Jobbar svart för att få hit sin fru

Den 20:e juli införde regeringen skärpta krav för de som vill ta hit sina anhöriga. En av de skärpta regler som införts efter 2015 års asylkaos.

”Försörjningskravet vi nu infört gör att den som vill ta hit sina anhöriga ska ha en tillräcklig inkomst och bostad”, sade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman. Fallet Hajar visar att regeln gett effekt.

30-årige Hajar från Irak vill ta sin fru till Sverige. Det nya försörjningskravet gör det svårare för honom än för de tiotusentals landsmän som kommit till Sverige tidigare. Mellan åren 2015 och 2017 har antalet avslag på familjeförening ökat från 29 till 41 procent, vilket förra året innebar 900 stycken.

Hajar från Irak har varit i Sverige tre år, men talar så dålig svenska att ingen hederlig arbetsgivare vill anställa honom. Därför undviker han att betala skatt genom att arbeta svart hos en ohederlig arbetsgivare. Här kommer ett annat problem in i bilden för irakiern Hajar.

Eftersom han inte redovisar någon inkomst för myndigheterna, kan han plocka ut bidrag som generösa skattebetalare motvilligt bistår med. Vi pratar m.a.o. om bidragsfusk och normalstraffet för detta brott är dagsböter och villkorlig dom. Bedömer domstolen att brottet är av den grövre arten, kan fängelse utdömas. Här sitter Hajar i en rävsax, för i Sverige är det också olagligt att jobba svart och allt som är olagligt har en straffpåföljd.

Hur har Hajar tänkt att få hit sin fru om han enligt svensk lag begått brott? Märkligt att SR:s reporter inte ställde den frågan. Kliver han in hos Migrationsverket och redovisar pengar han inte redovisat för skattemyndigheten och andra, ligger han lite pyrt till. Det bästa för honom vore nog att återvända till Irak där han lämnade frun.

SR

Naturligtvis undrar vi över alla de ensamkommande afghaner som lyckats få hit sina familjer. Kan de verkligen motsvara de nya kraven på försörjning, eller finns det möjligen flera skäl till att alla ensamkommande åberopar att de är under 18? Ja, läs från §10 och nedåt så förstår ni. Där har ni en av anledningarna till att Gislaveds kommun byggt en egen liten stugby till anhöriginvandrare från Afghanistan.

Apropå ensamkommande och den ofantliga kostnaden kring dessa. Läs Tove Lifvendahls ledarkrönika i SvD. ”Vi får rättmätig erkänsla för viljan att hjälpa, men omdömet är likaledes rättvist kritiskt om den som inte tänkt klart över hur det rent praktiskt skulle gå till”.

SvD

5 thoughts on “Jobbar svart för att få hit sin fru

  1. När det gäller Tove Lifvendahls, som jag alltid betraktat som ett får i varjakläder, ledare så kan jag bara säga att den är svår att förstå även om man är en ”allseende jätte”: ”Vänner som tagit sig an en ensamkommande yngling lägger upp en bild på en myndighets besked i frågan om studiemedel och konstaterar att det som står inte går att förstå, inte ens om man är svensk börs-vd eller erfaren jurist. Det gäller även för en politisk chefredaktör, kan tilläggas, trots att jag efter tidigare ideella insatser har viss vana vid att läsa språket i asylärenden.”

    Lifvendahl passar inte som politisk chefredaktör på en avisa som säger sig vara ”oberoende moderat” då hon är velande som en folkpartist. Uppger man sig vara väl till höger om skiljelinjen så kan man inte åka slalom kring den. Antingen råder lag och ordning eller inte. Lag och ordning, tanke- och yttrandefrihet samt respekt för personlig rätt till egendom är saker som anhängare till icke-kollektivistiska ideologier aldrig kan ge avkall på.

    Det är hög tid att ogiltigförklara undertecknandet av New York-protokollet och ompröva alla uppehållstillstånd givna efter 31 januari 1967.

    Repatriera mera!

  2. Bra att krav på försörjningsförmåga finnes. Varför skall svenskarna försörja mena-personers hela släkter? Gislaved försörjer nu araben med 3 fruar och 16 barn med kommunalskattepengar. Vad säger Gislavedborna om detta?

  3. Ja är det olagligt att jobba Svart,? Det är väl bara ifall man är
    född i Sverige, för ingen har väl läst något om att ÖZZ Nyjen
    som betalat ut Svarta pengar till honom som mejade ner 5 pers,
    i Stockholm och ytterligare skadade ett 20 tal, inte ens
    skatteverket har väl försökt att röra i detta, det blir väl för
    kontroversiellt när det handlar om 2 invandrare, bättre då
    att tysta ner det.

    Har för övrigt någon hört eller sett Özz Nyjen på senare tid?
    Eller är han nere och slåss för Kurderna i Syrien, Nationalist
    som han är, eller han tränar på att bli Minister i en eventuell
    Sosseregering. Hans ansikte var ju i TV innan, när man än slog
    på TV n??

  4. Bra skrivet, Stefan K.

    Den svenska regeringens migrations politik skapar hela tiden ”Moment 22”-problem, i stor skala.

    Tino har sagt det många gånger……

    ”Ett vanligt argument för ökad migration till rika länder i Europa är den åldrande befolkningens behov.

    Ofta hävdas att invandring av unga människor är nödvändig för att finansiera framtida vård och pensioner.

    Eftersom dessa påståenden hörs så frekvent tror många att de måste bygga på fakta, trots att alla officiella kalkyler visar på motsatsen”, skriver nationalekonomen Tino Sanandaji.

    https://kvartal.se/artiklar/migration-och-vlfrdsstatens-finansiering

  5. Jobbar svart !
    Enligt regeringen LO och andra politiker inom 7 klövern så ska ju inte svartjobb finnas i Sverige bara vita jobb som inbringar skatt till den all dyrare välfärdsnotan, mycket märkligt men det går tydlige inte alltid som politiker vill och säger.

Kommentera