Biskop: rätt att kalla Jesus en hen och det regnar mä…förlåt hen…

KRISTENDOM. Biskop Mikael Mogren ger nu sin syn på debatten om det var rätt att kalla Jesus för ”hen”. Enligt biskopen råder det inga tvivel om att Jesus var en man, men även en hen.

Många reaktioner kom från flera håll i landet efter att Västerås pastorat i en reklamannons i en lokaltidning kallat Jesus för ”hen”. Nu ger biskopen Mikael Mogren sin syn på saken.

– Jesus var en man och en människa. Det råder det inga tvivel om. Men det var inte fel att kalla Jesus för hen, utan hen är ju bara ett syftningsord, säger Mogren.

Biskopen menar även att debatten som lyft har haft en nedsättande ton mot transpersoner och understryker att alla är skapade av Gud och är enastående skapelser.

– Jag märkte att folk använder hen som ett mobbarord. Det var något dåligt att bli kallad hen. Det tycker jag är väldigt illa för så ska det inte vara. Jag tycker att den debatten är viktig att lyfta nu inför nästa år, säger Mogren.

SVT

Biskop Mikael Mogren är känd från bloggen och gjorde sig själv känd 2016 när han ”bröt ihop i en av tidernas mest fejkade gråtattacker” i tv efter riksdagens beslut om tuffare asylregler.

31 thoughts on “Biskop: rätt att kalla Jesus en hen och det regnar mä…förlåt hen…

  1. Rumänska språket som bäst och troget ’konserverade’ latinet med alla verbkonjugationer, substantivdeklinationer och otaliga ändelser på nästan alla olika ordklasser, gör också skillnad på genus där ändelserna avgör genus. När det handlar om språk och dess grammatikaliska regler, är rumänerna logiska liksom våra förfäder, romarna. För dem som inte är belästa får jag precisera: romArna, ej romErna.
    Obestämda artiklar i singular- och pluralformer (minst två i antal) avgör genus, som sagt:
    Ex. Singular: un (maskulinum för en) // o (uttalat å) (femininum för en)
    Plural: doi (maskulinum för två) // doua (femininum för två)
    Neutrum – här ville jag komma till. Neutrum är en kombination på de två genusen. Vanligtvis är en stor del av substantiv namn på föremål.
    T.ex.: maskulin singularform: un scaun – feminin pl.form: doua scaune (= en stol – två stolar)
    mask.sg.form: un colt (sg.) fem.sg.form – doua colturi (pl) (ett hörn – två hörn).
    Ursäkta, ville bara illustrera att grammatiken är lika logisk som matematiken. Inte är jag ute med hoven, inga applåde tack. MrQ, mitt värde och värdighet beror inte på fåfäng. Det är jättemånga rumäner som jag – grammatikvetare. Grundskolan lade grunderna, den gamla skolan menar jag.

  2. Gå ut och säg att profeten mohqmmed vqr kvinna så händer det grejer då är det färdig lekt

  3. Nu har jag ju gått ur kyrkan sen några år vilket jag uppmanar alla att göra.men så vitt jag vet finns det endast 2 kön här på jorden.detta gäller även djur o insekter till 99‰de två könen kallar jag han eller hon.men jag kanske är gammalmodig

    • Och Gud är en man i ortodoxbysantinska och katolska kristna tron !!! När vi ber till Gud, alltid säger vi: ”DU, Gud / DU Herre!”. Man känner närheten av det gudomliga genom att dua gud. Känner man närhet och kärlek när man duar en sosse eller en muslim ? We are honest, logical, not bigots !! Vi TROR, vi påstår inte att vi VET.

  4. Eftersom Jesus är en man så finns det väl ingen anledning att säga hen.
    Däremot vet jag inte om Gud har något kön så där borde det i så fall heta hen.
    Men alla som vill fortsätta att säga han av vana och tradition kan ju göra det.

    • Det går mycket bra med den, vid benämning av Gud.

      Ordet gud var neutrum i äldre germanskt språk (vilket belagts in på 1500-talet),

      Ordet “gud”, fornsvenska guþ, isländska: goð, gotiska guþ, fornsax., forneng., eng. o. fris. god, fornhögtyska got, tyska gott, är ett gemensamt germanskt ord av omdiskuterad ursprunglig betydelse.

      Ordet, som är speciellt för de germanska språken, var ursprungligen neutrum och hade en specifik, troligen snäv, men numera okänd mening i förkristen tid.

