Oro över den arabiska slavhandeln

Förra veckan avslöjade CNN hur afrikanska migranter säljs på en ny slavmarknad i Libyens huvudstad Tripoli.

Ilskan är förstås stor, så också i Sverige och övriga Europa där manifestationer mot denna ljusskygga verksamhet hållits i flera städer. Frågan är varför oron och förvåningen är så stor? Fast redan i april kunde man läsa om detta i The Guardian.

SVT

Slavhandeln har varit synonym med europeiska kolonisatörer och den amerikanska södern. Om detta har vi kunnat se i otaliga Hollywood-produktioner och läst om i skolan. Hur många har kunnat se och läsa om den arabiska slavhandeln i filmer och i skolan?

Förmodligen få och ändå är denna handel historiskt sett större och fortfarande verksam.

I den fantastiska tidskriften Illustrerad Vetenskap kunde man 2011 läsa om hur den arabiska slavhandeln kostade miljoner afrikaner livet och tömde många länder på unga män och kvinnor. I texten kan man bl.a. läsa följande:

När de första västerlänningarna kom till området på 1800-talet blev de chockerade över slavhandlarnas metoder.  Alla invånare som överlevt i en angripen by tvingades in i centrum, förutom de som var för gamla eller för skadade för att kunna säljas. Därefter stacks alla hyddor i brand”

Läs mer på Illustrerad Vetenskap (pdf-fil)

Läser man om slaveriet på Wikipedia, kan man se att cirka 12 miljoner afrikaner fördes till Nordamerika som slavar åren 1525-1864. De arabiska länderna har mellan Muhammeds levnadsdagar och nutid hämtat upp emot 15 miljoner slavar från den afrikanska kontinenten.

Idag är slaveri officiellt förbjudet i hela världen. Muslimska Mauretanien var den sista stat som förbjöd detta (2007). Sedan finns det en gråzon där barnarbete och trafficking kan räknas in under beteckningen slaveri. Nu avslöjas det att man i den muslimska staten Libyen återupptagit slaveriet som inkomstkälla.

The Guardian

2009 kom det uppgifter från den arabiska halvön där nya skyskrapor, lyxbostäder och luxuösa idrottsanläggningar färdigställs med hjälp av fattiga män från Centralasien som jobbar för usla löner under slavliknande förhållanden. Jenny Sonesson som skrev om detta i en artikel på Expressen undrade över samma sak som många andra.

”Sällan uppmärksammas dock arabernas 1 400 år långa tradition av slavhandel som sträcker sig in i våra dagar. Mellan 11 och 18 miljoner afrikaner och en miljon européer beräknas ha mist sin frihet till arabiska slavhandlare”

Expressen

I Sverige och övriga Europa sägs människor vara chockade över den arabiska slavhandel som nu avslöjats. Jo-jo, okunnigheten är stor hos allmänheten. Bra dock att detta uppmärksammas och snart lär vi väl få se manifestationer mot islams syn på kvinnor, homosexuella och religiösa minoriteter? Okunnigheten är som sagt stor hos allmänheten.

SvD

12 thoughts on “Oro över den arabiska slavhandeln

  1. Jag arbetade i Afrika och min chef var ifrån Libanon. Afrikaner gillar inte araber eller muslimer. Vita gillade afrikaner.

    • Torleif :
      I Dubai i slutet av 60-talet så i den då sandiga hålan , där utnyttjade araberna pakestanierna och det maximalt !
      Stod bara inte ut med någon av folken !

  2. Vilka är de som ligger bakom huvuddelen av människosmugglandet till Europa? Det är förståss ”arabiska slavhandlare” som redan hade/har upparbetad organisation för transport av människor långväga.

    Och dessa smugglares organisationer samarbetar intimt med EU-kansliet, som samordnar och finansierar en mängd s k NGO:s hemliga smuggelaktivitéter, för att effektivisera. Varje gång slavhandlarnas metoder och aktivitéter avslöjas, så hittar parterna tillsammans nya hemliga metoder och vägar. Man kan säga att EU-kansliets korrupta pampar (en av de allra värsta är svenskan Wikström) är (ekonomisk) motor bakom smugglandet, men likaså den slavhandel som för smugglarna fortsatt är huvudaktivitét.

    Nuvarande kampanj mot ”slavhandel” är bara en metod för att lura Européer till att ”tycka synd om”, så att människoströmmen in i Europa kan ökas utan allt för omfattande protester, tills nästa gång Europas gräsrötter på nytt börjar morra.

    • Kanske att den här länken kan få gemene man / kvinna att tänka lika klokt som den unga kvinnan i presentationen, vem kan protestera mot det hon säger ?

  3. När man sen får läsa och se hur arabmuslimer tar sig stora ord och dömer oss för kolonialismen och slaveriet blir man minst sagt provocerad.

  4. Inget konstigt alls, Feministregeringen o 7-klkövern har ju förslavat hela Svenska folket till förmån för vår nya adel. Konstigt att ca 80% verkar gilla att vara svalar

  5. Jag tycker att SVT ska gå ut och berätta att Sverige var med och skapade grogrunden för slavhandeln i Libyen, då Sverige tillsammans med NATO tvingade bort Gaddafi och kastade ut Libyen i ett kaos (den arabiska våren). Måvara att Gaddafi inte var världens bästa ledare, men peka på en enda som är det. Och jag förstår för mitt liv inte varför svenska politiker tog beslutet att skicka flyg till NATOs hjälp. Det var inte vårt krig, det var USAs. Gaddafi var på väg att lämna dollarn som valuta vid oljehandel, det hotade den amerikanska kontrollen vilket var skälet till kriget

    • Det var moderaterna som skickade flyget för att störta Gaddafi,
      nu förfasas samma politiker över resultatet.
      Kom ihåg detta när valet närmar sig.

  6. Jo jo, i utlandet är det ordning och reda! Där får man arbeta av sina skulder om man inte kan betala dom!

Kommentera