Skärpta krav för att bli norsk medborgare

INVANDRING. Det har blivit svårare att bli medborgare i Norge. Sedan drygt ett år tillbaka krävs både språktest och ett särskilt medborgarskapsprov, men provet har visat sig svårt för många att klara.

Vad hände 1940? Vilka är Norges nordligaste län? När fick norska kvinnor rösträtt?

Det är några av de frågor du måste kunna svara på om du vill bli norsk medborgare. Sedan den första januari 2017 krävs både ett muntligt språktest och ett godkänt medborgarskapsprov.

Frågorna spänner över ett brett område, allt från historia och geografi till norsk kultur och norska värderingar.

Men provet har visat sig tufft att klara. Hittills har var tredje som försökt misslyckats.

Idén om ett särskilt medborgarskapstest kommer från det invandringskritiska Fremskrittspartiet. Frågan var länge kontroversiell, men när förslaget till slut hamnade på Stortingets bord röstades det igenom med bred majoritet.

– Vi menar att man måste ställa högre krav på att invandrarna ska intressera sig för det norska samhället. De måste lära sig språket och norska värderingar, säger Jon Helgheim, invandringspolitisk talesperson för Fremskrittspartiet.

Läs mer på SVT…

-Pettersson säger att provet kan inte vara för svårt när två tredjedelar klarar det…

Även Danmark har medborgarskapsprov och Sverigedemokraterna har krävt det i många år men sjuklövern är inte mycket för att ställa krav på invandrarna.

I Sverige är det svenska språket och den svenska kulturen en avgörande del av våra liv och det är viktigt att alla som vill leva ett liv här lär sig detta. De som söker svenskt medborgarskap måste visa goda kunskaper inom såväl svenska språket som svensk kultur. Genom detta visar de en vilja av att bli en del av det svenska samhället.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

8 thoughts on “Skärpta krav för att bli norsk medborgare

  1. Vad är kravet att få svenskt medborgarskap förutom att klara av att ta emot bidrag?

  2. Bra Norge, fortsätt på den linjen, ta Sverige som avskräckande
    exempel på hur illa det kan gå när man släpper in allt utan kontroll,
    medborgarskap delas ut som reklamblad för Ica.

  3. I Norge och framförallt Danmark ligger man hästlängder före Sverige när det gäller att tänka efter och ställa krav. Man är inte heller rädd för att bli anklagade för rasism eller för att kränka någon vilket man är otroligt ängslig för i Sverige.

  4. De beror på helt enkelt på att ingen i Feministregeringen, Alliansen, Fi o Jonas kommunister o PK skulle klara ett sådant prov.

Kommentera