      Språkforskare har ofta antagit en äldre rot, *guþan, tolkad som ”åkallad”, ”den anropade”, ”den som kulten riktas till”, ”den man gjuter dryck över” (en gestalt eller kraft som inte är verkande, utan passiv, mottagande)

      Ett äldre nordiskt ord för rättslig hövding, kultledare, var isländska goði (maskulinum: gode) och isländska gyðja (femininum: gydja), som ibland tänkts peka mot en sådan dimension i ordets äldre betydelse.

  5. Varför har man bestämt sig för att kalla alla människor för höna.
    Jag tror jag kommer att säga SKRUVMEJSEL i fortsättningen för det är lika sant.
    Gott nytt år på er och åt detta år bli det år då Sverige får en statsminister igen och att den statsminister om kommer efter Erlander heter Jimmy Åkesson.

  6. Tänk att inte ens biskopen vet om Jesus var man eller kvinna utan han bestämde sig för att Jesus var en HÖNA.
    Gud var tydligen också en HÖNA eftersom han påstås ha skapat människan till sin avbild.
    Jag är i alla fall ganska övertygad om att jag är en HAN.

  7. Var skall väl den kulturmarxistiska sleven vara om inte i den vulgariserade och konfessionslösa globalistgryta vår Svenska Kyrka förvandlats till?
    Fröken Moberg skrider med salvelsefull och skälvande stämma till det klerikala vansinnets försvar och riskerar därmed att spräcka det värdegrundsomgjordade livstycket på kuppen.

    Det har som vi bekant tvingats konstatera blivit högsta mode bland de förtappade själar som ockuperat den sakrala sfären, att tävla sinsemellan om vem av dem som främst förmår ta heder, ära och mandom av Frälsaren och förvandla Guds son till en HBTQ-influerad hermafrodit utan specifik könstillhörighet – allt för att inte kränka lastbarhetsmaffian samt visa sin vördnad inför de kverulerande koranslavar som önskar kristenheten åt helvete.

    Biskop Bockfot i sin paradroll som det fromma gråtmilda lammet, är en syn som månde behaga själve hin!
    Andreas.

  8. Varför hen när man antagligen vet att det är en han? Är det viktigt för någon att det inte är en han? På den tiden hade inte kvinnor så stor makt. Det skulle inte bli så stort genomslag om Jesus vore kvinna på den tiden förmodar jag.
    Så jag undrar varför man vill hävda hen=höna, från engelsk översättning?

  9. Den här videon är så missvisande som den kan bli. Det kommer inga män i båtar över Medelhavet. Män överger inte kvinnor och barn i krigszoner och män går inte ihop i grupper och överfaller kvinnor. De som gör det är inte heller människor.

  10. Jaha, då blev det återigen på tapeten att överväga sitt kyrkliga medlems-skap. Betyder detta då att ”Jungfru Maria” var en HAN. Och den där ramsan med ”Gud, Fadern, Sonen och den helige Ande” – hur ska fjollan få ihop det ? ”Fader vår” – funkar inte heller. ”Han dog på korset för våra synders skull” – spricker det också. ”Han är vår frälsare och Gud” – inte det heller. Gud, förresten – det kanske blir Kalle Anka, vem vet .

    • Ja, just det FRU Mogren. Nästa gång du ska mässa så kan du ju försöka dig på att kalla på muhammed med hjälp av ”HEN”. Sen lär du få exekvera din egen begravning…

  11. Det är sorgligt att det finns såna tragiska och genomkorkade människor och dessutom besitter dom höga poster i vårt samhälle!
    Hemskt att se!
    Inte undra på att Sverige ser ut som det gör!
    Janne

  12. Mikael Mogren är bara en i raden av alla offentliga människor som inte är kompetenta för sina arbets uppgifter. Allt handlar om politisk propaganda. De Påminner om LO:s arbetsmetoder.
    Gott Nytt år alla Sverige vänner och de bästa Nyårs löftet man kan ge är att fortsätta kämpa för att Sverige ska bli ett bättre land för befolkningen att växa upp och att leva i.

  13. ”bröt ihop i en av tidernas mest fejkade gråtattacker”

    Haha. Den har jag missat. Extremt pinsamt att se. Kyrkan gör sitt bästa för att förbättra Sverigebilden.

    • Jesus var ingen hen, han påminde istället mycket om Arnold Schwarzenegger i rollen som Conan Barbaren – stora muskler och grov basröst.

Kommentera