Över 4.000 journalister i upprop: ”Vi har fått nog”


MEDIA. Över 4 000 kvinnliga journalister går i kväll ut i ett upprop mot sexism och övergrepp i mediebranschen under hashtagen #deadline, som följer på upprop i flera andra branscher i kölvattnet av #MeToo-initiativet.

”Jag blev drogad och våldtagen av två etablerade manliga journalister när jag för tio år sedan var ung frilansande journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla”, skriver en av kvinnorna.

I uppropet vittnar kvinnorna om en tystnadskultur som förvärrats av att många i branschen har otrygga anställningar. Den som säger ifrån har riskerat att förlora sina uppdrag eller inte få förlängt vikariat, skriver de.

”Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma.”

-Alla upprop börjar kännas lite för mycket, men Pettersson tycker detta är intressant. Journalisterna tillhör ju den ”goda” sidan som år ut och år in har jagat de som inte tycker som dem, helst högerextremister, rasister och oliktänkande.

Idag känns det rätt skönt att vara jagad och tillhöra de oliktänkande…

Att Sveriges journalister inte är som andra det vet vi som följer nyhetsrapporteringen. Tabeller nedan är inte helt aktuella, men jag tror inte media har gått åt mer mångfald bland åsikter. Det borde i varje fall vara en livlig debatt bland journalisterna varför de är så vänstervridna, men icke…

Hela 41 % tycker att Miljöpartiet är det bästa partiet enligt en ny undersökning från JMG vid Göteborgs universitet. Inget parti har haft så stor andel sympatisörer sedan undersökningarna startade 1989. Sympatierna för Miljöpartiet har ökat med 19 procentenheter sedan förra undersökningen 2005. Näst populäraste parti bland journalisterna är Vänsterpartiet med 15 procent, följt av Socialdemokraterna och Moderaterna på 14 procent vardera, Folkpartiet på 7 procent, Centerpartiet på 4 procent, Kristdemokraterna på 2 procent och Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ på 1 procent vardera.

De rödgröna får tillsammans 70 % av journalisterna och är alltså kraftigt överrepresenterade jämfört med hur svenska folket röstar.

På Sveriges Radio är det ännu värre, där sympatiserar 54 % med MP. Därefter följer Sveriges Television med 52 procent, kommersiell radio/tv med 45 procent, morgontidningar i storstad och kvällspress med 40 procent vardera, landsortspress 38 procent och populärpress 34 procent.

Inom public service (Sveriges Radio, Sveriges Television) sympatiserar över 80 procent med de rödgröna partierna (S, V och MP) medan motsvarande andel i storstädernas morgontidningar är drygt 60 procent.

Journalisternas partisympatier

Pettersson säger att inget är nytt under solen – det märkliga är att de kallar sig opartiska utan att rodna.

SVT pratar vitt och bredd om mångfald, men det gäller bara olika etniciteter, invandrare, muslimer, bögar och flator, men absolut inte åsikter.

En tidigare undersökning visade att 83 procent av SVT:s medarbetare röstar på vänster, 17 procent på borgarna och ingen (noll) på Sverigedemokraterna. Så SVT:s viktigaste problem borde vara att anställa massor med Sverigedemokrater.

Det blir ju inte direkt bättre av att ETC skriver om saken. ETC ägs av en bidragsförsörjd socialist som hatar Sverigedemokrater. 


18 responses to “Över 4.000 journalister i upprop: ”Vi har fått nog”

 • Jhonsson

  Kvinnliga journalister hör väl inte till de skarpaste knivarna i lådan. Det gäller ju att på ett eller annat sätt bli uppmärksammad.
  Även om 4000 har blivit våldtagna, är det fler än fyra miljoner svenska kvinnor, som inte blivit vältagna.

  Gilla

 • Zorro

  Här har vi ett gäng som länge ägnat sig åt att effektivt mörklägga våldtäkter, gängvåldtäkter där den HUMANISTISKA STORMAKTEN ligger i topp + mo!rd och skjutningar dagligen….HYCKLERIET saknar gränser, ynkedom…..

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Ja vem har inte fått nog !

  Gilla

 • Greta

  HA HA HA!
  I två generationer har journalistkåren pissat på den kristna moralen och när synderna slutligen hinner ikapp dem, då klagar de!

  Till alla journalister:
  Det är bara att bita i det sura äpplet och gilla läget, alla ni som jublar över pridefestivaler och hatar Jesus!

  Gilla

 • Ingemar

  Även om många fall inom #metoo-kanpanjen är petitesser jämfört med de av utlänningar utförda, (troligtvis dagliga, med tanke på den stora mängden domar) grupp- och överfallsvåldtäkterna, så visar det vilka rötägg, as, och skitstövlar som huserar bakom fina fasader inom film-, censurmedie-, teater- och övriga helt eller delvis statligt finansierade institutioner.
  Vi vill veta vilka det är så man bl a slipper se deras filmer av misstag!

  Gilla

 • Grune

  Dessa skriverier av ljugande kvinnor ( eller dras påhittade historier ) har gjort att jag slutat titta på nyheterna på TV. Jag tittar hellre på något sanningsenligt program som t.ex. sniglarnas parning eller livsfarliga djur i Afrika..

  Gilla

 • Ståfräs

  Det är väl sk. feminister o SD hatare i ett nötskal, grattis PK

  Gilla

 • Jenny

  Det är så stressigt på många jobb, många har inte fast jobb, många arbetsplatser är underbemmanade, facket fungerar dåligt, många gånger saknar ledningen grepp om verksamheten. Jag tror inte bara att sexuella trakasserier förekommer på många arbetsplatser utan också mobbning. Sexuella trakasserier och mobbning är ett symptom på att ett samhälle fungerar dåligt.

