Årets mörkaste dag

GOTT OCH BLANDAT. Idag, den 21 december 2017 infaller årets kortaste dag. I Petterssons sörmländska hembygd går solen upp 08:45 och ned 14:58, längre norrut syns inte solen alls.

Den 21 december är den dag då solen står som längst söderut, vid Stenbockens vändkrets. För oss är det årets kortaste dag. Bor man i Australien eller på en annan plats söder om ekvatorn är det årets längsta dag.

Själva vintersolståndet äger rum klockan 17.28. Då går vi mot ljusare tider. I runda slängar med tre till fyra minuter varje dag fram till sommarsolståndet om sex månader.

Vintersolståndet har firats i minst 5 000 år, nu för tiden har dock en gubbe som vi kallar Jesus tagit över, fast de flesta struntar i Jesus och tillber penningens gud.

Tyvärr, trots att det blir ljusare så blir det kallare, januari kallare än december och februari kallar än januari. Först i mars börjar det bli varmare.

Innan Jesus, firade vi midvinterblotet med en rejäl fest. De kristna visste vad de gjorde när de la kyrkorna på gamla offerplatser och julen i samband med midvinterblotet.

Förr festade vi efter årstidernas växlingar, och litade inte på import av billiga livsmedel, extrapriser och frysboxar. Hade det varit en dålig skörd, jakt och fiske slog fel, så kunde det innebära katastrof för familjer och samhällen. Socialen var stängd.

Midvinterblotet hölls på eller runt vintersolståndet för att inleda ett nytt år. Det var en offerfest, som framför allt hölls för att vinna gudarnas välvilja inför ett år som förhoppningsvis skulle ge en bra årsskörd.

Vid festen slaktade man en eller flera grisar och frossade i kött och öl. Både grisen och ölet var heliga i den fornnordiska tron. Ordet jul fanns redan under förhistorisk tid och att ”dricka jul” tycks ha varit en angenäm högtid där mängder av öl förtärdes.

Grisköttet i form av julskinka och julölen har överlevt in i vårt nutida julfirande, så gå inte på de elaka tungor som surrar om ett grönt julbord eller främmande rätter utan fläsk. Prova gärna annat, men behåll basen, och tänk på var det kommer ifrån.

Skål.

Midvinterblot av Carl Larsson

9 thoughts on “Årets mörkaste dag

  1. Tycker den 7 april Drottninggatan var den mörkaste dagen i år.
    Dom i dubbel bemärkelse mörka krafterna påminde oss att vi
    Är inne på helt fel väg när det gäller invandringen.
    Är allvarligt oroad att det kommer ske igen mot oskyldiga
    Människor här i Sverige,
    Men idag tänder vi riktiga svenskar ett ljus och njuter av att
    Julen snart är här med sina traditioner.

  2. Bilden ovan får symbolisera denna ”mörkrets dag”.Av den forna Subarun återstår inte mycket,sedan den kört in bland skogens träd.(bild BZ)
    F.ö. i kväll mellan 17-18.30 (beroende var ni bor) sker vändningen till det ljusare året.
    Liksom svittsaren Löfvèn står det först still i fem dagar,innan beslutet om verkan sker 28;e December !

  3. Julen kommer till oss i vårt vacka avlånga land. Man kan nästan höra tomten släde när den far fram i snön 😉

Kommentera