Vart ska svenskarna emigrera för att hitta det gamla goda Sverige ? Här kommer svaret.

Alla svenskar som vill flytta tillbaka det gamla goda Sverige kan som nordiska medborgare väldigt enkelt flytta till Finland. Här finns det gamla Sverige bevarat, men i lite annan tappning förstås, för det har ju nog hänt en del sedan 1809.

Åland är helsvenskt och har gott om jobb (Finlands lägsta arbetslöshet). I Österbotten finns också många helsvenska kommuner och även där finns det gott om jobb.

I bl.a. följande kommuner kan man leva ett helt liv på svenska utan att kunna ett ord finska: Pargas, Ekenäs, Ingå, Sjundeå, Kyrkslätt, Grankulla, Borgå och Lovisa. Från Borgå, Grankulla och Kyrkslätt pendlar man lätt till Helsingfors, om man vill jobba där.

Skolorna har svenska som undervisningsspråk, liksom förskolorna (som vi ännu kallar för dagis). Ålänningarna är så gott som helt befriade från att lära sig finska. Finskan kan kanske annars vara ett hinder att flytta hit med äldre barn.

Kommunerna fungerar tvåspråkigt, liksom skattemyndigheterna och andra relevanta myndigheter. Inte alltid perfekt, men man ser att de bemödar sig extra om det är en rikssvensk person som kontaktar.

Inom äldreomsorgen och vården finns det helsvenska alternativ på ovannämnda orter.

Bostäder och hus kan man lätt köpa eller hyra – på svenska. Vår hyresmarknad är helt fri och utan regleringar så det finns alltid lediga hyresbostäder. Svarta kontrakt och annat fuffens saknas helt på vår hyresmarknad.

Mängden invandrare är liten och det finns inte en enda no-go-zon i hela Finland. Finska polisen sköter sig väl och säkerheten är god, bara ni undviker vissa begränsade områden av Östra Helsingfors.

Vi finlandssvenskar tar ju gärna emot varje svensk som vill flytta hit med öppna armar. Vi har en stark gemenskap och det finns mängder av föreningar och andra sätt att komma med i vår gemenskap. Vi talar lite ålderdomlig svenska, men ni vänjer er och det kan hända att ni börjar tycka om att höra gamla ord som ni glömt bort, som t.ex. ”fyrk” som betyder pengar, men som vi använder i dagligt tal.

Kontakta finska ambassaden i Stockholm eller svenska ambassaden i Helsingfors eller om ni blev intresserade för de borde ha all information som behövs inför ett flyttningsbeslut. Eller läs mera här.

Finlands ambassad i Stockholm

Sveriges ambassad i Helsingfors

12 thoughts on “Vart ska svenskarna emigrera för att hitta det gamla goda Sverige ? Här kommer svaret.

  1. Här i Finland så säger t.o.m nuvarande presidenten och presidentkandidaten att det är riktigt att gömma illegala flyktingar, som alltså har fått nej till sitt sista överklaganden, från myndigheter. D.v.s. att hindra myndigheter att utöva sitt arebete. Så långt har förruttningen gått.

  2. Jag gör inte som slöddret från MENA, dvs flyr och lämnar kvinnor, barn, åldringar och de fattiga kvar i helvetet. Jag stannar och kämpar trots att jag passerat de sjuttio. Som gammal jägare är jag väl rustad om det kommer att behövas.

  3. Jag skall emigrera det är det inget snack om, men jag skulle aldrig emigrera till samma breddgrad, min kropp behöver värme …inte mer kyla, så för min del bär det av långt söderut.

  4. Det känns verkligen fel att vi svenskar ska behöva fly från vårt eget land p.g.a. massinvasionen av obehöriga och mycket våldsamma utlänningar!
    ”Bättre fly än illa fäkta” är i sig ett mycket klokt och vist ordspråk, men som sagt så är det fel att fly i detta läge. Här bör vi nu istället kämpa ännu kraftfullare än tidigare för att stoppa och bli av med inkräktarna!
    Men…förlorar vi så känns det naturligtvis bra att vi är välkomna till våra bröder i Finland! Tack för det!
    Janne

