USA skär i FN-budget efter Jerusalemomröstningen

FN. USA kommer att minska sin FN-budget med 285 miljoner dollar nästa år. Beslutet kommer efter omröstningen om Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, där 128 länder i generalförsamlingen röstade nej och bara 9 ställde sig på USA:s sida.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley menar att nedskärningarna grundar sig i FN:s ”ineffektivitet och slösaktighet”.

– Vi tänker inte låta FN utnyttja det amerikanska folkets generositet längre, säger Haley.

-Pettersson är rädd att Sveriges utrikesminister Margor Wallström kommer att låta andra fortsätta kalla oss för FN:s jultomte…

USA är överlägset den största bidragsgivaren till FN:s budget och betalar 22 procent av kärnbudgeten som är på 5.396 miljarder dollar, vilket är 45.000 miljarder kronor om jag fattar rätt, alltså mer än en piss i Mississippi…

US.UN

The Intependent 

God Jul FN…

8 thoughts on “USA skär i FN-budget efter Jerusalemomröstningen

  1. Magdalena Andersson får bidra och täppa till de ekonomiska hålen i FN med pengar från den alltid överfulla svenska skattekistan !

  2. FN är en korrupt, kriminell institution. Om man googlar UNHCR scandals så får man upp en oändlig lista av skandaler inom FN. Sex-for-food, weapons smuggling etc i all oändlighet.

  3. Den här har jag väntat på i flera år nu. Flera presidentyer före Trump har pratat om att skärna ner bidraget till FN, men inget har hänt. Nu, tack vare Trump så blir det verklighet. FN har ingen funktion att fylla ch frågan är väl om dom någonsin haft det.

  4. 5.396 miljarder är inte lika med ”femtusen miljarder trehundranittiosex miljoner” dollar utan är lika med ”fem miljarder trehundranittiosex miljoner dollar.

    5.396 = 5,396 (med punkt internationellt och komma svenskt)

    USA lägger ca 22% av FN budgeten (reguljära budgeten = administrativ). Sverige lägger ca 1% av budgeten. Alltså USA lägger ca 1,19 miljarder dollar men minskar detta med 285 miljoner dollar till att lägga ca 905 miljarder dollar nästa år vilket då skulle motsvara ca 17% av totala budgeten. antingen skjuter resterande 192 länder 285 miljoner dollar eller så minskar FN sin budget och sparkar några tjänstepersoner.

    Även om USA minskar sina inbetalning så är USA fortfarande den största bidragsgivaren till FN, därefter kommer Japan på ca 10%.

    så, det är alltså inte 45 000 miljarder kronor USA bidrar med utan ca 7,5 miljarder kronor för 2018.

    Utöver FN budget ovan så tillkommer det ytterligare miljarder och åter miljarder dollar i olika FN projekt och insatser. Så 5,396 miljarder dollar är bara till för kostnader för FN byggnader, olika instanser, generalsekreteraren och korrupta tjänstehennar!

  5. Helt rätt , det är nog inte bara inom FN som det slösas pengar detsamma gäller nog även inom vårt närområde såsom inom EU där det sitter massvis med folk som har en massa hittepå jobb , för att inte tala inom vårt egna fögderi . Det räcker ju inte bara med att dom har höga löner dom ska även berikas med fallmskärmar även om dom missköter sig och får sparken .

  6. Orsak och konsekvens. Bra också att det gjordes så snabbt.
    Lämpligt att fortsätta på den inslagna vägen.

Kommentera