Svenska sedlar kommer inte tryckas på Malta

PENGAR. För en vecka sedan rapporterade vi att amerikanska Crane beslutat lägga ned sedeltryckeriet vid Tumba pappersbruk i Stockholms län och flytta till Malta. 

Nu säger Riksbanken ifrån, svenska sedlar ska tillverkas i Sverige. Riksbankens hänvisar till ett avtal med Crane där det står att sedlarna ska tryckas i Tumba och skriver att de nu arbetar vidare för att hitta en lösning för den fortsatta produktionen av svenska sedlar.

Riksbanken byggde Tumba bruk 1755. Vid årsskiftet 2001/2002 köpte Crane produktionen. Planen att sedeltryckningen flyttas till en ny anläggning på Malta efter hösten meddelades i förra veckan.

Pressmeddelande

– Pettersson säger klokt av Riksbanken att skriva in tillverkningsort i avtalet, tänk om alla politiker och tjänstemän var så smarta, och det är inte bara en ekonomisk fråga utan framförallt är det viktigt att behålla kunskapen i Sverige.

11 thoughts on “Svenska sedlar kommer inte tryckas på Malta

  1. Det spelar väl ingen roll var man trycker Sveriges sedlar, dom får man ju ändå inte använda i Sverige.

  2. Jag är missnöjd med de nya sedlarna. Det är som om våra historia börjande på 1900-talet. Alla vära stora män och kvinnor från tidigare århunddraden är bortglömda.

    • Instämmer helt med dig men retar mig än mer på mynten,som påminner mig om DDR …Nästa gång (om det blir någon) blir det aluminium… ;(

  3. Varför såldes detta anrika svenska & statligt ägda företag till ett amerikansk globalistjätte över huvud taget? 2001 var det regimen Persson som härskade. Hade man redan då beslutat att avskaffa den fysiska valutan?
    Vet att Tumba bruk tidigare tryckte sedlar även till andra länder så det var väl knappast på grund av olönsamhet? Fick kanske Persson, likt Reinfeldt, ett välbetalt drönarjobb på någon amerikansk bank som belöning för detta svek?

    En läsvärd och väl sammanfattande krönika av Lars Bern om hur de globala företagen håller på att ta över Sverige och världen; https://nyadagbladet.se/kronikor/den-metabola-pandemin/ På youtube finns även en intressant intervjuserie med honom kring detta ämne (sök ”Svensk Webbtelevision”)

  4. Ingen som tänkt på ”framtiden”? Sedlarna har nu samma storlek som eurons sedlar, börjar man sedan trycka sedlarna utanför Sverige så är inte steget lång. Man tar bort KR och trycker EURO istället

  5. Det var högerfalangen i 7-klövern, som genomdrev utförsäljningen av de statliga företagen, för några decennier sedan. De pengar, som statskassan tog in på försäljningarna, har använts för att importera bidragstagare från hela världen.

    Att något så centralt, som tryckande av svenska sedlar, sköts av någon annan än staten själv är vansinnigt. Ett amerikanskt företag – som i detta fall – har naturligtvis sin lojalitet i första hand till USA. Att tro att det företaget INTE lämnar ut trycktekniken – i minsta detalj – till amerikanska myndigheter, är befängd. Med den kunskapen kan USA sedan enkelt översvämma marknaden med falska sedlar och därmed krossa svensk ekonomi. Bara genom att hota med att göra detta skulle räcka, för att få den svenska statsledningen att dansa efter den amerikanska pipan.

    Vänster- och högerpartierna är alla rörande överens: Sverige skall förstöras och svenskarna tvingas in i det fascistiska EU och in i den globala krigsmaskinen NATO. Att lägga ut tryckandet av svenska sedlar på entreprenad till ett amerikanskt företag var bara ett, av otaliga, steg i den riktningen.

  6. Att lägga tillverkningen ändå där bort där det finns skalbolag på Malta som heter duga.
    Hur mycket av sedlar skulle det inte bli svinn av på vägen hit till riksbanken.

  7. Det enda som inte ska konkurrens utsättas i sverige är våra oduglga politiker, där finns pengar att hämta indiska konsulter för en tiondel av vad en svensk riksdagsman kostar.
    Plus tio ggr bättre, sämre går inte en död katt skulle prestera bättre än våran byfåne till stadsminister.

  8. Vad hade varit nästa steg…. att lägga ut Riksbanken till Kazakstan….inte omöjligt, då vi redan har lagt ut Sverige och svenskarna till alla muslimer att förnöja sig med, och utnyttja.

    Tycker ni att Sverige styrs bra.
    Val 2018….för FÖRSTÅND !

  9. Bra!
    Det var oroande om flytten. Dessutom att en av ägarna var fälld för ekonomisk brottslighet!!
    Lät minst sagt skrämmande!

    • En amerikansk Oligark under annan benämning !
      Sådana finns det betydligt fler av i USA än Ryssland därför under annat korrekt namn !

Kommentera