Nyhetschef på fel stol

INSÄNDARE. Det brukar inom dagspressen framhållas att det är en viktig princip att hålla vattentäta skott mellan nyhetsjournalistik och opinionsjournalistik. Inte minst för trovärdigheten inför läsarna.

Men på Södermanlands Nyheter är man inte så intresserad av trovärdighet. Där bedriver en blåögd nyhetschef gladeligen opinionsjournalistik i en krönika när hon upprört tycker till om regeringens vårbudget och den ringa kostnaderna för invandringen i jämförelse med den ”ofantliga” kostnaden för äldrevården.

På sedvanligt SN-vis hävdar nyhetschefen dessutom att hon har rätt och alla andra fel.

Enligt samhällsdebattören Ann Heberlein läggs enorma summor pengar på en förhållandevis liten grupp så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” vars vistelse i Sverige är oklar och exemplifierar med att ”flyktingbarnen” kostar 700.000 kronor per person och år för boende, mat och personal, medan en svensk fattigpensionär kostar staten 141.600 kronor om året.

Den naiva nyhetschefen på SN bör nog i fortsättningen koncentrera sig på det jobb hon är tillsatt för, lokal nyhetsförmedling, och låta opinionsjournalisterna sköta opinionsjournalistiken.

Anonym

8 thoughts on “Nyhetschef på fel stol

  1. En investering som denna innebär med vänster logik att man eldar upp pengarna något som Gudrun visade hur man gjorde. Vad kan man förvänta sig sig av politiker med 3 års folkskola eller en statsminister med ett par veckors svetsar kurs som bästa arbetsmerit, något tokfan stolt bla nämner till Trump i tron att det är rn merit.

    Investering, kostnad, vinster, budget, är svåra begrepp för 4-åringar.

  2. Jag måste än en gång erindra om att äldrevården av Svenskar inte är någon kostnad. Det är bara återbetalning av insatt kapital.
    Flyktingar däremot är en kostnad. De har inget insatt kapital att få tillbaka.
    De som tror att flyktingar ska ge avkastning i framtiden kan satsa sina pengar, men inte mina.
    Har vi ingen ekonom i läsekretsen som kan ta fram ett värdepapper på flyktingars framtida avkastning.
    Jag vet bara en som är kund, Stefan Löfven.

  3. Lokaltidningens nyhetschef är en aning enfaldig.

    Inte lika enfaldiga, är Jenny Sonesson och de andra duktiga ledarskribenterna på GP……..

    ”John Hassler, professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet och tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet, har en längre tid varnat för att den svenska tillväxten per capita är och blir historiskt låg även i ett internationellt perspektiv vilket ledarsidan tidigare uppmärksammat.

    Det vanligaste måttet på ett lands välstånd är den totala ekonomiska aktiviteten, kallad bruttonationalprodukt. Men det är givetvis stor skillnad på hela BNP och BNP som slås ut per invånare i befolkningen.

    Detta måste regeringen, men även oppositionen, tala klarspråk om när vi blir allt fler som bor i Sverige. Ärlighet varar längst.

    John Hassler pekar på att Sverige lider av flera allvarliga strukturella problem, bland annat: ett fallerande utbildningssystem, en icke-fungerande bostadsmarknad och bristande integration av nyanlända.

    Enligt Hasslers beräkningar kommer tillväxten per capita 2007-2021 att hamna på ännu lägre nivåer än åren 1972-1993, den period som ledde fram till 1990-talets djupa kris som krävde omfattande politiska reformer.

    Regeringens ljusa bild av en urstark svensk ekonomi är med andra ord rejält överdriven”.

    http://www.gp.se/ledare/sonesson-sveriges-tillväxt-per-capita-är-historiskt-låg-1.5632119

  4. Det har man inte varit på SVT/SR på många, många år! Journalistnollorna sitter och tycker och känner hela tiden.
    Det är dessutom ett problem att svenska journalister, alltså personer med som mest en 2-årig yrkesskola dvs. journalisthögskolan, leder debatt och analys i Sverige. Inte konstigt att det låter och ser ut som det gör i Sverige.

Kommentera