Statistik ska göra Malmö säkrare – antal skottlossningar halverade

INVANDRARVÅLD. Antalet skottlossningar i Malmö kommer att halveras när polisen går över till ett ny räknesätt. Metoden är densamma som används i Göteborg och Stockholm och innefattar inte skjutningar med luftvapen och misstänkta skjutningar där det inte bekräftats tekniska fynd.

Med Malmöpolisens gamla sätt att räkna inträffade under perioden 123 skjutningar. Med den striktare definitionen har det i stället varit 57 skjutningar i staden under årets första tio månader, rapporterar Sydsvenskan.

Skillnaden är att skjutningar med luftvapen och misstänkta skjutningar som inte bekräftas av tekniska fynd inte längre räknas in i statistiken. Men trots det nya sättet att räkna sticker Malmö ut – i förhållande till invånarantal skjuts här avsevärt mer än i Stockholm och Göteborg.

Det var efter livstidsdömde Peter Mangs alla skottdåd i Malmö som Malmöpolisen började använda den vidare definitionen av skjutning.

– En bredare definition är viktig för att kunna fånga upp en ny Peter Mangs. Därför behåller vi den. Men vi kommer bara att använda den internt i fortsättningen, säger Mats Karlsson.

– Vi har inte förmedlat en korrekt bild till media och allmänheten, säger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson till Sydsvenskan bakom betalvägg.

-Pettersson noterar att den gamla metoden ska användas internt för att det är lättare att fånga upp brottslingar. Det verkar seriöst, en metod internt och en för allmänheten…

För övrigt hjälper det inte att ändra metod. Malmö är värst även med den nya metoden…

12 thoughts on “Statistik ska göra Malmö säkrare – antal skottlossningar halverade

  1. Sverige är fantastiskt. Med statistik kan man ¨bevisa¨ precis det man, av olika anledningar, vill framhålla. Man har alltså en offentlig statistik för skyttar med namnet Peter, och en hemlig statistik för skyttar med namnet Muhammed. Det behövs alltså inte mer resurser till Malmöpolisen, utan; ”Rör på spelet, sluta vränga siffror och ge er ut på stan och gör det jobb som invånarna har rätt att kräva” !

  2. Trio med bumba, man ska leva för varandra , inte döda varandra förbannade ideologi som klampat in i vårt land !

  3. Nästa steg att få ner statistiken är att
    steg 1) ingen blev träffad av skotten därför räknas det ej som skjutning
    steg 2) ingen dog därför räknas det ej som skjutning utan olycksfall.
    steg 3) Polisen vet inte om offret redan var dött när han blev skjuten. Utredning nedlagd i brist på förundersökning. Räknas ej som skjutning.

    Man kan få bort alla brott på det här viset utan att lyfta ett finger.

  4. Ibland är det tydligt väldigt viktigt att kunna räkna i Sverige, annars är det ju si så där med de svenska mattekunskaperna !

  5. Lika smart som när den s.k. zebralagen infördes.

    Då fotgängare fick för sig att de hade rätt att bara kliva ut i gatan framför bilarna. Så var ju inte fallet, och resultatet blev många fler påkörda på övergångsställena.
    Skit också, vad göra? tänkte myndigheterna.

    – Ska vi ändra lagen? Nej, det vore ju att erkänna att vi gjort fel.
    – Vi tar bort ett antal övergångsställen, så blir det ju färre påkörda där! Lysande, så gör vi!

    Och vips blev statistiken så mycket bättre! Lagen var en succé, och vackra siffror kunde visas. Åh, så duktiga myndigheterna är!

    Att det numera är nästan omöjligt att korsa gatan är en annan sak…
    I Eskilstuna lade man först en massa tid och energi på att utvärdera det ”perfekt övergångsstället”, med olika belysning, mm.
    Sen slopades det, och genast kördes två personer ihjäl där. Folk fortsatte ju att korsa gatan där, då det stämmer med gångvägarna.

    Men, det gjorde inget för enligt statistiken kördes ingen ihjäl på något övergångsställe…

  6. Tag bort all statistik så försvinner också brotten. Polisen måste vara världens korkaste yrkesgrupp. Jämte journalister så klart.

    • En gång i tiden hade Sverige en duktig och kompetent poliskår värd namnet som fick göra sitt jobb, något måste ha hänt sedan dess !

      • Ja man fick ledare som inte har någon susning
        om yrket. istället för att sätta in en polis med
        många år i yrket, sätter man i n Politruker och
        förser dom med flera streck på axlarna,
        precis som om det skulle hjälpa?

        En Åsna är en Åsna även om man kallar den
        för häst?

    • jag tror/tycker inte att polisen är korkade. Däremot har dom en ledning som skulle passa som flaskkorkar. Även polisens ledning styrs i sin tur av vår fantastiska korksamling som kallas regering.

    • Jag vill behålla min aktning och beundran för våra poliser, våra hjältar, som riskerar liv och säkerhet för oss.
      Dock tror jag att de är starkt styrda av sin ”ledning”, som är i ett kritiserat läge och behöver kunna behålla sin position ännu några dagar innan ”ledningen” blir avsatt.

      Tacka en polis, ge en polis en liten blomma eller bara ett välmenat leende!
      => Vi behöver våra poliser!

  7. Det närmar sig valår. Nu ska konsekvenserna av islams erövring av Sverige döljas.
    Vidrigt och falskt.

Kommentera