Försvaret krigsplacerar din bil

FÖRSVAR. Försvaret har nu, för första gången sedan 1997, börjat att skicka ut uttagningsbeslut som krigsplacerar din bil. Det innebär att staten kan behöva använda ditt fordon vid höjd beredskap eller mobilisering.

Samtidigt gick man även ut med att alla svenska medborgare måste ha förnödenheter hemma så att vi ska klara oss själva i minst en vecka. Höjd hotbild mot Sverige eller vad är det som döljs för oss?

Sveriges Radio

Nåväl, -Pettersson köpte 1993 en Volvo 245 Classic, vinröd och fin, jag tror det var den sista 245-serien som tillverkades, i varje fall var den numrerad och försedd med träpaneler och annat lull-lull…

Den bilen (dock inte samma exemplar som på bilden) blev krigsplacerad någonstans och skulle vid mobilisering omedelbart köras dit och ställas till Försvarets förfogande.

Problemet var att även jag blev krigsplacerad på ett helt annat ställe och skulle inställa mig omedelbart vid mobilisering.

Hur det skulle lösas rent praktiskt fick jag aldrig veta eftersom det aldrig blev någon mobiliseringen och bilen är borta sedan länge, men kanske rullar den någonstans i vårt avlånga land…

25 thoughts on “Försvaret krigsplacerar din bil

  1. En viss intressant dynamik i kommentarerna till detta intressanta ämne!

    De tränar ändå smilbanden inför dagens ”God Julande”!

    Är gott också!
    //age

  2. Försvaret bör först TA DE SOM HAR MER ÄN TIO BILAR !!!
    Ja då måste de väl också betala deras parkeringsböter eller ???

    Det måste väl iaf. gälla de som har flera bilar till förfogande ???

  3. Låter kul, särskilt som både jag och mina bilar är för gamla för att krigsplaceras. Varför köpa en ny bil som omedelbart förlorar 5-7% när jag kör ut den ur affären, sedan ska staten kunna ta den när de önskar.
    Kommer fortsätta att köra gamla bilar så staten inte ska vara mer intresserade av dom än jag är av staten.

    • ”Two Different Shoes On”
      Jag får väl använda det nu så aktuella uttrycket: ”Me too!”.

      Fick just meddelande om att min fina bil har också blivit pensionär.
      Som pensionär behöver hon bara besiktning vart annat år.
      Åldringsprocessen går långsammare med åren

      Undrar om försvaret känner någon attraktion till min gamla dam?

      Men visst, de tar kanske in några muslimer, och då blir hon ju direkt mycket intressant. – På ålderns höst kan hon doch vara lite långsam att ”komma igång” – om man får uttrycka det så.

      Men en muslim kan väl alltid slänga ett silvergarage över henne och tycka att hon är fin ändå.

      God Jul, Sverigevänner!
      //age

  4. På 60-talet kunde vi mobilisera c:a 1 000 000 man. Nu endast c:a 10 000. Vem kör bilen ? Eller går den som ”brandvägg”, som vi är vana vid…?

  5. Undgå detta genom att hyra en målvaktsbil. Då slipper du trängselavgifter och parkeringsavgifter och ev. parkeringsböter och fortkörningsböter. Finns 10 000 fordon i målvaktsflottan. Bara i Malmö. Det är fler fordon än vad militären och polisen har tillsammans.

    • Det vet inte vår ”kära” regering om vad en bilmålvakt är !!!

      De är bara ute efter de som kanske kan överleva !!!!

    • Gissar att Södertälje har en väl organiserad uthyrningsverksamhet på det området också?
      Detta med tanke på alla extrema lyxbilar som är parkerade på marmorinfarterna till de vita stenslotten runt om i Södertälje.

      Tänk på, bara, att ha pengarna i en plastkasse och aldrig prata om betalkort om du ska hyra en bil!
      Uppge heller inte ett namn som låter svenskt! Då blir du genast misstänkt för att inte vara ”ärlig”.

      Vet inte, om en önskan om God Jul passar in i tillfället, heller?

      Men ändå, Sverigevänner!
      God Jul!

  6. Fördelen med babbeinvadringen är att det blir oerhört otäckt för främmande makter att försöka ta oss.
    Babbe tänder eld på inkommande stridsvagnar och gruppvåldtar soldaterna på löpande band.
    Dessutom kan vi skicka ut genusvetare och feminister på fältet för en synnerligen hemsk och oförglömlig upplevelse.
    I detta totalförsvar placeras vidare ut högtalare jämt fördelat över Sveriges yta med Löfvens röst för en psykologisk demoraliserande effekt.
    Vår beredskap har aldrig varit godare och mer avskräckande.

    Kom hit om ni törs.

  7. Det skulle jag ha känt till innan jag lade ner nästan 3.000:- kronor inför årets besiktning. Fullständigt bortkastade pengar om nu deras omskrivna fiende i öst,mot all förmodan skulle angripa.
    Lär inte bli mycket kvar av mitt gamla åk efter,att första raketstormen nått Absurdistan.

  8. Sveriges Försvar? Är det som under WW II ”Vår beredskap är god”. Hur bra den va då vet vi nu.

  9. Ja varför inte , under andra världskriget krigsplacerades ju många hästar , så det gör dom nog om igen plus att dom tar nog alla hundarna också , hästarna kan ju bitas och sparka bakut och hundarna kan skälla och bita lede fi . Tycker nog att det är bättre att krigsplacera alla stolliga politiker i första hand och det ska vara så nära gränserna som det bara går .

  10. Jag gjorde militärtjänst 1956, då hade Sverige ett försvar värt namnet. Året efter blev det rep-månad nu som trupptransportledare där vi inspekterade lämpliga anläggningar som skulle kunna rekvireras vid händelse av krig. Vi kunde också rekvirera fordon, att märka var att VW typ 1 och SAAB 92/ rekvirerades under typen MC eftersom de var bra på dåliga vägar.
    Att rekvirera fordon är ingalunda en ny företeelse, det är bara vår befolkning som är historielösa.

    • gamgubben:
      På den tiden fanns ju inga asiatiska modeller att ”rekvirera” ! Detta är kanske min lycka nu 60 år senare.Om de nu inte beslagtar mina däck,som skedde under förra kriget.
      Minns att hökarens stora fina Cheva,stod i hans garage på träklossar.Om försvaret hade nytta av hans däck kan jag inte bedöma. ;(

    • När jag på 1970 0ch 80 talet hade hus på landet var detta krigsplacerat pga att det låg i närheten av en radaranläggning.

  11. Vid krig kanske alla SUV:ar äntligen får nytta av terrängegenskaperna och inte bara köra runt i städerna.

  12. Är detta för att beslagta oliktänkande bilar ifall det skulle bli en sorts revolt utav folket? Alla mina tankar går pr det håller när det kommer till sånt här för att skydda oss verkar vara det allra sista som våran egna stat har i tankarna just nu.

  13. Smygmobilisering , konserver och vatten för minst en vecka, och nu krigsplacering av våra fordon ! Tönten som är regeringschef har ju aktivt medverkat till att vårt försvar har kastats på sophögen.

    • => Men moderaterna började väl med skrotningen av vårt försvar?

      Vi har ju i alla fall stridsledningscentralerna och vapenförråden kvar
      (moskéerna)!
      Det har både M och S glömt att ta med i planeringen.
      Eller är det så att SÄPO disponerar dessa fantastiska byggnader?
      SÄPO verkar ju vara allierade med den plutonen?

  14. Har någon pratat med Sossarnas valboskap om att de inte får bränna upp bilarna vid en kris situation? Ytterligare en i raden av skrämselpropagander för att få bort fokuset på Sveriges totala kollaps. Skjutningar,våldtäkter,terrorhot mm. Jag fokuserar på valet 2018 för då ska jag bidra med att rösta bort de största hotet mot Sveriges befolkning. Politikerna ska veta att man får ingen röst utan man förtjänar den.

  15. Lycka till med att mobilisera. Skicka folk dit de är placerade och under tiden hämtar invällarna det de behöver eller flyttar in. När det är tomt så flyttar kackerlackorna vidare.

Kommentera