Ministerns ställningstagande: ”Ett allvarligt tjänstefel”

INRIKES. När Sara Danius lämnade sin stol i Svenska Akademien slöt tusentals personer upp till stöd för henne genom att ikläda sig hennes signaturplagg – knytblusen. Däribland kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Men att en kulturminister tar tydlig ställning får nu hård kritik av ledamoten Kristina Lugn, som ser utspelet som djupt olämpligt.

Många såg en politisk orättvisa i att skandalen kring den så kallade Kulturprofilen slutade med att två kvinnor fick lämna Akademien – och manade till feministisk kamp.

Bland dessa fanns flera ministrar, däribland kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) – ”En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka igår, betyder minst två steg framåt idag. Vi går tillsammans”, skrev Bah Kuhnke på Instagram dagen efter avhoppet, iklädd just knytblus.

Kulturministern får hård kritik av akademiledamoten Kristina Lugn för sitt ställningstagande:

”Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel”, skriver Lugn i ett mejl till Kulturnyheterna på SVT. 

Kristina Lugn har även skickat ett mejl till regeringskansliet där hon ifrågasätter Bah Kuhnkes ställningstagande för Danius. Hon har dock inte fått något svar, enligt henne själv. ”Hur blev det möjligt att en minister tar initiativet till den s k knytblusprotesten, uppenbarligen utan att ha tagit reda på vad som hänt?”, skriver Lugn bland annat i mejlet.

-Pettersson säger att kulturminister Bah Kuhnke inte är ensam bland ministrarna att ta ställning, även andra visade dåligt omdöme. 

Nåväl, det är många som tar ställning för konstiga saker. Minnss ni ”damerna” som tog ställning FÖR kvinnors och flickors rättighet att bära hijab?

Däremot har jag inte sett dessa och andra ”feminister” demonstrera för kvinnor och flickors rättigheter att slippa hijab, har ni?

Polisen i Irans huvudstad Teheran har gripit många kvinnor för att ha visat sig offentligt utan slöja, rapporterar flera medier. Att täcka huvudet är obligatoriskt i den religiösa diktaturen sedan den islamiska revolutionen 1979.

De senaste dagarna har protesterna mot slöjtvånget intensifierats. Den iranske chefsåklagaren Mohammad Jafar Montazeri tonar ner saken och kallar den ”barnslig”, men de senaste gripandena vittnar om frågans sprängkraft.

Bilderna nedan från Iran innan den islamska revolutionen, en bild är från den svenska regerings kamp för kvinnornas rättigheter i Iran förra året. Titta på bilderna och fundera på om muslimska kvinnor bär hucklen frivilligt…

11 thoughts on “Ministerns ställningstagande: ”Ett allvarligt tjänstefel”

  1. Svenska Akademin, vilken patetiskt lekstuga och ormgrop det som kommer fram nu är bara toppen på ett isberg tänk vad som försiggått där under alla år bakom kulisserna i etablissemangets s.k fina korridorer !!!!

  2. Jag noterar det igen!
    Krisen inom Svenska Akademin är ett spel om att omstöpa Akademin till en PK och kulturmarxistisk ”frontorganisation”. Danius är uppenbarligen utsedd politruk, men avslöjades och mötte internt motstånd. Lyckas vänstern få motståndet att vika, så kommer aldrig i framtiden Nobellpriserna tilldelas andra än kommunistiska/kulturmarxistiska ”korrekta” författare. Enbart sådana som förhärligar multikultur (islam!!?), multireligion resp multietnicitét, samt vänsterrevolution.

    Om Nobellpriset tidigare tilldelats författare som varit relativt okända för FOLKET, så kommer det i framtiden att tilldelas enbart för FOLKET helt ointressanta författare. Priset kommer härefter att innebära ytterligare ett sätt att finansiera införande av vänsterdiktatur och inte enbart i Sverige.

  3. Ministrar skall inte ens vara ute på sociala medier, än mindre tycka om allt och alla. De skall endast leda sitt departement till Sveriges bästa.

  4. Det här med knytbluskampanjen av den politiska och kulturella eliten är lika patetisk som rosa fittmössor och hijabupproret.

  5. Den viktigaste uppgiften för en ledare av en organisation är att se till så att organisationen fungerar och kan uträtta sitt arbete. Sara Danius har bevisligen misslyckat kapitalt med sin uppgift att leda akademin. Hon måste därför fråntas uppgiften som akademins ständiga sekreterare. Man måste tillsätta en mer kompetent person som klarar av jobbet att leda akademin. Det verkar dessutom som om Sara Danius själv har orsakat den oenighet och splittring som har uppstått i akademin. Då kan hon naturligtvis inte ens vara kvar som akademiledamot.

    Alice Bah Kuhnke, Annie Lööf, Birgitta Ohlsson och flera andra feministiska hönshjärnor verkar på fullt allvar mena att kvinnor aldrig kan avskedas från sina befattningar oavsett hur inkompetenta de är. Vad är nästa steg i den feministiska kampen? Ska kvinnor aldrig kunna dömas för de brott de begår? Ska samhället släppa ut Johanna Möller och alla andra kvinnliga mördare och istället straffa de manliga domare och nämndemän som har haft oförskämdheten att döma en kvinna?

  6. Dessutom kväljer hon dom om ”kåtabränningen” i Vindelfjäll som Mats Skogkär skriver i Sydsvenskan.

  7. Tja, är det inte ”fittmössor” så är det ”knytblusar” som gäller i det kompletta dårhuset Sverige.
    Önskar Ni fortsätta med denna politik så väljer Ni givetvis 7 – klövern i september 2018!

  8. Är väl typiskt för den regeringen, ingen behöver veta något
    om den post dom blivit tilldelad, inte ens högsta hönset vet
    för det mesta vad han babblar om? Oroande!

  9. Överdrivet med alla knytblusar på män och kvinnor i politiken. Som vanligt i Sverige gör alla samma sak samtidigt för att man ”ska”. Är inte säkert att Sara Danius ens ville framhållas som ”feministen i Akademin” av alla vänsterkändisar.

  10. Det var inte bara ABK som manifestterad sitt dåliga omdöme utan en stor del av ministären och kansli.
    Men det visste vi redan. Men det är extremt korkat att demonstrera det så öppet.

Kommentera