Inside från Migrationsverket

Katerina Janouch har i två läsvärda artiklar intervjuat personal på Migrationsverket som berättar om ett verk i fortsatt kris.

Den intervjuade kvinnan som själv kom till Sverige som asylsökare på 90-talet, berättar öppet om den situation hon och andra handläggare befinner sig i.

Den intervjuade kvinnan berättar att hennes bakgrund som utomeuropeisk invandrare gett hennes en bra insikt i hur asylprocessen i Sverige fungerar, eller inte fungerar om man ska tro hennes ord.

Under kaosåret 2015 rekryterades över hundra handläggare, bara till Migrationsverkets lokaler i Solna. Samtliga fick en kort genomgång om rutinerna innan de kastades ut i verkligheten. Varje dag anlände närmare 200 personer vars ansökningar skulle behandlas och detta fick hela kösystemet att braka ihop, med följd att stämningen trappades upp till något som den intervjuade kvinnan upplevde som aggressiv.

Den ständiga strömmen av asylsökande skickades och hämtades med taxi från och till Migrationsverkets lokaler till en kostnad av åtskilliga tusen varje dag. Handläggaren berättar hur många asylsökande såg dessa betalda resor som ett bevis på den generositet landet Sverige visar upp mot de som söker sig hit. En annan kostnad som skenade var den för alla de tolkar som behärskade somaliska, arabiska, och dari.

Stressen bet sig fast hos de anställda, inte minst för att merparten av handläggaren var kvinnor och den överväldigande delen av de asylsökande var män. Mest utsatta var de unga och blonda kvinnorna på verket, som enligt den intervjuade handläggaren ”åts upp av de arabiska männen” som också kommenterade dem på sitt eget språk och flinade provocerande.

Handläggaren berättar också om de ensamkommande som alla uppgav att de var 15-16 år, trots att varje handläggare kunde se att många av dessa ensamkommande var betydligt äldre än så. Ingen av de asylsökande ville till orter långt från Stockholm, utan ville stanna i huvudstaden och dök aldrig upp på sina utkommenderade boenden. Många bara försvann och ingen vet vart de tog vägen.

Vuxna välklädda män med dyra klockor och nya iPhones berättade att de inget ägde och alla ensamkommande berättade samma historia. Kvinnan som intervjuas berättar att hon och hennes arbetskamrater förstod att många ljög.

DEL 1

I del 2 berättar samma kvinna att hon oroas över mängden grovt kriminella som utnyttjar asylrätten och om högen med avvisningar som bara växer.

De anställda på Migrationsverket efterlyser nya regler där olika myndigheter samarbetar i kampen mot medvetet fusk. Inte sällan tvingas handläggarna bryta mot överenskomna regler p.g.a. personal- och tidsbrist. Det gör att många med utvisningsbeslut kan försvinna och återkomma efter fyra år när tiden är inne för att man åter ges möjligheten att söka asyl.

Inte sällan möts man av personer som uppger att man saknar anhöriga eller nätverk i sitt hemland. De personerna får nästan alltid ett uppehållstillstånd och när det är klart är det inte sällan som både familjemedlemmar och anhöriga dyker upp som ett anhörigärende.

Anhörigärenden är en särskilt besvärlig fråga och här tvingas man underlätta för anhöriginvandring p.g.a. resursbrist. De kommande tre åren väntas över 300 000 personer söka uppehållstillstånd som anhöriga.

Jag tänker avsluta denna sammanfattning med följande ord från den intervjuade kvinnan.

”Jag har inte sett någon tvärvändning, det fortsätter komma in många människor till Sverige. I oktober kom 800 personer. Det är viktigt att skilja på verkliga och ekonomiska flyktingar. De sistnämnda borde in i förvaret och utvisas direkt. Vi har alldeles för många  – främst män – som söker sig hit av enbart ekonomiska skäl…//…Men sådana som jag, invandrarna, vi är flera, vi ser mer än någon annan. Vi ser de kriminella, bedragarna, alla som ljuger, de som bara vill sko sig på skattebetalarnas bekostnad och begå brott här, att de har en öppen dörr rakt in i landet”

DEL 2

Självklart är Katerina Janouch texter något som både politiker, myndigheter och journalister borde läsa och fundera över. Fast nu är Janouch en av de ”utslängda” och därför kommer intervjun med den invandrade kvinnan på Migrationsverket att avfärdas med ord som dravel, lögn och rasism.

Fast Katerina Janouch är inte ensam om att beskriva kaoset och haveriet i svensk asylpolitik. Ivar Arpi på SvD skrev två intressanta och läsvärda artiklar om Migrationsverket redan 2014/2015.

