Tjock is sätter stopp för expedition i Antarktis

KLIMAT. Den expedition som varit på väg för att utforska det okända djurlivet i havet vid området Larsen C i Antarktis kommer inte att kunna ta sig ända fram. Fartyget befinner sig i ett område med stora mängder packis som är för svårt att ta sig igenom.

På havsbotten under det enorma isberget som bröt sig loss vid Larsen C i somras finns fortfarande djurliv kvar som kunnat leva i totalt under isen under mer än 100 000 år.

Där ville forskarna ta reda på vilket djurliv som kunnat leva i totalt mörker under isen.

Läs mer på Sveriges Radio…

 

-Pettersson noterar att det var varmare förr, också enligt Vetenskapsradion och att det varierar både på lång och kort sikt. Idag har jag minus 8 i Södermanland och det är väldigt kallt för årstiden, normalt brukar de första vårfåglarna ha kommit. Nyligen var det -42 i Folldal, Norge som då var kallast i Europa.

10 thoughts on “Tjock is sätter stopp för expedition i Antarktis

  1. Betr.vinter med snö/is,är detta i min gamla hemstad Berlin,varje år något sensationellt.
    I dag 5 mars har det så inträffat…Glatteis på trottoarer,vägar och otaliga olyckor.Brandmännen som även sköter ambulanser,har idag haft rekordmånga turer till
    Eller som en uttryckte det i Radion.-”Tur jag blev varnad av en vän via min I-phon om faran” !!!
    Ja och jag som bodde där innan denna modernitet var uppfunnen,fick själv upptäcka när det var glatt,utanför huset.
    Något som även är speciellt för tyskarna,är antalet minusgrader.När termometern visar 0 till -1 grad angives detta inte i form av Celsius.
    Nej man beskriver kylan efter vindförhållande.(hur kallt det verkar vara)
    Alltså när ni varnas för att gå ut i Merkels land p.g.a. minus 20 grader är det i verkligheten,kring 0 ! 🙂

  2. Eftersom Antarktis yta är nästan dubbelt så stor som Australien, så är det inte så konstigt att en expedition inte kan ta sig fram till ett visst ställe för att det finns för mycket packis just där.

    Att vi har så kallt här i Sverige nu beror på att en luftström över Arktis som brukar rotera över området för att hålla kylan kvar där inte fungerar som den brukar så att den kalla luften dras i en virvel söderut. I och med det blir Antarktis upp till 20 – 25 grader varmare och går upp till nån plusgrad ibland. Och vi får kallt.

    Förhoppningsvis rättar det till sig av sig själv.

    • Att det är kyligt vid de två polerna på klotet,fick vi som skolbarn för snart 100 år sedan lära. Att det finns is likaså… Denna gamla upptäckt,tycks nu vara en nyhet för dagens PK-medier,och ”Mia” !!
      Ja kära nån,att en sådan nyhet skapar rubriker i I-phon`s tider,visar att skolan har försämrats och folket blivit än dummare. ;(

      • För dig speciellt ”Mia”,finns det en intressant läsning i Folkskolans Läsebok…utgiven 1876.
        I denna framgår att redan då kände man till,att det fanns is enda ned mot Spetsbergen.En expedition från början av 70-talet beskriver detta poetiskt:
        För de fleste af oss var det något nytt när fartyget första gången törnade mot ett isblock och det brakade i dess fogningar.Vid detta tillfälle utropade besettningen ”detta skola hädanefter blifva vår musik”.
        Tja,där ser man ”di gamle” upptäckte detta långt innan 2018 !

      • Nu skrev du din kommentar till fel person här.
        Det är inte jag som tycker det är konstigt om en expedition inte kan ta sig fram på grund av för mycket is. Säkerligen inte de heller.

  3. Precis som Teknologie Doktor Lars Bern sade, ”då kommer man att säga att det OCKSÅ beror på av människan orsakade klimatförändringar. Dvs det är alla bilisters fel allting, och mer än halva bensinkostnaden ska utgöras av SKATT!…..

    https://youtu.be/HmTGjIBrWqc

  4. ”klimatexperten” Per Holmgren sa för 10-11 år sen att det snart är slut med vita vintrar och att det därför inte skulle bli några Vasalopp.

    Ja, sen kom ju den hårda vintern 2010, som enligt klimatalarmisterna berodde på klimatförändringarna…

    Och Vasaloppet var mycket riktigt hotat i år, på grund av för MYCKET snö och kyla!
    Förmodligen beroende på klimatförändringarna…

    Och Per Holmgren fortsätter åka runt och skrämma folk, inte beroende på klimatet, utan på att han har eget företag… Det gäller ju att säkra inkomsterna.

    • Observera i takt med att profetiorna har kommit på skam har ”Global Warming” bytts ut mot ”Climate Change”.

      Om man ska tro klimatalarmisterna så måste det ha varit neandertalarna som orsakade den senaste nordiska istiden.

Kommentera