Stoltenberg: ”Vi måste sätta tryck på Nordkorea”


UTRIKES. Alla Natoländer är överens om att ett hårt tryck på Nordkorea är bästa sättet för att nå en fredlig lösning, sa Nato-chefen Jens Stoltenberg för några dagar sedan inför ett.

– Nordkorea är ansvarigt för ett oansvarigt uppträdande genom att utveckla kärnvapen och missiler, säger Stoltenberg på väg in till dagens möte. – Vi måste sätta tryck på Nordkorea för att nå fram till en fredlig diplomatisk lösning. Påtryckningar är vägen till fred, hävdar Stoltenberg.

-Pettersson vet inte exakt vad som menas med att sätt tryck på ett annat land men kanske tre av USA:s hangarfartyg tillsammans en stor stridsgrupp i västra Stilla havet är något ditåt.

USS Ronald Reagan (CVN-76), USS Nimitz (CVN-68) och USS Theodore Roosevelt (CVN-71) tillsammans med den japanska helikopterbäraren Ise och eskortfartyg är i varje fall mäktigt att se.

Läs mer och titta på bilder…


17 responses to “Stoltenberg: ”Vi måste sätta tryck på Nordkorea”

 • Peter Fuxby

  Bara godheten har rätt att bomba sönder ett land för att införa demokrati. Fast var blev demokratin av?

  Gilla

 • Jhonsson

  Snack som vanligt. Det gäller ju att se till, att man imte blir bortglömd

  Gilla

 • Realist

  Ursäkta herr Stoltenberg !!
  I Sverige vill ”bara” vår utrikesminister ”slå tillbaka mot” de i Polen som firar sin nationaldag !!!

  Nästa 17:onde maj 2018, undrar om utrikesministern vill ”slå tillbaka mot” norrmännen då ????

  Gilla

 • ulsansblogg

  Den globala vapensmedjan med en gigant /capita som vissa svenska intressen klappar i händerna när det poppar upp en stolle som bör förgöras med militära medel.

  Gilla

 • Greta

  Hangarfartyg vs atombomb.
  Kärnladdningen vinner varje gång, speciellt om det sker under vattnet. På en mikrosekund bildas det ett kanske kilometerstort vakuumklot och när vattnet rusar tillbaka drar de med sig hela hangarflottan och då spelar det ingen roll om det är kärnvapensäkert eller ej eftersom fartygen ligger en km ner på oceanbotten.

  Gilla

 • gamgubben

  Om det vore någon dj-la ordning på FN så skulle de få alla stora stater med sig för ett ultimatum till N. Korea. Uppför er som folk annars kommer ert land att utplånas inom 6 månader.

  Gilla

  • Peter Kostin

   Förlåt en ynglande feling, men vad menar du med att NK skulle uppföra sig? Är det så att det andast ska vara vissa särskilt utvalda länder som får tillverka och inneha atomvapen? Varför säger inte EU åt USA att lägga ner all tillverkning av atomvapen och hota med handelsbojkott? Jag anser att (även om ledaren är ett nöt) så ska inte USA bestämma vem som gör vad i världen. Titta på hur det gick med Irak och Libyen när dessa länder ville handla olja med sin egen valuta och inte dollar.

   Gilla

  • Greta

   NK har inte förbundet sig till något annat land eller organisation, så rent tekniskt har de rätt att göra vad de vill i sitt eget land. Att det är en diktatur som krossar alltid motstånd med våld är en annan sak, men knappast något som US har rätt att starta ett kärnvapenkrig för.

   Även US har tusentals politiska fångar och regelrätt utför etniska utrensningar, exempelvis i New Orleans och senast i ett misslyckat försök i Florida, där en stor andel av befolkningen klokt nog stannade kvar i sina hem.

   Gilla

 • Mia

  Jag vet inget om Nato och visste inte heller att Jens Stoltenberg är Natochef.

  Men plötsligt känns världen litet tryggare med en sådan person vid ratten.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Vad nytt under solen med Stoltenbergs uttalande om att sätta tryck ?
  Sanktioner och påtryckningar har ju i åratal idkats mot Nordkorea utan några större positiva resultat.

  Gilla

 • Mia

  Jag vet inget om Nato och inte heller att Jens Stoltenberg är Natochef.

  Men plötsligt känns världen litet tryggare med en sådan person vid ratten..

