S-vallöfte: Vill förbjuda religiösa friskolor

VALET 2018. Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Det meddelar civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström på en pressträff. – Ska vi på riktigt bryta segregationen så krävs det att vi sätter stopp för religiösa friskolor, säger Shekarabi och tillägger: – I svensk skola ska det vara lärare och pedagoger som styr. Inte präster och imamer och just nu kan vi inte garantera att det är så.

Partiet har tidigare tillsatt en utredning som ska göra en rättslig analys av religiösa friskolor. Om partiet får igenom sitt förslag måste de religiösa friskolor som finns i dag omvandlas till icke-konfessionella skolor om de ska fortsätta med sin verksamhet.

Sveriges Radio

-Pettersson tycker sossarna är ynkliga som inte törs tala om vilka friskolor som missköter sig. I Sverige har vi 71 friskolor, 59 är kristna och en judisk och jag har inte hört att det är några problem med de kristna och judiska friskolorna eller att dessa leder till ökad segregation. S vill alltså stoppa elva (11) muslimska friskolor som är religiöst segregerade med förtryck av flickor. Det törs inte S säga så då tänker de stoppa 60 bra fungerade också.

Specificera vilka skolor det är som missköter sig och ta lärdom av de kristna och judiska skolornas arbete med värdegrund och jämlikhet. Dessutom ska vi inte glömma att av Sveriges 50 sämsta skolor är 47 kommunal…

18 thoughts on “S-vallöfte: Vill förbjuda religiösa friskolor

  1. Vi som varit med en stund vet vad Sossarnas valfläsk är värt.
    Hur gick det med löftet om att inte höja bensinskatten?

  2. Det är mils skillnad mellan det politiker lova och det de gör i praktiken, det ha vi set för. Unket valfläsk inget man ska ta fäste eller tro på.
    Ändra grundlagen avskaffa religionsfrihet och ersätt med FRIHET från religion. Vill folk sysslar med detta kan de göra det i sina gillestugor, så länge de inte inkräktar eller stör andras rätt till frihet från religion.

    • Och konfiskera Svenska Kyrkans egendomar och öronmärke det för Sjukvård och åldringsvård

      • Svenska kyrkan påstår att de äger kyrkorna.
        Men det är Svenska folket som byggt dom.
        I varje liten by står en kyrka som by-folket byggde åt sig.
        Svenska kyrkan byggde ingenting.

  3. När inte Sossarna kan lösa ett problem så sätter dom till en utredning,med ändlösa malande som enda resultat.

  4. SD är förvånade nog emot ett förslag om totalförbud mot religiösa friskolor i Sverige, partiet tycker bara som L att inga nya religiösa friskolor får startas, märkligt att ett parti som annars är så kritiskt till svensk massinvandrings, migrations och integrationspolitik har den uppfattningen !!!!
    En röst på nya partiet AFS är nog inte helt fel.

  5. Ingen tycks begripa att detta bara är toma vallöften
    S kommer inte att förbjuda religiös friskolor (kanske de kristna)
    De har haft makten i fyra år snart och har kunnat göra detta när som helst, men väljer att lova att göra det efter valet
    Är det bara jag som tycker att det luktar illa.

    • Skolponken Fridolin lovade att få ordning på skolans probl.
      de första 100 dagarna.
      Det har snart gått 4 år och vilket resultat sedan.

    • Förmodligen bara tomt valfläsk från S men en konstig och mycket oroväckande signal från det enda oppositions och tredje största riksdagspartiet SD att man är emot ett totalt förbud mot religiösa friskolor i Sverige !!!
      Luktar en aning PK.

  6. Naturligtvis så har självaste Antje Jackelén gjort sig hörd med flera i Sveriges kristna råd och har en lång Debattartikel på SvD.

    Artikeln börjar med:

    ”Naivt – religiösa friskolor en tillgång för samhället”

    Det är både naivt och märkligt att den sekulära inriktningen upphöjs till allena saliggörande och att konfessionella inslag misstänkliggörs utan urskiljning. Det skriver Antje Jackelén med flera i Sveriges kristna råd, med anledning av att S vill förbjuda religiösa friskolor.

    https://www.svd.se/internetproblem-for-tusentals-svenskar

  7. Det är inte bara fri-religiösa skolor med muslimskt flagg. Det är andra företeelser i samhället som är normaliserade. Tänker på svenska passfoto där muslimska kvinnor inte behöver ta av sig huvudduken för fotografering samt muslimska kvinnor som poliser och brandsoldater som har en specialdesignad huvudduk tillhörande uniformen.

    Har en förfrågan till andra bloggläsare. Hur är det i andra länder som inte har islam som statsreligion som har en stor muslimsk befolkning som Väst-Europa och andra skandinaviska länder?Gör de samma eftergifter som Sverige beträffande t e x uniformer i statlig tjänst där muslimska kvinnor arbetar samt ID-handlingar.

    Kanske är det så illa att Sverige sticker ut som ett mesigt PK-land som lägger sig platt för muslimers krav.

  8. Valfläsk och inget annat sen å andra sidan vill jag inte se någon integration heller.
    Enkel biljett hem är det enda.

  9. De får väl göra som entreprenörerna och pensionsräddarna från Afrika, demonstrera sina galenskaper, inför öppen publik.

      • Vi VET !
        Det är bland andra NI i sossarna, ingen tröst att ni inte är ensamma om skammen.

      • Om SD nu inte gillar eller har jobbat för dessa friskolors existens, varför är då partiet emot S förslag om ett totalförbud mot religiösa friskolor i Sverige ?

      • Kent Andersson :
        Jag har inte satt mig in i detta men om det är riktigt det du säger då undrar jag vem som nästlat sig in i SD.
        Jag har och i så fall mina funderingar, dock så bidar jag min tid.

Kommentera