Migränverket del 1

Migränverket del 2

Den förra flyktingombudskvinnan Merit Wager har på sin läsvärda blogg beskrivit haveriet och lögner under flera år.

Merit Wagers blogg

Tyvärr tvingas vi nog erkänna att haveriet, lögnerna och missbruket kommer att fortsätta. Därmed kan både ekonomiska flyktingar, lögnare och kriminella komma att leva gott i landet där allt fler undrar ”Vad fan får vi?”

13 thoughts on “Inside från Migrationsverket

    • Tandläkare vill han bli! Jag blir så less på dessa floskelsprutor. Tidningen vrider på orden dessutom, fördel för ”barnet”.

  1. Min Gud är Löwen och så är jag Sosse och tror alla om gott dom blir ju lamm så fort dom går över landsgränsen dom behövs som påsättare och häradsbetäckare förstår Ni inte det dumma SD människor.

  2. ”Vad fan får jag/vi för pengarna?” Förutom vägar (numera dåligt underhållna) och en illa skött järnväg samt politiker med höga löner vilka dagligen uttalar löften om förbättringar eller att saker och ting inte är som de borde vara får vi: somaliskor i tält med barnentourage, brottslingar, män som utger sig för att vara yngre än de är, folk med okänd bakgrund, folk man inte kan lita på, IS-krigare.
    Inte precis det man drömmer om att ens skattepengar skall gå till!!!

  3. Jag har jobbat på en svensk myndighet och det fungerar exakt så som kvinnan Janoch intervjuar beskriver det; ledningen har inte koll på verksamheten men ger handläggarna order som strider mot lagen, man får ”pinnar” för att man gör vissa uppgifter som ger chefen fin statistik att visa uppåt, – vilket belönas, opponerar man sig mot chefen drabbas man av sanktioner…
    De duktiga, kunniga och de som vill göra jobbet riktigt slutar självmant eller tvingas göra det. Kvar blir de som kan leva med lögner. Ingen i ledningen tar ansvar…det är inte vårt bord, det finns inte resurser, säger de.

  4. Ja, vad fan får vi?
    -Vi som bekostar alltihop.

    Tyvärr tror många i min bekantskapskrets att regeringen verkligen stramat åt rejält, fast så inte är fallet.
    Någon som har siffror att bevisa det?

    • Enligt Morgan Johansson (S) i riksdagsdebatter samt uttalanden i PK-media under maj månad i år 2017 så anlände det redan då mellan 400 – 500 asylsökande i veckan. Med samma takt skulle det innebära att lagom till valet 2018 kommer det att ha anlänt c:a 30 000 nya asylsökande om man ligger kvar på dagens nivåer, vilket är ganska osannolikt. Det har troligen redan ökat under sommaren 2017 och kommer även att öka igen sommaren 2018.

      Hur många som lyckas ta sig in i Sverige utan att anmäla sig och avstår från att söka asyl finns det självklart inga siffror på. De befinner sig olagligt i landet och livnär sig t ex på kriminalitet.

      Ovanpå detta finns några 100-tusental anhöriginvandrare som väntar på att få uppehållstillstånd och återförenas med sina släktingar som redan bor här i Sverige permanent.

      Så någon rejäl åtstramning kan man knappast tala om.

      Därtill tillkommer alla de som MP vill ta emot med sin s k ”nya migrationspolitik” beslutad på MP-kongress.

      Då kan MP (om partiet finns kvar i riksdagen efter valet 2018) genomföra sin ”nya migrationspolitik” och miljömupparna får själva höja sina egna skatter skyhögt och tillsammans med sveriges fattigpensionärer m fl vara med och betala kalaset.

      • Tillägg 2:

        Någon rejäl åtstramning kan man knappast tala om:

        Citat

        116 SVT Text Fredag 17 nov 2017
        INRIKES PUBLICERAD 17 NOVEMBER

        15.000 nyanlända kommunplaceras

        Nästa år ska över 15.000 nyanlända
        placeras ut i kommunerna, visar nya
        siffror som TT tagit del av.

        Migrationsverket tar fram siffran över
        hur många som ska tas emot för boende
        via så kallad anvisning. Antalet
        bestäms bl.a. utifrån arbetsmarknad,
        befolkningsmängd och hur många som
        redan tagits emot.

        Anvisningslagen trädde i kraft i fjol
        för att förbättra nyanländas
        etablering. Lagen innebär att alla
        kommuner är skyldiga att efter
        anvisning ta emot nyanlända som fått
        uppehållstillstånd.

        Slut citat

Kommentera