Engelska skolan: ”Får vara slut på kommunistväldet nu”

SKOLAN. Engelska skolans grundare Barbara Bergström och hennes man Hans, som hon driver bolaget tillsammans med, ser fram emot valet om mindre än fyra månader.

”Då får det vara slut på det här kommunistväldet. Det måste komma en ny regering som är mer pragmatisk”, säger Hans Bergström i Di TV.

Paret har tillsammans skrivit en bok om framväxten av privatskolimperiet Engelska skolan, som i dag består av 36 skolor i Sverige, 26.000 elever och med en omsättning på 2,5 miljarder kronor.

I boken, ”Tough Love” beskrivs grundfilosofin och hur skolan växt under sina 25 år.

”Det finns ett enormt stort behov av en skola som har disciplin och ordning, samt att man behärskar engelska språket”, säger Barbara Bergström och fortsätter: ”Man kan inte säga att skolan passar alla. Men föräldrarna väljer oss för att det finns en trygghet, och att mobbning – i den mån den blommar upp – tas omhand. Vi sopar ingenting under mattan”, säger Barbara Bergström till Di TV där ni kan läsa mer. 

-Pettersson ser att paret Bergström vill ha bort den rödgröna regeringen, och ersätta den med en bestående av S & M, alltså de partier som har huvudansvaret för att Sverige och skolan ser ut som den gör…

TIDIGARE 2017-11-01. Varsågod Fridolin och alla utbildningsansvariga. Bara att kopiera gratis

SKOLAN. Här är skolan som gör succé bland föräldrar och elever samt vinst åt ägarna. Reglerna är tydliga, bestraffningar, belöningar – och mamma och pappa får veta allt. 

Skåpen är fria från klotter. Varken tuggummin eller snusprillor sitter fastklibbade på bänkarna. Toaletterna luktar rengöringsmedel. Det springs och knuffas inte i korridorerna. Ingen musik dånar ur hörlurar.

Redan i entrén till Internationella Engelska skolan i Älvsjö välkomnas eleverna på morgonen av personal som ser till att kepsar tas av och mobiltelefoner läggs i skåpen.

Den som bryter mot reglerna och får flera varningar får kvarsittning. Då får barnen skriva eller rita en serie om vad de har gjort fel och vad de lärt sig. Den ska sen visas för och skrivas under av föräldrarna som får rapporter om allt som händer innanför skolans väggar, intygar rektorn Racheal-Ann Björk.

– Eleverna vet att mamma och pappa alltid får veta och föräldrarna vet att vi tar allt på allvar. Eleverna ser också att vi agerar. Barn behöver en förlåtande miljö men deras handlingar måste också följas upp av skolan. Vi reder ut händelser men sen går vi vidare, säger Racheal-Ann Björk.

Elever som flera gånger stör lektioner åker ut och får gå raka vägen till Mr Barzey, ansvarig för elevhälsan. Det rapporteras också hem. Händer det något på skolan som lärarna inte ser står rektorns dörr öppen för elever som vill prata.

– För mig handlar det om ömsesidig respekt. Vi är som en familj. Eleverna vågar prata med mig. Vi har regler men vi förklarar också varför vi har dem, säger Racheal-Ann Björk.

För att uppmuntra ordning och reda är skolan indelad i “houses”, som i Harry Potter, förklarar rektorn. Varje våning i skolan är ett “house”, eleverna själva ansvarar för att det är snyggt och städat sitt plan. I slutet av varje månad utses ett vinnande hus som får pengar som kan gå till något gott eller en aktivitet.

Husen samlar också bonuspoäng genom “goda gärningar” som att sudda tavlan, hålla upp dörren eller hjälpa någon annan med läxan. Vinsten för det poängstarkaste huset är att eleverna får önska mat en dag.

Elever får också individuella belöningar, så kallade learning awards, för prestationer i skolan men också för att de varit bra kompisar.

Ordningen är Engelska skolans signum. Friskolan där eleverna ställer sig i raka led innan lektionerna och hälsar läraren “Good morning Mr” har – förutom en engelsk profil – disciplin som affärsidé.

Ett succékoncept har det visat sig. Koncernen expanderar snabbt, har hundratusentals elever i kö och gör stora vinster.

Och suget bland föräldrar efter en skola med tydliga regler är stort, säger Monique Höglund som har en dotter i årskurs åtta på skolan i Älvsjö.

Föräldrar rasar mot uppfostrande skolregler – Vi är trötta på skolor utan regler. Jag applåderade när jag fick höra att barnen måste ta av kepsen. Det handlar om respekt. Och en skola med ett mobilförbud är ett paradis. Så fort disciplin diskuteras så beskrivs det som något negativt, att barnen trycks ner. Men för att barnen ska kunna lära sig krävs ordning och reda, säger Monique Höglund.

Läs hela artikeln på Stockholm Direkt…

Här finns ett annat exempel där disciplin höjde elevernas betyg…

-Pettersson tycker det är självklarheter. Det hade Fridolin lätt kunna införa på hundra dagar som han lovade och om han ville…

Som nedan såg det ut när Pettersson gick i skolan. Att det fungerade märks kanske mest på betygsboken som jag fick i slutet på 1950-talet och den är fortfarande fin.

8 thoughts on “Engelska skolan: ”Får vara slut på kommunistväldet nu”

  1. Ser på fotot att skolan tillåter muslims huvudbonad inomhus. Det räcker för att skolan skall få underkänt av mig.

  2. Det var den ordning jag erfor fram till och med 6:e klass, då vi skulle övergå i grundskolesystemet. De lärarna för sjuan till nian var inte så förtjusta i att det kom elever med tvång helt plötsligt. De var lärare i frivilliga realskolan innan det. Många lärare tappade kontrollen och visste nog inte hur de skulle hantera helt omotiverade elever förmodligen med ADHD eller andra diagnoser. Mycket förståeligt. Många elever var stökiga och totalt omotiverade. De värsta orosstiftarna hamnade i specialklass samt fick de bästa lärarna och det fungerade ganska bra, men det var länge sedan nu och jag tror det aldrig varit en bra reform med obligatorisk grundskola.

  3. Tänk en sådan skola i Rinkeby, Tensta, Bergsjön eller varför inte Rosengård.

  4. Märkligt att kepsarna ska av, men flickan på bilden får ha ett lakan på huvudet…..

    • Var det allt du kunde komma på? Män bär inte huvudbonad inomhus, säger reglerna för vett och etikett. Kvinnor får, däremot bära huvudbonad i form av hatt eller sjalett. För inte alltför länge sedan var kvinnor tvungna att skyla håret när de gick in i en kyrka. Det fanns även en sed att kvinnor skulle bära vita handskar på högmässan. Men det finns inget skrivet om så det var kanske en mode nyck

      • Som barn uppfostrades jag i en Katolsk miljö, det va helt naturlig att kvinnor skulle ha en sjal eller något annat på huvud vid gudstjänsten kan jag minnas. Samma se man fortfarande i Syd Europa Spanien / Italien.

Kommentera