Stäng

Stenhård kritik mot regeringens ändringar av grundlagarna

YTTRANDEFRIHET. Ett nödvändigt skydd av den personliga integriteten – eller en farlig urholkning av några av demokratins viktigaste grundpelare? Nu växer kritiken mot regeringens föreslagna förändringar av grundlagarna som reglerar yttrande- och tryckfriheten.

– I ett annat politiskt läge kan det här få mycket allvarliga konsekvenser, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Sverigedemokraterna kräver att frågan avgörs i en folkomröstning.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke ser en risk att förbudet mot att lägga ut känsliga uppgifter följs av flera inskränkningar.

– Jag tycker att det är mycket bekymmersamt att man vill bryta ut vissa saker ur grundlagen. Det kan leda till en situation där fler och fler typer av yttranden undantas från grundlagsskyddet. Den risken är särskilt stor när det görs på så luddiga grunder som i det här fallet, säger Funcke.

I framtiden kan konsekvenserna av ändringarna i grundlagen bli mycket allvarliga, menar Funcke.

– I ett annat politiskt läge skulle exempelvis en sammanställning av politiker som brutit mot lagen kunna anses kränka den personliga integriteten. Då skulle den kunna stoppas från publicering.

– Hela tanken med grundlagarna är att de ska stå pall när det blåser hårt inom riket eller utifrån. De ska inte falla till föga för tillfälliga förändringar i opinionen.

-Pettersson tycker det är bra att Aftonbladet tar upp saken, visserligen månader efter att fria alternativmedier började skriva om det, men ändå…

11 reaktioner på “Stenhård kritik mot regeringens ändringar av grundlagarna

 1. Grundlagsändringar borde endast ske via folkomröstningar. Även om det inte var tanken, så kan politikerna idag uppsåtligen smyga igenom förändringar, om media ’hjälper till’ och mörkar …

 2. Är det bara ytterligare steg i anpassningar till den politik, som redan bedrivs av regeringen tillsammans med de andra sex partierna? Jag tror de redan är ute på olagliga villovägar av maktmissbruk och ser faran att bli avslöjade. Vem vet och vem kan man lita på?

 3. Jo hjärndöda är socialister/gröna redan…. så där hjälper ingen hjälm.
  Såg att regeringens ljushuvud Wallström,nu påstår att de 109 miljoner ryssar som i går gick till val,var riggade av Putin !!!! (betänk att denna ”dam” då är absurdiens ansikte utåt)
  För en korrekt nolla som hon,naturligtvis närliggande när slutresultatet blev 70 %-ig seger för Putte….

   1. Där jag bor har frivilliga i katolsk regi insamling av matvaror, de står utanför livsmedelsaffärerna och ber att man skall köpa varor även till deras lilla organisation.
    Vi som skänker ser till att konserverna innehåller fläskkött.
    Alltid fläskkött och skaldjur, egentligen onödigt då alla de som får hjälp, är ickemuslimer.
    Organisationen hjälper bara i vårt närområde, bästa sättet för att få hjälpen dit där den är menad.

 4. Vad hjälper en hycklande rådgivande folkomröstning som riksdagen ändå ändrar efter egen vinning, ska vara som i Schweiz som har riktig demokrati och bestämmande folkomröstningar !!!

 5. Två riksdagsbeslut måste väl till för att ändra i en grundlag och inte kan väl alla av de 300 godhetsapostlarna vara hjärndöda. De men fel värdegrund räknas inte, som vanligt.

 6. Verkar likna det som pågår i Polen?
  Är det vägen mot ett islam- samhälle?

  Med 9 barn/invällarkvinna så ökar röstunderlaget, på sikt,
  exponentiellt!

  — Men jag slipper vara med om det!
  Grattis alla ni, som inte fattar vad som pågår!
  Man märker inte att man är i vattnet förrän man blir blöt – och kall!

  1. Jag rekommenderar en resa till vårt grannland Polen.
   Och tala med folket på gatan.
   Bry dig inte om vad DDR-Merkel förmedlar och tycker.

 7. Inför hjälmtvång i riksdagen så dom inte slår sig när dom somnar vid omröstningar.
  Politiker och människor med särskilda behov som det så fint heter är dom enda med ansvarsfrihet i landet.
  Ja visst ja glömde medelålders baaaaarnen .

 8. Denna lagändring är naturligtvis skräddarsydd för en 7-klöverregering oavsett sammansättning och helt och hållet i avsikt att kunna stoppa all opposition som inte stämmer med globaliseringssträvandena och NWO-politiken! Ocg det kommer mera, var säker på det!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: