CIA: Köp inte kinesiska telefoner

SPIONERI. Amerikanska underrättelsetjänster varnar USA:s invånare från att köpa smartphones tillverkade av de kinesiska techbolagen Huawei och ZTE. Det rapporterar CNN Money.

Flera företrädare för FBI, CIA, NSA och Defense Intelligence Agency ska ha vittnat i senatens underrättelseutskott om att de kinesiska telefonerna utgör en säkerhetsrisk för amerikanska konsumenter.

Enligt FBI-chefen Chris Wray finns det en risk i att släppa in utländska företag i USA:s infrastruktur för mobiltelefoni och telekom.

– Det skapar en möjlighet att uppsåtligen påverka och stjäla information. Och det skapar en möjlighet att bedriva opåvisat spioneri, sa Wray.

Varken Huawei eller ZTE har kommenterat uppgifterna.

-Pettersson skulle tro att det är minst lika stor risk att CIA eller någon annan med kopplingar till USA:s regering har planterat spionprogram i Apples Iphone:s.

Det är nog betydligt säkrare att börja med papperslappar och kurirer…

11 thoughts on “CIA: Köp inte kinesiska telefoner

  1. Huawei är tredje största mobiltillverkaren i världen, väntas att gå om de
    andra två inom överskådlig tid.

  2. Stenbock har en gammal fast telefon,som jag tror tillverkats i Absurdistan !
    Den som event. sitter och väntar få höra några samtal tror jag somnar in…
    Det ringer inte i den apparaten mer än en gång var fjortonde dag…. 🙂

    • Hade hemligt nummer utomlands ända tills Sverige visade sig inhysa och föda terrorister utländsk makt såg faran, det är nu några år sedan och efter så ringer all skitreklam som vill kränga allt som man inte behöver.
      Stänger nu fast telefoni.

      • Lena-Stenbock< säg up fasta telefonen idag då ni får betala 210:- fast abonnemangspris+45:- för pappersfakturan,alltså
        255:-kr i sjön 🙁
        skaffa tex Comviq 95:- eller 149:- kr abonnemang till mobil istället

  3. Det jätteamerikanska märket Motorola ägs av Kinesiska Lenovo.. Amerikanerna är på väg tillbaka till kalla kriget-mentalitet igen med sånahär fjanterier. Enskilda människan borde istället vara orolig när alla nakenbilder och videon på iPhones tycks dyka upp vartsomhelst på nätet, svindyr apparat som läcker som ett såll.

    • Det spelar ingen roll vem som äger företaget, det som är viktigt är var fabriken står. Jag har en Motorola från 2011 när företaget fortfarande var Amerikansk. Telefonen är… made in China. Titta på äpple-telefonen, ’designed in California’ men made in China.

      Jag har några datorer som gjordes i Europa: 6 gamla IBM ThinkPad (T21 och T42, ’made in Scotland’) och en flock Raspberry Pi’s (made in U.K.). Resten, inkluderande HP-datorn som detta skrivs på kommer från Kina.

    • Ja, Google vill (i.o.m. Android 7) bl.a. veta var olika WiFi-nät finns geografiskt, när och av vem de används.

      Det finns sedan några år tillbaka appar som gör motsvarande för mobilmaster och rapporterar tillbaka till USA. Intressant, eftersom telebolagen här i Sverige inte får ha täckningskartor som visar var masterna finns placerade, av nationellt säkerhetsskäl.

Kommentera