Mellon 1958…

HISTORIA. I går var det svensk final i Mellon och den lämnar vi därhän. Eurovision Song Contest, då Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne hade premiär 1956 och Sverige var med första gången 1958. 

”Lilla stjärna” är den sång som var Sveriges bidrag vid debuten i Eurovision Song Contest 1958 i Hilversum, Nederländerna.

Alice Babs – som kommer från Västervik i Småland – var vid framförandet i Hilversum i Nederländerna klädd i Leksands folkdräkt. Bidraget hamnade på fjärde plats av tio deltagande länder. Ingen engelskspråkig låt framfördes. Sveriges bidrag utsågs av Sveriges Radio inte genom någon omröstning.

Ni som gnäller på dagens skola ska veta att det förkom bus förr också.  Här Alice ”Babs” Nilsson framför sången ackompanjerad av magister Bergman (Adolf Jahr) och hela klassrummet till allas förnöjelse. Nåja, nästan alla. Året var 1940.

9 thoughts on “Mellon 1958…

  1. 1956 och 58, då var Sverige som Sverige ska vara nämligen ett riktigt homogent tryggt och kristet svenskt Folkhem !
    Härliga tider, strålande tider som tyvärr aldrig återkommer.

  2. Var det Mello eller Eurovision igår. Tittade med ett halvt öga och såg väldigt lite som påminde om Svenskt Mello…mest importskräp..

  3. Som språkfantast anser jag att mycket av charmen med 60-, 70- och även 80-talets ESC låg i den språkliga mångfalden. Jag har inte orkat följa med spektaklen det senaste decenniet, men i fjol gladdes jag åt Portugals seger. Musikaliskt var låten knappast oförglömlig, men det var väldigt uppfriskande med ett bidrag som framfördes på ett nationellt och (i europeiska sammanhang) litet språk i stället för engelska.

  4. Alla 12 låtarnar var intensägande och ingen stack ut. Kanske Robert Gustafsson med sitt band och låten ”fuldans” men detta skulle inte gå hem i Lissabon då det är en inhemsk låt med svensk tönt-och bondkomik-genre som man kan uppskatta här då det är humor i den men inte i internationella sammanhang. Förmodligen kommer inte Ingrosso låt att gå vidare efter uttagningen vid genrepet – så tradig är den. Man bara gäspar. Danmark skickar en suverän låt denna omgång som förmodligen kommer att få en mycket framskjuten placering. Higher Ground heter den.

  5. Hildur Alice Nilson, född 26 januari 1924 i Kalmar, död 11 februari 2014 i Stockholm, hade troligen den mest fulländade röst en svensk sångerska begåvats med. Även om hennes genrer inte hör till mina mesta favoriter kan jag ändå inte låta bli att lyssna bara för att höra hennes vackra sångröst.

  6. Mellon idag ingen svenska, knappt några svenskar och absolut ingen schlager!

    Det är sammanfattningen av den svenska melodifestivalen!

    Dags att lägga ner skiten, den har ta mig fan överlevt sig själv!

    Om mellodifestivalen fortlever till nästa år så ingår troligen inslag från mörkaste Afrika eller Mellanöstern och det är då inget som har medd Sverige och svenskarna att göra!

    DU avgör om vansinnet ska fortsätta efter valet 2018!

    DU avgör om det ska bli förändring på riktigt!

    DU avgör om dina barnbarnsbarn ska bli tvungna att konvertera till Islam!

    DU avgör om dina barnbarnsbarn ska leva i ett Sverige som tillämpar Sharia lagstiftning!

    DU avgör om dina barnbarnsbarn ska leva i en demokrati eller en diktatur!

    Det är DU och bara DU som avgör dina barnbarnsbarns framtid!

    Om du bryr dig om dina barn, barnbarn och barnbarnsbarn finns bara ett parti och det är SD originalet som övriga partier just nu efterapar!

    • Pettersson gillar inte Mellon, men jag är tolerant och tycker folk om att lyssna och engagera sig så stör det inte mig. Jag går till ett annat rum…

  7. Pettersson glömmer skriva,att under de första c:a 20 årens sändningar var melodierna,något som verkligen kunde kallas schlager..,..,
    Många populära unga artister nådde stora framgångar,och deras namn är kända än idag.Tråkigt att även denna dåtida form av underhållning,musik och sång,nu avskaffats för att ersättas av något som enbart tycks reta folk.

Kommentera