  5. Det där låter ju som i sagobok. Verkligheten skiljer sig nog betydligt från sagan.
    I Finland är i gång en omstrukturering av både social- och sjukvården. Detta på grund av att det idag är nästan omöjligt att få en tid hos den allmänna sjukvården. På privatsidan är det hur lätt som helst. Problemet är att det kostar skjortan av en. € 80;- ( 800 SEK ) för en 10 . minuters besök hos en läkare är inte billigt. Av detta kan man sedan få en tia från försäkringskassan som heter Kela. Till detta kommer sedan en eller två tior som en serviceavgift, varenda provtagning, blodprov, urinprov, ja allting kostar sedan extra. 10-20-30-40 € per åtgärd. Det hela är ren business, ingen hälsovård. Samma gäller tandvård. Fast det är ännu dyrare.
    Sedan till äldrevården. Det finns säkert bra ställen för de gamla, men då skall man ha pengar. Runt € 3000;- / månad eller så. Hamna på den allmänna sidan då kan man i stort sett glömma det hela. Hade min hustrus far och mor där. Och kan bara säga att där vill jag inte hamna. På Åland är dt säkert bättre än i det övriga finnland, men rent allmänt kan. man säga att här skall man ha pengar bra mycket mera än i Sverige om man vill ha vård eller service överhuvudtaget.
    Vad som gäller lönenivån så är den nog högre i Sverige, skatterna är ungefär lika, priserna här är i allmänheten högre, speciellt bilar.
    Har själv en gång bott länge, i 17 år, i Sverige så jag har en hel att jämföra med, har också fortlöpande kontakt med bekanta i Sverige.
    Det där med flyttningar är så tillvida sant att här finns det kanske 150 – 200 000 från länder söder om Europa samt Turkiet. Men antalet ökar olovligt snabbt.
    Bostäder finns det i och för sig gott om men de är för det mesta på fel ställen. Priser kan man ju titta på Etuovi.fi eller Oikotie.fi.
    I värsta fall får man betala 1 milj. € för en tvåa i Helsingfors eller 300-400 000 för en etta. Men mera normala priser är € 4000;- / m2.
    Språkligt klarar man sig i de nämnda orter. Men i övriga landet börjar det bli svårt på svenska. Engelska går bättre.

    Men hur som helst, välkommen.

    • Jag skrev kanske lite optimistiskt.
      När den här omstruktureringen blir färdig så kommer det att bli nästan omöjligt för vanligt folk att få sjukvård annat än i akutfall. Det hela kommer att totalt privatiseras vilket kommer att innebära att man måste ha en bra försäkring eller massor av pengar.
      Samma kommer att gälla äldrevården. Det kommer att fattighus eller i sista hand ättestupa för folk som inta har råd.

      • Jocke, även om omstruktureringen i social- och hälsovården blir ett fiasko, så är faktum att situationen i Sverige redan nu är illa och blir sämre i hisnande takt.

        Säkerhetsläget i Finland är ju i alla fall mycket bättre än i Sverige ! Här går nog alla ut på kvällarna utan att vara rädda och polisen sköter sitt jobb och tar till pepparsprej om det behövs.

        Vi tog inte emot lika mycket flyktingar 2015 som Sverige och också tidigare rejält mycket mindre, plus att vi lyckats utvisa en hel del och många har frivilligt återvänt hem. Våra politiker skulle aldrig våga släppa in så många flyktingar för då blir de inte omvalda – du vet hur majoriteten tänker här hos oss ! I Sverige bestämmer partierna vem som sitter i riksdagen/kommunfullmäktige och partierna kan kringgå folkets vilja, vilket de inte kan göra i Finland som har direkta personval.

        Finska domstolar utvisar utlänningar vid grövre brott – inget snack om den saken – och vår utlänningslag har alltid innehållit möjligheten att återta ett finskt medborgarskap, vilket inte är möjligt att göra i Sverige.

        Jag kunde fortsätta hur länge som helst !

  6. Om några år är även Finland som Sverige, har man väl släppt spärren som Finland länge hade mot mångkultur så finns ingen återvändo !

  7. Jag kan bara hålla med. Min fru är från Österbotten och vi vistas där varje sommar. En viktig variabel är också att äldrevården funkar mycket bra i landet, både hemtjänst och ålderdomshem. Det finns inga köer så alla som känner att de inte orkar bo hemma längre får plats på äldreboende, till skillnad från i Sverige. Jag vill påstå att man klarar sig utmärkt med bara svenska i stråket mellan Jakobstad och Vasa.

Kommentera