Rektor får rätt mot bröder med koppling till extrem islam

ISLAM. Rektorn på en skola i Göteborg stängde av två lärarvikarier med motiveringen att hon misstänkte att de sympatiserade med våldsbejakande extremism. De två lärarvikarierna, som är bröder, överklagade till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu ger rektorn rätt, skriver Dagens Nyheter.

Det var i februari förra året som lärarvikarierna fick sms från rektorn om att deras vikariat på skolan i Göteborg inte skulle fortsätta. En av lärarvikarierna hade tidigare hämtats av polis på skolan och enligt rektorn hade hon fått indikationer på att elever, föräldrar och lärare upplevt oro kring bröderna.

Kort efter uppsägningarna konfronterade de båda bröderna rektorn under ett möte som spelades in i hemlighet.

– Är det min hudfärg, eller att jag har skägg, eller vad är det? frågade den äldre av bröderna.

– Vad jag bygger min oro på är att det eventuellt kan finnas en misstanke om att du eller din bror skulle kunna ha närhet till det som är extrem religiositet för mig, svarade rektorn.

Rektorn svarade undvikande på de två lärarvikariernas frågor och förklarade också att hon hade en ”magkänsla” för sitt beslut. De båda bröderna valde därför att anmäla henne till DO eftersom de anser att de utsatts för religiös diskriminering.

DN granskade fallet i våras och kunde då berätta att en av bröderna har koppling till den salafistiska organisationen Die Wahre Religion, som är förbjuden i Tyskland. Anledningen är att ett stort antal personer från organisationen rest från Tyskland till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgrupper.

Nu ger Diskrimineringsombudsmannen rektorn rätt. I DO:s utredning finns ingenting som ger anledning till att ifrågasätta kommunens uppgifter och att det inte heller finns något stöd för att de båda lärarvikarierna behandlats sämre än någon annan i motsvarande situation.

-Pettersson är något förvånad över att DO fattat ett vettigt beslut. Självklart ska vi inte ha fanatiska muslimer i en skola och inte i vårt land, det finns länder som är bättre på att ta hand om sådana…

Låt proffsen ta hand om sina egna…

10 thoughts on “Rektor får rätt mot bröder med koppling till extrem islam

  1. SOCIALDEMOKRATERNA i Malmö var med och invigde nordens största salafistiska moske där!
    Trodde DO var styrd av sossarna, normalt skyddar de dessa grupper!

  2. Tänk, när jag hörde detta alldeles i början så trodde jag att bröderna röstade på SD eller var med i Plymothbröderna, Jehovas vittnen, Livets ord eller så. Jag trodde inte DO skulle vara så klarsynta.

    • Hänt mig många gånger hehe, man saknar att kunna redigera sina inlägg ibland, på en annars suverän sajt.

  3. Jag gossar att få andra kvinnliga rektorer i Sverige skulle ha det modet, som denna göteborgska rektor uppvisar.
    DO är helt överflödig. Dags att skrota.

  4. Äntligen en riktig rektor värd namnet. Jag trodde alla rektorer idag jamsade med i de svenska lögnerna och förvillelserna.

    Mönstret är förstås alltid detsamma: bubbe känner sig kränkt och anmäler. Idiot står bredvid och hejar på.

  5. Kryss i taket, men jag står för vad har skrivit förr…lägg genat ner denna myndighet…helst igår.

Kommentera