolen. – I dag är åldern inte en grund för resning. Men med det här förslaget blir det möjligt, säger Morgan Johansson, som tror att förslaget har stort stöd i riksdagen.

-Pettersson säger att här har vi ett extremt tydligt exempel på valfläsk. Herr Johansson (S) föreslog samma sak i juli 2017 och hoppades då att lagen skulle vara i kraft från 2019. Tidigare har ministern varit emot en lagändring.

Nåväl, förslaget är bra, fast det behövs inte. Det finns redan lagar som säger att det är upp till den anklagade att bevisa sin ålder, kan han inte det ska han dömas som vuxen. 

Givetvis borde inte detta bara gälla gruppvåldtäkter utan även alla asylsökande som ljugit om ålder och bakgrund.

Dessutom har våra politiker en tendens att skylla på dåliga lagar. Det finns bra lagar för de flesta fall men de används inte och ofta döms det till minimistraff eller under minimistraff i stället för att använda hela straffskalan.

Litar ni på inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) så röstar ni naturligtvis på S i höst…

11 reaktioner på “S föreslår återigen att falsk ålder ska göra det möjligt att riva upp domar

 1. Men falsk ålder ger ändå en chans för 9000 afghaner att få en ny chans att stanna trots att det inte finns några skäl till det.
  Ge er sossar! Ni saknar fullständigt trovärdighet.

 2. Med tanke på den oärlighet som dom har visat under 4 år, så kan dom spola ner sina löften i dassen, som Löfven lovade fixa till alla nödställda i Afrika.
  Den skadeglädje jag känner över sossarnas nedgång är djup och äkta. De har sig själva att skylla.

 3. Varför ger Högsta domstolen ett nej, när det är ett så tydligt åldersbedrägeri? Det tycks vara fel personer på myndigheterna? Regeringen kan ändra lagar och förordningar hur mycket, som helst men utan effekt om det finns myndighetspersoner, som tolkar lagarna till fördel för gärningsmän och till nackdel för brottsoffer.

  1. Tala om en feminist- sosse som är kommunalråd.
   ”– Om syftet med festen är integration tycker jag att det är något positivt”

   Nog handlar deras eid al- fitir på torget med integration åt ett visst håll allt. På kommunskatten.
   När det är julgransplundring på torgen med spelemän som spelar med ringdanser och gotteposar till barnen.
   Inte tusan kommer det några av dem inte och vill vara med oss.

   ”När den muslimska fastemånaden ramadan tar slut firas det med en fest som kallas eid al-fitr. En sådan fest ska den 16 juni anordnas av Älmhults kommun, men det får hård kritik av Kristdemokraterna.

   Festen eid al-fitr anordnas som en del av det kommunala projektet Fritidsskola för nyanlända, och finansieras av pengar från länsstyrelsen som ska främja integration. Arrangemanget är öppet för alla.

   Dan Bülow är Kristdemokraternas ledare i Älmhult och tycker att det är en dålig idé att kommunen blandar sig i det muslimska firandet.

   – Jag tycker först och främst att det ska vara rättvist, man ska inte gynna någon religion framför någon annan. Sen är jag lite bekymrad. Jag är inte bekymrad över att vi har muslimer i vårt land men jag är bekymrad över att de liksom strategiskt tar över lite. De tar över områden, säger han till Smålandsposten, som frågar honom om problemet är att det just är en muslimsk fest.

   – Ska sanningen fram är jag bekymrad över hur islam knaprar åt sig här i Sverige. Det står jag för, säger Dan Bülow som dock påpekar att muslimerna kan anordna sina fester privat utan kommunal inblandning.

   Beslutet att anordna festen togs av tjänstemännen i kommunen, men kommunalrådet Eva Ballovarre (S) uppger att hon står bakom det.

   – Om syftet med festen är integration tycker jag att det är något positivt.”
   https://nyheteridag.se/de-liksom-strategiskt-tar-over-kritik-mot-att-kommun-anordnar-muslimsk-fest/

 4. Nej jag litar inte på lille Morgan.
  Man undrar ju på vad lagstiftarna har hållit på med genom alla åren när lagboken är så grovmaskig så den ger fri lejd för bedragare och andra grova brottslingar.

 5. Jag fortsätter med mitt mantra:
  ”En röst på sjuklövern är en förlorad röst”!
  Rösta rätt, rösta SD!

  Litar inte på sjuklöverns s k ”politiker” som kört Sverige i diket och tillåter Sverige All Inclusive för MENA-individer.

 6. Annie, som inte kan ha lärt sig något under de år det tog att ta en jur kand. Redan då kostade hon mig pengar, sitta av tiden, när någon annan kunde använt platsen på universitetet.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: