Var frisk eller skaffa privat vårdförsäkring!

INSÄNDARE. Kort och koncis kommer den här texten att vara. Desto mer skrämmande är budskapet. Åtminstone för de som blir sjuka ibland.

Jan och Anna mina trevliga grannar är välutbildade, intelligenta och jobbar på två olika sjukhus, Jan är en erfaren kirurg och Anna – barnläkare. Inte konstigt att ämnet som vi pratar återkommande om är dels den svenska sjukvården och dels flyktingar, frågor som toppar alla vallistor och blir mer aktuella för varje dag. Inte undra på att dramatiken i våra samtal har ökat successivt. Vi – min man och jag – som potentiella patienter (tack och lov mycket friska sådana) har många frågor om vården. Vi har också stort intresse för samhällsfrågor, har varit engagerade i att hjälpa flyktingar i flera år och är mycket väl pålästa på området. Kort sagt insiders bestämda synpunkter gör samtalen desto mer spännande.

Lördagsmiddagen började med laxrullar till förrätt och med min försiktiga fråga: så illa kan det väl inte vara som tidningarna skriver? ”Vårdpersonal som gråter när de kommer hem efter jobbet. Patienter som får vänta i timmar i brist på personal och vårdplatser. Sjuksköterskor som knappt hinner gå på toa under arbetsdagen och som lider av magkatarr och sömnproblem på grund av den konstanta stressen. Om de nu ens är kvar på sjukhusen, vill säga”. Det låter som skrämselpropaganda från ”onda krafter”, med det är en citat från Expressen, en politiskt korrekt tidning.

”Vi har skaffat privata vårdförsäkringar á 900 kronor per månad” – svarade Jan.

Oppsan, laxrullen fastnade i min hals av chocken. Trots att vi har flera läkare bland våra goda vänner och löpande följer problemen inom sjukvården med gemensam rubrik: för lite pengar som vidare innebär anställningsstopp, mindre personal, längre köer, mer stress…. den här slutsatsen hade jag aldrig kunnat ana. Därmed kvällens samtal om vård blev också kort och koncist.

Så alla som läser bloggen – håll er friska eller lär av erfarna personer med god insikt i vården och skaffa privat försäkring.

Mårtensson

16 thoughts on “Var frisk eller skaffa privat vårdförsäkring!

  1. Det är så socialism fungerar. Eller inte fungerar. Så länge det gick att höja och höja skatterna för att täcka den ineffektiva offentliga sektorns hela tiden ökande kostnader så gick någorlunda. Nu när svenskar betalar världens högsta skatter kan inte skatterna ökas i samma takt och då faller servicen.
    Lägg till detta de astronomiska utgifterna för massinvandringen och den allmänna kollapsen inom utbildning och kompetens i Sverige…
    Margaret Thatcher:
    ”The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

  2. Det är när man är som sjukast och svagast som staten sätter åt en som hårdast. Så låt bli att bli sjuk!

  3. Jag har träffat flera gubbar med cancerdiagnos. De har jobbat hela livet, nu undrar en del hur de ska ha råd med både behandlingar och hyra. Samhällskontraktet…

  4. Jag är 64 år och har en privatvårdsförsäkring som kostar ca 6800:-/år.
    Var hos optiker i torsdags för att kolla försämrad syn efter ett linsbyte 2012.
    Efterstarr sa optikern och skrev en remiss till ögonmottagning. Men, sa hon, de har så lång kö att du får räkna med att bli skickad någon annan stans och de klarar inte vårdgarantin på tre månader.
    Ringde försäkringen torsdag eftermiddag, fick tid i Göteborg i dag, hemma igen behandlad och klar. Hela besöket tog 1,5 timma och kostade 750:- i självrisk. Reseersättning får jag för de 35 mil jag körde.
    Det dummaste jag gjorde var att slänga 400:- i sjön hos optikern.

    Tacka vet jag vinster i välfärden, det kan sätta lite fart på organisationen.

  5. Löfven som inte gillar vinster i välfärden, kunde ju titta på hur många miljarder det går till läkemedelsbolagens och de privata sjukhusens vinster. För dom pengarna kan han nog köpa privata sjukförsäkringar till alla medborgare i Sverige.

    • Tillägg:

      Klicka på den lilla kvadraten med kryss i mitten ovan så visas bilden.

  6. Hörde just besparingarna i Tranås kommun som drabbar gamla, sjuka, handikappade inget nämndes naturligtvis om den kanske största posten i socialbudgeten nämnligen invandrarna som staten skickar på varje kommun som kostnaderna mer och mer börjar rulla över på den kommunala budgeten.

  7. En privat vårdförsäkring kanske man kan få för 900 kr per månad om man är ung och frisk. Är man pensionär och särskilt om man har kronisk sjukdom kostar det nog flera tusen per månad.

  8. Det är synnerligen besvärligt att förbli frisk i ett land som styrs av huvudlösa figurer !

  9. Undrar hur många av regeringsmedlemmarna, som har privata vårdförsäkringar?
    Hur har du det Löfven?

    • Efter vad jag har hört har regeringens ledamöter privata sjukförsäkringar som betalas av oss skattebetalare. Dom behöver aldrig stå i vårdköer.

Kommentera