2017 var ett farligt år för kvinnliga journalister – 87 % av de som dog var män


MEDIA. Under 2017 ökade våldet mot kvinnliga journalister och antalet som blev dödade i tjänst ökade markant. Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, skriver om en oroväckande utveckling som måste vändas.

I en nyligen publicerad rapport av International news safety institute, INSI, framträder en mycket oroväckande bild. Under 2017 ökade våldet mot kvinnliga journalister och antalet som blev dödade i tjänst ökade markant. Det sker samtidigt som 2017 var det år då fler kvinnor än någonsin ställde sig upp för att uppmärksamma de systematiska orättvisor och övergrepp som många kvinnor utsätts för.

68 journalister miste i år livet till följd av att de bara gör sitt jobb – att granska orättvisor och maktmissbruk. Statistik från Unesco visar att totalt 930 journalister mördades mellan 2006 och 2016. Det innebär att det var fjärde dag var en journalist som dödades de senaste tio åren. Det är en ofattbart hög siffra.

Av de journalister som dödades under 2017 befann sig nästan hälften i länder som inte befinner sig i krig, exempelvis Mexiko, Indien och Malta. Dessutom visar statistiken att 2017 var det år då andelen kvinnor som dödades – 13 procent – var den högsta på åtta år. Det är en negativ utveckling som måste stoppas.

-Pettersson noterar att andelen dödade kvinnliga journalister var 13 procent och det innebär att 87 procent av de dödade var män.

I Sverige är könsfördelningen mellan journalister på fältet ungefär jämn, hur det ser ut i världen i stort vet jag inte men jag tror att kvinnorna är fler än 13 procent totalt och det innebär i så fall att det är farligare att vara manlig journalist.

Nåväl, läs mer på Expressen och tänk själva, jag tvivlar på att Sveriges Radios vd har gjort det…

”Dessutom visar statistiken att 2017 var det år då andelen kvinnor som dödades – 13 procent – var den högsta på åtta år. Det är en negativ utveckling som måste stoppas”, skriver Cilla Benkö, jag hoppas det är en felskrivning och att damen anser att allt dödande ska stoppas och inte bara mördandet av kvinnor.


9 responses to “2017 var ett farligt år för kvinnliga journalister – 87 % av de som dog var män

 • Lena

  Svenska journalister är för min personliga del fullständigt ointressanta om de jobbar i msm- kloaken.

  Det finns många yrkesområden som är farliga , kan nämna några, livsmedelsindustrin , slakterier , fiskare, jordbrukare, gruvindustrin, byggindustrin och säkert många andra områden, vilka arbetar inom dessa ”industrier” till stor del…….jag har inga siffror men det finns kanske någon som har ?
  Den erfarenhet som jag har är att män till stor övervägande procent är de som arbetar i dessa farliga yrken, övertyga mig om motsatsen.

  Liked by 1 person

 • Anna666

  Så, kan man sammanfatta det som att om ingen makt eller pengar ingår, så är 50/50 ointressant? Mördarde journalister, då ska det helst då vara 100% män?
  Ointresset för jämnställdhet gäller alltid av nån anledning också alltid tunga, skitiga, underbetalda jobb och jobb med livet som insats. Likaså är hedersbrott. Alltid lika ointressant för vänstern då de inte heller ger varken makt eller pengar…
  Hyckleriet i det här landets så kallade regering och riksdag är värre än vad jag än skrivit.
  Inavel och korruption. Det är vad som pågår.

  Liked by 1 person

 • Peter

  Idioter som bidrar till den vita mannen död.
  Ser fram i mot den dag då deras godhet vänder sig mot dem och deras ideal. När slöjan är ett tecken på deras frihet och den vita mannen består av feminister som springer gatlopp i den nya multikulturella namn. Bnp kommer att öka en kort stund, då bra gatstenar kostar multum för att visa hur God man är i nya multikulturella Europa.

  Liked by 1 person

 • Billy Boy

  Den ”Humanitära stormakten” Sverige har en ”Feministisk” regering med hela världen som arbetsfält och borde därför sträva efter att snarast uppnå full jämställdhet (50 % kvinnor och 50 % män) inom alla yrkesområden inklusive journalistkåren.

  Jag tvivlar starkt på att allt dödande av journalister kan stoppas inom rimlig tid och därför bör nuvarande och kommande dödssiffror för journalister utvisa jämställda siffror dvs 50 % kvinnor och 50 % män.

  I Sverige skulle de skjutglada individerna i utanförskaps-kalifaten i och kring Sveriges största städer Stockholm, Göteborg, Malmö m fl kunna hjälpa till att justera dagens stora obalanser i döds-siffrorna mellan kvinnliga och manliga journalister.

  Från SR:s och SVT:s redaktioner på Gärdet i Stockholm är avståndet ganska kort till farliga Rinkeby med omnejd i övriga Järva samt många snabbt nåbara högvåldsområden i de södra / sydvästra förorterna exempelvis Fittja / Botkyrka m fl.

  Dit skulle Cecilia Benkö (SR) och Hanna Stjärne (SVT) kunna skicka sina kvinnliga journalister på offensiva uppdrag för att få bättre balans i den idag snedvridna statistiken.

  Att rikspolischefen Dan Eliasson (S) och hans poliser snabbt skulle kunna knäcka den livsfarliga våldskriminaliteten i Sverige inom rimlig tid är inget att hoppas på längre.

  Liked by 1 person

 • lillamy

  Det jag idag inte begriper är hur kön (på en journalist) det ena ögonblicket är så jädra viktigt, när kön (på Jesusbarnet) det andra ögonblicket är helt oväsentligt och relativt.
  https://samnytt.se/jesus-blev-hen-i-annons-fran-svenska-kyrkan/

  Liked by 1 person

 • ladulaas

  Något som är utmärkande för kvinnliga feminister inom journalistiken, så är det deras otroliga fokusering på att framhäva sig själva.

  Trots att de utgör det fegaste kollektivet av alla, och samfällt slickar makten därbak i alla de länder de verkar – och därför borde känna sig trygga – så låtsas de ändå oroliga.

  Nu ser ju inte alla kvinnliga journalister världen genom feministiska glasögon, utan ser världen som den är och söker beskriva den för sina läsare, lyssnare och tittare. Det är ju definitivt en riskabel verksamhet, om man granskar maktens centrum.

  Cilla Benkö torde dock inte ha några skäl att oroa sig. Hon har inte gjort sig känd för att avslöja oligarkers och andra gangsterledares mordiska framfart och politikernas medlöperi, framför allt inte i vårt land. Tvärtom sjunger hon makthavarnas lov i alla tonarter och blockerar effektivt Sanningen från att komma fram.

  Det är inte hovsamma rövslickare som mördas, det är obevekliga sanningssökare. Det ger en dålig smak i munnen, när gummiryggarna försöker skaffa sig status, genom att klä ut sig i de lånta fjädrarna, från de modiga martyrerna för Sanningen.

  Liked by 1 person

 • Joy

  Jag undrar om kvinnor är lika dumdristiga och åker ut i farliga områden och tar enorma risker. Män har ett mer aggressivt och destruktivt sätt att handskas med olika händelser. Män begår t ex självmord i större utsträckning, och med våldsamma metoder, än kvinnor. Så jag är inte förvånad över siffrorna.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: