Stoppa grundlagsändringen

VALET 2018. Hanif Bali om regeringen Löfvens sinnesrubbade försök att ändra grundlagen: ”Man försöker fixa något som inte är trasigt. Vi har en grundlag som fungerar – särskilt när det kommer till tryckfrihet…Man väljer att undergräva den enbart för att förhindra för att vanligt folk ska ta del av vilka brott som sker runt omkring dem…”

#STOPPAGRUNDLAGSÄNDRINGEN

Regeringen har lagt ett förslag på en grundlagsändring av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Snart ska riksdagen fatta beslut om den. Ett nytt beslut ska dessutom fattas av en nyvald riksdag efter höstens val för att regeringens förslag ska träda i kraft.

Förslaget  till grundlagsändring innebär allvarliga inskränkningar i offentlighetsprincipen och yttrandefriheten. Förslaget innebär bland annat att privatpersoner förbjuds att få tillgång till offentliga handlingar, via t.ex. rättsdatabaser över domar. Men det gäller inte alla, t.ex. medieföretagen Schibsted och Bonniers, banker, regeringskansliet och företag kommer fortsättningsvis få tillgång till rättsdatabaser.

Detta är inte bara orättvist. Det strider också mot den grundläggande tanken i den svenska offentlighetsprincipen.  Alla oberoende av ekonomisk ställning ska ha samma rätt att få tillgång till offentliga handlingar.

Du kan läsa mer om vad förslaget innebär här. Om du håller med oss. Protestera mot detta! Maila till din riksdagsledamot eller till konstitutionsutskottet som du hittar här

För att stoppa förslaget är det viktigt att föra en debatt kring ämnet och uppmärksamma våra politiker om att vi inte är okej med detta! Det kan du även göra genom våra sociala kanaler som du hittar HÄR.

– Vad Pettersson tycker om förslaget kan ni läsa högst upp på hemsidan i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19.

”Att alla medborgare ska kunna ta del av och sprida information är grunden i svensk tryck- och yttrandefrihet. Att det föreslagna undantaget inte gäller ’professionella aktörer’ beror på att såväl advokater som journalister behöver kunna ta del av databastjänster för att kunna utföra sina jobb. Resultatet blir dock att rätten till information kopplas till yrke och därmed social status. Detta går emot grundprincipen om alla människors lika rätt. Journalistförbundet avstyrker förslaget.”

  – Jonas Nordling, Ordförande i Svenska Journalistförbundet, remissvar.

11 thoughts on “Stoppa grundlagsändringen

  1. Detta är ju otroligt allvarligt, denna lagändring. Får mig att minnas förslaget om löntagarfonder. Vi var där och demonstrerade mot förslaget. 100 000 människor i en ordnad demonstration med utgångspunkt från humlegården. Året var 1983, 4:e oktober. Lugn välregisserad demonstration . Vi delades upp plutonsvis och arrangörerna gav marschorder till pluton efter pluton för att undvika kaos. Olof Palme sa att vi var 10 000, vi var 100 000. 100 000 som i vanliga fall aldrig nedlåtit sig att till deltaga i en demonstration. Det hade effekt.
    Så låt oss med anledning av lagförslaget handla på liknande sätt som 1983. Låt oss gå man ur huse, åka upp till Stockholm och ge uttryck för vårt avståndstagande. BUDKAVLEN GÅR!

  2. Det påminner om Sovjet där statliga tjänstemänn skulle godkänna alla nyheter innan de pulbicerades, nyheterna fungerade mer som en propagandakanal för kommunismen.
    Fast här har vi multikulturalismen (läs: islam) istället för kommunismen.

  3. Därför behöver man en regering som tillåter ett öppet debatt klimat där man kan lösa problem genom ökad kunskap om ämnen, genom att behandla med historia, fakta, verklighet…
    Det den aktuella regeringen vill göra är ett steg närmare ”smyganpassning” till ej tolerant ideologi….

    • Nej, SVT och hatmedia tiger om detta….SKRÄMMANDE! Även detta med att Malmö går back 5,5-6miljarder per år är okänt för de flesta, såg uppgifterna på denna blogg för första gången för flera år sedan INTE ETT ORD I MAINSTREAM-MEDIA!

  4. Det är uppenbart att den på alla sätt svage Löfven behöver en lärare som inte gått den svenska lärarutbildningen.

    Han behöver en riktig lärare.

  5. De börjar med detta. Sen kommer mera! Var så säkra!!! Det är bara det, de sitter och klurar på. Hur de ska kunna snärja oss äktsvenskar alltmer, så att dessa vidriga vänsterrister får mera makt. Och att deras politik blir total och evig i allah’s namn. Det är bara den socialistiska äckelsmeten, som för dem, ska få gälla. TY SÅDAN ÄR SOCIALISMEN!!! De fifflar ju ständigt med grundlagen. Och har så gjort. SÅ PASS OPP!!!

Kommentera