  Om man ska ha bort sexuella trakasserier och mobbning måste folk vara solidariska och gå ut i strejk om någon blir utsatt för mobbning eller sexuella trakasserier. Men folk är inte beredda att vara solidariska, folk tänker bara på sig själva i slutändan.

  PS. Skulle vi ha Me Too när det gäller mobbning skulle säkert män dyka upp som offer.

  Gilla

 • Grune

  Jag tycker att det är att ta i när man säger 4000 journalister.
  I Sverige har vi väl på sin höjd 40 journalister. Resten kallar sig bara det.
  För övrigt tror jag att de tjejer som verkligen har utsatts kanske uppgår till ett hundratal och inte hundra tusen som det är i dag, de andra är bara lögnhalsar som av någon anledning hatar män och på det här sättet vill göra sig hörda och straffa dom som inte tillfredsställt dom som dom önskat.

  Gilla

  • Jenny

   Jag har varit ute och jobbat, inte som journalist men på andra arbetsplatser- på mina arbetsplatser har det varit mycket mobbning och sexuella trakasserier. Men jag tror att Me Too är fel väg – man blir bara trött i huvudet av att höra alla historier-dessutom folk blir hängda i pressen som om de har mördad någon när de har tafsat och dylikt . Vi vanliga kan inte göra något åt att t.ex. en skådespelare blir sexuellt trakasserade. De måste de ordna upp själva.

   Gilla

 • weasel

  Min Bullshit Detector ringer på högsta volym….
  Jag har YTTERST svårt att tänka mig att 4000 journalister ska ha blivit systematiskt sexuellt ofredade.
  Särskilt om detta har skett samtidigt som 6000 jurister och 600 skådespelerskor och 2000 artister har blivit det.
  ( Jag kan ha missat någon av de grupperna som har skrivit på metoo-uppropen, men de 12.000 nämnda är tillräckligt befängt för att man ska förstå att hela metoo-kampanjen bara är fake news och propaganda )

  Propaganda i syfte att rikta fokus mot svenska män och deras påstådda tafsande istället för mot de våldtäkter där feministernas älskade invandrare är överrepresenterade med några hundra procent.

  Det är OERHÖRT märkligt att INGEN av dessa jurister, artister och journalister inte EN ENDA GÅNG har lyckats trycka på ”rec” på sin mobil när dom har råkat ut för ständiga sexuella trakasserier under flera års tid… 🙂
  Man kan ju tycka att folk som jobbar som jurister och journalister borde ha så pass mycket vett i huvudet att dom trycker på ”rec” och spelar in när deras kollega för hundrade gången säger ”öööh, du är sexig så jag tänker våldta dig” .
  En journalist eller jurist borde inse att hon kan totalkrascha sexistens karriär genom en sådan inspelning.
  Men dom här juristerna och journalisterna kanske inte har mobiler med inspelningsfunktion… 🙂

  Hur som helst;
  Om nu metoo-uppropen skulle visa sig stämma så tror jag att det finns en viss överrepresentation av vänsterpersoner i jorunalist /skådespelar/artist-världen, så om det mot förmodan skulle vara sant så säger det ingenting om ”män i allmänhet” utan bara om ”vänstermän som tillhör kultureliten”.

  Tilläggas ska att aftonbladet-journalistens kommentar ”har du blivit slapp i fittan nu?” till en kollega som nyss blivit mamma skulle ha resulterat i att 99 % av männen skulle ha bett honom dra åt helvete på ALLA arbetsplatser som jag har befunnit mig på i hela mitt liv.
  På aftonbladets redaktion verkar kommentaren mest ha resulterat i ryggdunkningar.
  Och det säger allt som behöver sägas om den tidningens…värdegrund och människosyn.

  Gilla

  • Jag

   Håller med! ”Tummen mellan spiken och hammaren”!
   Det börjar verkligen gå inflation i dessa upprop. Garanterat ett sätt att rikta fokus på något annat (Svenska män), en alternativ väg att undanhålla fakta från riktiga problem som är invandrarrelaterat och med betydligt värre brott än en ”ful” kommentarer!
   Straffbelägga oss Svenskar!
   OjOj! Vi går en avgrundsdjup framtid till mötes som Sverige regeras idag, med denna invällarpolitik så……. Är Sverige fullständigt förlorat för gott!

   Gilla

 • Erik Bergman

  Hur många av dessa 4000 kvinnliga journalister som säger sig ha fått nog, är ”klättermöss”? Alltså kvinnor som bjuder ut sig för att kunna avancera oberoende av begåvning?

  Gilla

 • Sea Gull

  Dag Hammarskjöld ” Att missbruka ordet är att visa visa förakt för människan. Det underminerar broarna och förgiftar källorna…”

  Gilla

 • Sixten

  Är det därför uppgifter om våldtäkter och övergrepp är så känsligt för våra journalister?
  Man känner för sina likar?

  Det kan eller kunde lika så gärna varit en svensk?
  Absolut, en svensk journalist och mediaprofil!
  Inte för att Soran och den andra på Aftonbladet är svenskar men ändå.

  Gilla

 • dave

  Utifall dessa hade varit journalister och inte reportrar så hade detta kommit fram för länge sedan.

  Gilla

 • ossie

  Vi svenska mediekonsumenter borde starta ett upprop ”Vi har fått nog av censur och lögner!”

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: