Mer än 480 webbföretag registrerar ”varje tangenttryckning”

DATASÄKERHET. Mer än 480 webbföretag registrerar ”varje tangenttryckning”. Hundratals webbföretag spårar varje enskild knapptryckning som gjorts av besökare, enligt en studie från Princeton University. 

Tekniken – känd som session replay – används av företag för att få en förståelse för hur kunder använder webbplatser. Mer än 480 webbplatser använde tekniken, enligt studien.

Experter ifrågasätter lagenligheten i att använda sådan programvara utan användarens samtycke.

”Dessa skript registrerar tangenttryckningar, musrörelser och rullningsbeteende, tillsammans med hela innehållet på sidorna du besöker, och skickar dem till tredje parters servrar”sa forskarna i en blogg.

”Insamling av sidinnehåll av skript från tredje part kan leda till känslig information som medicinska förhållanden, kreditkortsuppgifter och annan personlig information som visas på en sida för att läcka till den tredje parten som en del av inspelningen. Detta kan utsätta användare för identitetsstöld , online bedrägerier och annat oönskade beteende”.

Forskarna tittade på sju företag som erbjuder sessionreplayprogramvara – FullStory, SessionCam, Clicktale, Smartlook, UserReplay, Hotjar och Yandex.

De fann att 482 av världens främsta 50 000 webbplatser använde skript som tillhandahålls av ett av dessa företag.

Firmor som använder programvaran omfattade Storbritanniens nyhetswebbplats Telegraph, Samsung, Reuters, USA: s detaljhandelsjätte Home Depot och CBS News.

Paul Edon, chef för säkerhetsföretaget Tripwire sa: ”Det första man kan undra med detta är om det är lagenligheten att registrera folks tangenttryckningar utan att först informera dem om det”.

”Om dessa webbplatser inte varnar användaren för att de spelar in tangenttryckningar, skulle jag klassificera detta under” skändlig aktivitet ”eftersom det är mindre lämpligt och oärligt att informationen samlas in utan användarens kunskaper.”

BBC

-Pettersson skulle vilja klassificera detta ofog som spioneri, undrar om Aftonbladet och Expressen är inblandade…

4 thoughts on “Mer än 480 webbföretag registrerar ”varje tangenttryckning”

  1. Använd Mozilla Firefox med NoScript + uBlock Origin + Cookie Monster
    Avinstallera Java, och Flashplayer
    (måste du använda flash sätt den att manuellt aktiveras per site)
    Det är en bra start

    Men kom ihåg att tredje parts länkningar till Twitter, Facebook mm här tillhör bevakningen. Mao vi hjälper dom att hålla koll på oss.

    Här kan du se hur mycket information du levererar till den sidan du besöker. https://amiunique.org/

    Ps.
    Känns ändå lite som en propaganda artikel från freedom-to-tinker

  2. Dere svensker har Trafikstyrelsen friskt i minne. Vi i Norge har indiske IT-folk som har alt av medisinsk info om alle nordmenn til salgs for et par rupies.

  3. Alt av teknologi blir overvåket og misbrukt. Aldri si noe du ikke vil andre skal høre pr. bokstaver på nett eller telefon.
    Storebror hører alltid på.
    Under 4 ögon får ikke storebror vite.

Kommentera