Gökungen

INVANDRING. Göken som mest är känd för sitt läte ko-koo…ko-koo…hörs runt om i vårt land när den i maj kommer från länderna på södra sidan av Medelhavet.

− Göken är en storbedragare och parasit som inte vill arbeta själv utan låter andra jobba för att försörja sina barn. Den lurar betydligt mindre fåglar genom att lägga sitt ägg i deras bo. Det finns gökhonor som lägger blå ägg exakt lika rödstjärten. Andra lägger brunfläckiga för att lura sädesärlan men även rörsångare, trädgårdssångare, gulärla och många andra får besök av göken och äggen är på pricken lika värdfåglarnas men större. Göken väntar tills värdfågeln lagt 1-2 ägg och börjat ruva innan den lägger sitt eget där sedan är det så listigt uträknat att gökägget kläcks efter 12 dagars ruvande med värdfamiljens egna ägg kläcks efter 14 dagar.

När sedan gökägget kläcks är ungen först och blir störts. Den slänger ut de andra äggen och ungarna ur boet för att den vet att resurserna är begränsade, värdfamiljen kan inte försörja hur många som helst.

Den växer sig större och större och till slut är den mycket större än fosterföräldrarna. Sedan flyttar den söderut för att komma tillbaks nästa sommar och för att lägga ägg, slänga ut de andra ur boet och växa sig större och större….och gökhonan lägger inte ett ägg per år, det kan bli upp till 20 st som andra får försörja.

Gökens beteende kallas häckningsparasitism och man ska naturligtvis inte skylla det enbart på göken utan ett stort ansvar har värdfamiljerna som inte är vaksamma nog.

Nedan en stor gökunge med en liten järnsparv som sliter arslet av sig för att försörja göken som är omättligt och bara kräver mer och mer och hänsynslöst slängde ut sina fostersyskon.

-Pettersson, som är naturintresserad, vill påpeka att eventuella liknelser med andra företeelser i vårt samhälle är tillfälligheter, ovanstående är bara en berättelse om en fågel som jag skrev 2010 och nu tar i repris…

2015-02-18_1953

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

16 thoughts on “Gökungen

  1. Suverän skildring, Pettersson!
    Inga ytterligare kommentarer eller försök till skämtsamma anspelningar erfordras, varför undertecknad retirerar med ett leende.
    Andreas 🙂

  2. Jag föredrar gökar som kan flyga och säger ko-ko framför de andra sorters gökar som dykt upp i stora flockar i vårt arma land.

  3. Klockren beskrivning över rådande läge i Sverige. Om man gör en enkel bilderbok kanske t.o.m den mest inbitne pk-svensson fattar poängen vem vet.

  4. Märkligt att Göken precis som andra individer kommer söderifrån och
    också tycker om att låta andra jobba för sig?

  5. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
    En liknelse som borde vara sedelärande och ett gyllene tillfälle för svenska politikers underlag för framtida beslut.
    Tyvärr har de redan missat den här ”parentesen” och vi den svenska befolkningen får stå med ansvaret för deras tillkortakommanden vad det gäller kunskaper.

  6. Även om det är naturens programmering, skulle väl ingen med normal medkänsla bedöma det absurda beteendet, som politiskt korrekt? Men vänder man på normer och begrepp och blundar för det naturliga så passar det nog in i pk-värdegrunden och verkar helt i sin ordning. Man har gjort det till norm att håna de andra småfåglarnas bosättningar och hejar på göken, som inte ens kan ordna något eget. Jag hoppas valet i år faller väl ut, så det bringar ordning på fågellivet. Fåglarnas liv får inte bli norm för då kan vi få ett gökdepartement och gökminister i riksdagen om det inte redan finns?

  7. Glesbygd i Dalarna är de ”än så länge” gömt sig inomhus,
    kanske pluggar de Dalmål (till ingen nytta) eller så ligger de
    på hålet…så nästa generation fula gökungar kan välla fram?
    87% av masar här uppe skulle fördra 1½ meter snö hela året
    än se dem in på stugknuten…ngt som bådar gott inför 9 Sep!

  8. Liknelser med andra sådana verkliga företeelser i vårt samhälle kan faktiskt göras …

    https://2.bp.blogspot.com/-oK6EhSiQoWE/VxNLwP9Wh3I/AAAAAAAAEfM/SjVhPqRSOnUbyrsw3Q6SQCkpNBdaCtl1QCLcB/s640/go%25CC%2588kungelowNy.jpg

    https://3.bp.blogspot.com/-9THp9Hb-wrQ/WtTJNMJKzxI/AAAAAAAAGyY/vXW239oMy-wWpijJztZ_-qEDDJ5D7Z4gwCLcBGAs/s640/Go%25CC%2588kungen%2Blow.jpg

    … men knäppgökarna inom makteliten anser att företeelserna som dessa två exempel visar, råkar vara rena tillfälligheter.

    Bilder från Jeanders bildblogg

  9. Inte nog med att gökarna lägger ägg i våra bon, lurar oss att föda upp ungarna;
    de gökar också våra kvinnor och stjäl våra barns skolplatser, våra platser i sjukvården, våra pensionärsbostäder, vår pension, höjer våra skatter och sätter skräck i hela svenska befolkningen.

    De tillför ju så mycket!

    • Bra beskrivning! Du menar väl att dom gökar våra kvinnor o barn utan att fråga först, visst tusan glömde bort att det behöver en muslim inte göra enligt Koranen.

      • Enligt koranen ska muslim betrakta kvinna som en åker:
        = En åker ska brukas, plöjas och sprida säd på.

        Vi har sekten i vårt fosterand!
        Vi bjuder sekten på vårt land!
        Vi bjuder sekten på allt!

        Tro är att inte veta = religion!

Kommentera