Varför får Socialdemokraterna 2,3 miljoner från Svenska kyrkan


INRIKES/EKONOMI. Riksdagspartierna och Feministiskt initiativ har en rad olika inkomstkällor. Huvuddelen kommer från statligt stöd. Här är alla intäkter som de har redovisat till Kammarkollegiet för år 2016 – de senaste tillgängliga siffrorna, enligt SVT. 

Nedan socialdemokraterna, övriga hos SVT och Kammarkollegiet. 

Socialdemokraterna

Offentligt stöd: 134 480 450

Försäljning: 2 599 212 (första maj-märken, kurs- och konferensavgifter samt vidarefakturerade kostnader för utbildningar. En stor del är kansliavgifter, där partiets riksdagsledamöter betalar en mindre ersättning för det personella stöd de får av kansliet)

Lotterier: 36 926 220 (kombilotteriet och partiets två skraplotter)

Intäkter från liknande verksamheter (som försäljning, lotterier, insamlingar): 38 875 367 (huvudsakligen avkastning på finansiella placeringar – inklusive utdelning från dotter- och intressebolag)

Medlemsavgifter: 4 321 171

Bidrag från andra delar av partiets organisation, inbegripet sidoorganisationer: 4 564 709 (en stor del är den avgift som partidistrikt och arbetarekommuner betalar till den vidareutbildnings- och trygghetsfond som partiet förvaltar centralt. Partiet får även ersättning för den ombudsman som arbetar med kyrkopolitik)

Bidrag från privatpersoner: 2 523 701

Bidrag från företag, organisationer, föreningar och andra sammanslutningar samt från stiftelser och fonder: 15 069 368 (varav 84 822 från Svenska målareförbundet, 142 230 från Elektrikerförbundet, 299 778 från GS-Facket För Skogs, Trä och Grafiska, 179 358 från Fastighetsanställdas förbund, 1 507 314 från Industrifacket Metall, 3 131 844 från Kommunalarbetareförbundet, 180 534 från Livsmedelsarbetareförbundet, 6 000 000 från LO, 2 304 172 från Svenska kyrkan (mandatstöd i kyrkovalet), 1 134 160  från Sveriges kommuner och landsting, 90 042 från Svenska Pappersindustriarbetareförbundet, 15 114 från Svenska musikerförbundet)

Totalt: 239 360 198 (56,2 procent från offentligt stöd)

-Pettersson tycker det är lite märkligt med socialdemokraternas vinster på spel. I alla år har socialdemokraterna kämpat för statligt monopol på spelmarknaden men det har inte gällt dem själva och de håller fortfarande på under parollen dubbelmoral är dubbelt så bra.

I februari 2006 skrev jag om den socialdemokratiska sedelpressen, som tjänade pengar på unga utan kollektivavtal och spelmissbrukare.


10 responses to “Varför får Socialdemokraterna 2,3 miljoner från Svenska kyrkan

 • Cecil

  Köp inga majblommor.
  De tillverkas genom barnarbete.

  Gilla

 • svensson

  Gick ur när Allahtillbedjaren blev ärkek…..

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Svenska kyrkan ingår ju i syltryggarnas och PK-maffians klubb så de delar nog ut pengar till både det ena och det andra utom till åldringsvården förstås !!!!!!

  Gilla

 • putte

  Att Svenska kyrkan ger bidrag till S förvånar ingen , och mera blir det nog för sitter inte Löfvens äkta hälft med i kyrkomötet ateist som hon är , vilket skulle vara ungefär som om en nazist sitter i det judiska rådet men när det gäller S så är ju inget omöjligt .

  Gilla

 • BjörnLarsson

  Och då ingår väl inte löner till förtroendevalda partimedlemmar? Det blir väl uppåt en miljon om året per riksdagsledamot med arb.giv.avg. så 100 000 000 kr mer om året för sossarna.

  Gilla

 • CARL

  Där för dom slickar på varandra

  Gilla

 • Jhonsson

  Svenaka kyrkan har helt tagits över av vänstern. Lämnade själv kyrkan för många år sedan. Det har gjort att jag sparat en hel del pengar varje år, eftersom jag sluppit kyrkoskatt. Och nu när vår ärkebiskop påstår att Allah är hennes Gud.!
  Det är lätt att lämna kyrkan. Blankett finns på nätet.

  Gilla

 • Punto

  Vad är mandatstöd översatt till konkret svenska? Jag tolkar det som köpta röster. Precis det som man anklagar Donald Trump för.

  Gilla

 • Argus

  Om vi lade ner alla sidoverksamheter som dyker upp som svampar ur jorden för att slutförvara politruker och likasinnade och istället betalade dem högsta arbetslöshetsunderstödet direkt från statskassan så skulle vi spara miljarders miljarder samt de exkrementer som ständigt strömmar ut ur dem.

  Gilla

 • ossie

  Ytterligare ett tungt vägande skäl att gå ur Svenska kyrkan för dem som inte gjort slag i saken än.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: