Iran närmar sig ekonomisk kollaps

UTRIKES. Dollar från den ”Store satan” USA är mycket efterfrågad i Iran. Irans valuta, rial, har sjunkit till ett rekordlågt värde på grund av växande ekonomisk och politisk osäkerhet, vilket har orsakat en rush till bankerna, där iranierna desperat försöker byta till sig amerikanska dollar, men bankerna har tvingats stänga för att undvika kaos. 

Devalveringen har varit kontinuerlig sedan den islamiska revolution i landet 1979, då kostade en dollar 70 rialer.

När den nuvarande iranske presidenten Hassan Rouhani tog makten 2013 kostade en dollar 36.000 rialer och i dagarna var kursen 60.000 rialer för en dollar.

För att bekämpa paniken meddelade Teheran i veckan att regeringen satt den officiella växelkursen till 42.000 rialer för en dollar och hotar med hårda straff, inklusive fängelse, för alla som försöker byta pengar till en annan kurs.

Mer på CNBC…

8 thoughts on “Iran närmar sig ekonomisk kollaps

  1. Sverige har en strålande ekonomi men, svenska kronan sjunker som en sten.
    Kan regeringen förklara?

  2. Islam o kommunism är som ler och långhalm… med dessa politiska system tar man ett välmående land, helst ett som badar i naturtillhångar, man förslavar folket, slår ihjäl eller spärrar in alla smarta, man förbjuder sans o balans sen förbjuder man det fria ordet och vips har socialdemokraterna i sverige en ny kelgris.

  3. Måste vara en förebild för Stefan Ingves liksom Robert Mugabe är en av Ingves förebilder.
    Det har predikats hela dagen om hur stark Svensk ekonomi är av Maggan Andersson konstigt att SEK sjunger som en sten.

    • Svenska kronan sjunker i värde och gör svenskarna fattigare.

      Sverige och Schweiz var jämförbart rika för 50 år sedan (Perioden 1967 – 2017). Sedan dess är SEK ner 87% vs CHF. Snacka om vanstyrt land vi lever i. Exempel på konsekvenserna av Socialdemokratisk vanskötsel av Sverige
      Klassisk Socialdemokratisk politik har varit att försvaga Sveriges ekonomi, slösa bort pengar man inte har, och ”dölja” konsekvenserna via devalvering. Något som varit enormt kostsamt för befolkningen, men gynnsamt för storfinansen. Jag har själv alltid varit misstänksam emot Sveriges politikers kompetens
      Det ”sovande folket”, som galningen Reinfeldt en gång uttryckte sig.((Publicerat 24 februari 2017)

      https://4.bp.blogspot.com/-x1bqCObGtfU/WK83SrM_5sI/AAAAAAAAAj0/B6kcTfuiIzkrhJNY7HhbazJ_WRtVYlmlQCLcB/s1600/usdsek.jpg

      Svenska kronans fall mot €uro (Mörkblå) och USD (Ljusblå)

      https://www.carnegie.se/Global/Sweden/Privatbanken/Expertbloggen/mifv15_sek.png

      • Du motsäger dig själv eller så använder du uttryck slarvig. Palme-eran började 14 oktober 1969 och med den avslutades ”Klassisk Socialdemokratisk politik”. Fram till 6 oktober 1973 gick det vidare på gamla meriter då Nasser anföll Israel mitt under Jom kippur. Tio dagar senare skruvade OPEC ner oljeproduktionen vilket fick dåvarande handelsministern K-O Feldt att förmå regeringen att införa ransonering.

        Här tog Sveriges framgångssaga slut och det var då också vi övergav den framgångsrika meritbaserade arbetskraftsinvandringen och började ta emot sådana som andra inte ville ha. Det hade vi gjort med mindre grupper tidigare, Sarnecki smet in den vägen, men inte i den omfattning som det senare fick.

        Även om vi skulle få en regering med balanserad politik har vi kanske två miljoner som vi släppt in som bromsar den utvecklingen. För att Sverige åter ska resa sig och stiga till toppen krävs kraftiga nedskärningar i den improduktiva verksamhet som svenska skattebetalare tvingas betala, en oherrans massa som flyter omkring på räkmackor i en myriad av improduktiv verksamhet samt alla välfärdssnyltare.

    • Tillägg:

      SEK – pressad av tullar, bomarknad och Ingves

      Inte bara den svenska börsen har pressats i år utan också den svenska kronan. Riksbankens minusränta och alltjämt duvaktiga ton då inflationen förblivit låg tynger kronan. Så gör även tulloron då Sverige är så omvärldsberoende. Självklart har fortsatta svaga bomarknadssignaler också bidragit till försvagningen.
      Fokus på nästa veckas inflationssiffror. Om de blir högra än väntat, är det då dags för en paus i kronfallet

      https://www.carnegie.se/private-banking/Aktuellt/makro-i-fokus-15-2018/

    • Tillägg 2

      Svag svensk krona lockar danskarna till Skåne

      Den svenska kronan har försvagats kraftigt i förhållande till den danska kronan under våren. Det gör Skåne mer attraktivt för danska turister. Det märks inte minst i Ystad.

      Fortsätt läs och lyssna på videoinslaget på länken nedan:

      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/svag-svensk-krona-lockar-danskarna-till-skane

      Även norrmännen åker nu i ökande antal över gränsen till Sverige storhandlar mat, tankar sina bilar och handlar på det svenska Systembolaget eftersom priserna nu är mycket lägre i Sverige jämfört med Norge till följd av det stora fallet av den svenska kronans värde mot omvärlden.

  4. Det är precis så fri prisbildning går till. Staten håller en presskonferens där den dikterar vem som måste betala vad till vem för vad. Exakt så som den svenska Riksbanken planekonomiskt dikterar vad räntan måste vara. Bara för säkerhets skulle, så att inga prisbubblor som leder till total bankkonkurs och djup depression kan inträffa. Så att inga felprissättningar på t.ex. bostäder som är lätta att belåna, kan inträffa. PK vet bäst, eller hur? Det bevisas ju av ren logik, och om inte annat av all erfarenhet av PKs våldsbaserade diktat om vad det ockuperade slavfolket måste betala.

    Hur skulle det gå i fall alla fick använda sina hjärnor? Stefan Ingves är klokare än en miljon hjärnor som lever i verkligheten. Det bevisar ju hans lysande track record. Spot on i alla prognoser och han förebyggde ju möjligheten till någon bostadsbubbla. Eller hur? Varför bryr sig inte någon längre om vad som fungerar och vad som misslyckas???

Kommentera