Jämt mellan blocken och SD näst störst

VALET 2018. Riksdagsvalet ser ut att bli jämt. I den senaste mätningen från Yougov skiljer det bara 0,4 procentenheter mellan blocken. Det börjar bli allt tydligare att inget av blocken kommer att kunna bilda en majoritetsregering efter valet i höst. Det i sig är ingen ovanlighet – Sverige har sedan demokratin infördes oftast styrts av minoritetsregeringar.

-Pettersson konstaterar att det ser tufft ut så länge det inte går att samtala med Sverigedemokraterna men att kopiera SD:s politik verkar fungera, i varje fall i teorin.

Däremot verkar inte de nya partierna ha fått något större stöd i opinionen. I mars 2018 hade kategorin övriga 4,1 procent och i april 3,7 procent.

Läs mer på Metro…

12 thoughts on “Jämt mellan blocken och SD näst störst

  1. Bra skrivet Peter Skoglund. Din insändare i dagens SN var superbra. Det är väl ingen lag att man måste vara med i facket som jag ser som en klubb för inbördes beundran.

  2. http://imgl.krone.at/scaled/1696025/vfb8f70/630×356
    Skrev ju igår några rader om 50.000 niggrar som finns i södra Europa, och nu enligt EU,skall transporteras vidare till de olika medlemsländerna.
    På bilden ovan ser ni några av dem som ni kommer att möta i er omgivning.
    Världens mest humana stat Absurdistan lär minst ta emot 5.000,
    med tanke på att Tyskland lovat försörja dubbelt så många.
    Först fick vi Moskèer och deras knäliggande nu kommer VooDoo och deras kannibaler att smycka Norden.Vill inte svärja men säger F. Fa, !

  3. Det var konstigt. Det står ingenting om Yougov på SVT.
    OBS: ironi!

    Däremot har de någon svammelartikel om Facebook:

    ”Jämn lokal valkamp på Facebook

    Sverigedemokraterna är det parti som
    dominerar när det gäller engagemang
    på riksnivå på Facebook.

    Men lokalt är det mycket jämnare, och
    Sverigedemokraterna får se sig slaget
    av Socialdemokraterna, enligt en
    genomgång av Dagens Samhälle.

    Dagens Samhälle har tittat på
    reaktioner på partiernas lokala
    FB-sidor under en vecka i april.

    Flest reaktioner, exempelvis
    delningar eller ”likes”, fick S,
    följt av SD med Moderaterna som trea.”

    Vad är detta för typ av nyhet? Facebook som källa..?

  4. Det var Metro som skrev att AFS börjar få stöd i opinionen. 1-2 procent gör ingen skillnad i debatten.

  5. Socialdemokraterna fortsätter sin kräftgång, vilket visar att Stefan Löfven ställt in siktet på att nå ner till noll-punkten lagom till valdagen 9 september 2018.

    https://pbs.twimg.com/media/CaeSGZHW4AA_IFi.jpg

    Med den här politiken är Löfven helt övertygad om att sossarnas mål kommer att nås inom fastställd tidplan …

    https://scontent-sea1-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/sh0.08/e35/p750x750/19624563_812547178920401_4804066120535375872_n.jpg

    • Haha, hälften kvar! -11%, -7%, -5% levererat av de tre senaste partiledarna. Inte undra på att de är så nöjda(?) Löfvén sitter dock säkert i partiet, de vågar inte göra ett byte till.

  6. Om det bara var svenskarna som fick rösta hade det ju blivit mycket lättare att utse en vinnare …

  7. Tänk att det diskuteras att ärkefienderna S och M skulle kunna sitta i samma regering hellre än att prata med SD. Är det konstigt att politikerföraktet ökar?

    • Inte ett ”dugg” men alla politiker vill fortsätta att sitta vid ”grötfatet” !!!
      Dags att minska antalet i riksdag å regering, då Sverige har absolut mest i dessa församlingar jämfört med resten av EU !!!
      Varför är inte regeringen/riksdagen duktiga och följer EU´s regler i detta då de i övrigt alltid vill vara bättre i allt ?????

    • En formell S+M-regering skulle bli en katastrof för båda de partierna i nästföljande val. Många av deras väljare tål inte varandra. Det har ingenting med förd politik att göra, eftersom S och M alltid har fört samma politik när de har regerat var för sig. Det handlar om djupt liggande föreställningar om samhällsklasser. Dessutom behöver de ett tredje parti för att få majoritet. Enligt denna mätning skulle S+M+C räcka med 2% marginal. Därtill hälften av de giltiga rösterna på partier som inte når 4%, som förmodligen ger dem runt 5% extra mandatandel. Blankröster är ogiltiga röster och påverkar inte mandatfördelningen.

      Sverige är inte som Finland, och idén om en S+M-regering har passerat bäst före-datumet. Poängen vore ju att få en bred majoritet, men som mest kan de hoppas på en bredare koalition för att nätt å jämnt få majoritet. Och i valet därefter förlora en rejäl andel av sina väljare, och förmodligen storavhopp av medlemmar. En utbrytning av missnöjda i båda krispartierna är då möjlig, om det finns någon opposition kvar inom PK-partierna idag. Han som hoppade av Moderaterna i Göteborg för att bilda kommunpartiet Demokraterna gör lysande succé. Verkar faktiskt även plocka många S-väljare (sväljare?) Det kanske inspirerar andra enskilda avhoppare om S+M bildar gemensam regering.

Kommentera