Tolkbrist hotar rättsäkerheten

INVANDRING. Endast 20 procent av de tolkar som Migrationsverket använde förra året var auktoriserade enligt verkets egna siffror och en nyligen publicerad rapport från Kammarkollegiet. Det är en fara för rättssäkerheten, anser flera tolkar och advokater enligt Sveriges Radio

Ali, asylsökande från Irak, fick avslag på sin asylansökan efter en dålig tolkning av hans utredningen. När hans offentliga ombud Raha Abar fick ta del av protokollet kommer till hans offentliga ombud Raha Abar framkommer det att stora stycken ur hans berättelse saknas. Klienten och advokatens ändringar sträcker sig över tre och en halv sida.

Raha Abar anser att den dåliga tolkningen fick avgörande betydelse för utfallet i Alis utredning.

-Pettersson menar att det inte är brist på tolkar. Det är för många asylsökande och för många kriminella invandrare. Stäng gränsen och ge bara invandrare med uppehållstillstånd rätt till tolk i två år. Sedan får de betala själva.

Dessutom ska ingen få permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap utan att kunna svenska.

Att kunna perfekt svenska är överskattat, det ser vi på Svenska Akademin. Att kunna begriplig svenska är underskattat, det ser vi överallt i samhället…

8 thoughts on “Tolkbrist hotar rättsäkerheten

  1. Tolkbrist är inte ett problem för oss svenskar. Problemet är helt och fullt de personers fel som inte kan konversera på svenska alt.engelska. Jag har absolut inget intresse av att finansiera utländska brottslingars behov av tolk och absolut inte heller svenska medborgares tolkbehov.

  2. Efter mer än 30 år i länder där jag inte tillfullo behärskade landets språk, så fanns det inget annat alternativ än att vid viktiga förhandlingar ha en tolk……som ALLTID betalades av mig eller den behövde tjänsten personligen !
    Det här tolkhelvetet som finns i Sverige skulle inte ens behöva diskuteras !
    Ett sätt att hyfsa arbetslöshetssiffrorna, så som jag ser det.

  3. För att få uppehållstillstånd ska man antingen kunna svenska eller betala för tolken själv, sedan en underskrift om att behöver man tolk igen senare i livet. Då betalar man för den själv

  4. Den som inte vill lära sig svenska språket skall naturligtvis betala tolken själv. På så sätt kommer säkert efterfrågan på tolkar att minska.
    Men eftersom vi korkade svenskar valt politiker, som tycker att de ”nyanlända” skall bjudas på allt, får vi skattebetalare stå för notan.
    Att det blivit så, kan vi tala sjuklövern för.

  5. Finns ingen ytterligare kommentar.
    Petterssons egen kommentar är fullständig och överglänser allt vi försöker åstadkomma.

    Jag tycker ändå att vi gör tappra försök.

  6. De kriminella, som behöver tolk hotar förstås rättssäkerheten i Sverige. Så det är helt sant att det finns för många här i landet, som behöver tolk. De som har ansvarat för det, är också ett ständigt hot mot rättssäkerheten.

  7. Det är också många flyktingar som uteblir från möte där tolk ska användas, utan påföljd. Debitera dem hela tolkkostnaden, så blir statens kostnad för tolkar 20% lägre.

Kommentera