  Gilla

 • Mr Q

  Som TV-serie i alla deras tusentals olika TV-sändare,är gamla MASH fortfarande ett omtyckt inslag,mellan reklamblocken ! Detta tyder jag som att deras fiender tros finnas på östra halvklotet.

  Gilla

 • larslindblog

  Eller att helt enkelt skita i NK…sluta försöka få deras kommunistregim på fall…..kanske sluta blockera deras handel och hoppas på att folket själva löser sina inre problem ?
  NK själva säger att ledningen satsat på atombomber sedan dom sett hur USA valt sida i Jugoslaven , ( Kosovo-muslimerna mot dom kristna Serberna) Irak , Libyen , Syrien , mm och vill förhindra USA från att intervenera.

  Gilla

  • Lagro

   USA har hotat Nord Korea under lång tid, och infört sanktioner mot landet och det enda som hänt är att NK kommit med skarpare provokationer mot USA.
   Man måste ha klart för sig att Nord Korea har Kina bakom sig som stödjer landet och därför kan han vara kaxig Kim mot USA.
   Kina ser helst att USA försvinner från regionen, därför Kina har planer att börja borra efter gas och olja i den Kinesiska sjön, som de är i stort behov av, och då är USA ett hinder gällande deras konstgjorda öar i området.
   Kina kommer aldrig att släppa Nord Korea därför det är en landtunga från Kina, därför kan inte Syd Korea och Nord Korea bli en nation så länge USA stödjer Syd Korea.
   Det är liknande som det var med Vietnam, Kina tillät inte att landet blev enat med att USA fick inflytande av landet.
   Ett enat Vietnam utan USA:s inflytande gick an, och samma sak gäller med Korea.
   Nord Korea har en miljon fanatiska soldater i sin arme och en mycket kuperad terräng, därför någon markinvasion är inte möjlig och USA kan inte använda kärnvapen mot NK.

   Gilla

   • Lagro

    Efter upplösning av Japans ockupation av Korea var det USA:s förslag att dela Korea efter 38:e breddgraden i Nord och Syd där Nord blev kommunistisk.
    Nordkoreas plan var att ena Korea i ett land och därför startade Nord Korea kriget 1950 och intog nästan hela Syd, men sedan kom USA med FN och tryckte tillbaka Nord och hade kontroll på hela Korea.
    När Nord Korea blivit mycket hårt trängda kom det in flera hundra tusen kinesiska soldater som bistod Nord och tryckte tillbaka USA.
    USA:s militär önskade sätta in kärnvapen, men presidenten motsatte det och gav sparken till generalen som kom med förslaget.
    1953 blev det vapenstillestånd och 38 :e breddgraden blev skiljelinjen, men någon fredsöverenskommelse blev det inte.
    När Sydvietnam föll och Nord tagit över försökte Kims far att Kina skulle bistå Nord och de skulle inta Syd Korea, men Kina gick inte med på något sådant.
    Det som kan inses är att Nord Korea med Kim har planer att ena Korea till en stat, som Kina sannolikt har ingenting emot.
    Men det skulle bli ett massivt motstånd från Syd Korea och naturligtvis från USA som är allierad med Syd.
    Därför kan man påstå att Kim försöker få bort USA från området, som är enda möjligheten att kunna annektera Syd Korea.
    Kina skulle sannolikt se det som positivt att USA försvann från området.

    Gilla

   • Lagro

    USA kan inte använda kärnvapen mot Nordkorea därför det skulle bli en direkt konflikt mot Kina och USA kan inte komma i konflikt med Kina.
    Nordkorea kommer sannolikt att inte upphöra med trakasserier och hot mot USA, så länge de finns i området och hindrar Nordkorea från att annektera Sydkorea.
    Att sätta press på Nordkorea och få någon fredsuppgörelse är inte möjlig när man ser till vad som är roten i problemet för Nordkorea.
    Att Sydkorea annekterar Nord, skulle inte Kina acceptera.
    Nordkorea har stora naturtillgångar men folket är mycket fattigt och svälter, det råder ofta hungersnöd i landet.
    Däremot Sydkorea är ett välmående land och har en hög levnadsstandard, men det är inte kommunistiskt styrt som Nordkorea.
    Om möjligheten fanns skulle folk i stora mängder fly från Nord till Syd.
    När vapenstilleståndet upprättades 1953 motsatte sig krigsfångar från Nordkorea att åka tillbaka dit, utan önskade stanna i Sydkorea, som blev problem vid uppgörelsen.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: