SD-politiker: Onödigt med undervisning i modersmål

INVANDRING. Flera toppmoderater och riksdagsledamöter inom Sverigedemokraterna har i debattartiklar både i Aftonbladet och senast Göteborgs-Posten framfört att man vill avskaffa modersmålsundervisningen för nyanlända.

En av författarna är sverigedemokraten Robert Stenkvist, riksdagsledamot från Västra Götaland.

– De kan ju modersmålen när de kommer, att då ha undervisning i det verkar helt inadekvat, säger han till P4 Göteborg.

I stället vill Robert Stenkvist att nyanlända ska få gå i en förberedelseskola för att lära sig svenska språket och först efter det slussas vidare till en vanlig grundskoleklass.

Men Srdjan Muratovic som är enhetschef på Språkcentrum inom Göteborgs stad menar att det inte är ett bra förslag.

– Forskning visar att modersmålsundervisning blir en viktig väg in i ett nytt språk och man lär sig svenska genom modersmålet och modersmålslärare.

-Pettersson vet inget om forskningen som Muratovic nämner men har en känsla av att de invandrare som kom tidigare, innan det fanns skattefinansierad modersmålsundervisning integrerade sig bättre i det svenska samhället. Min uppfattning är att det är bättre och viktigare att lägga dessa timmar på det svenska språket.

15 thoughts on “SD-politiker: Onödigt med undervisning i modersmål

  1. Jag anser att det är helt vansinnigt att fortsätta med hemspråksundervisning med tanke på hur det ser ut i Sverige idag.

  2. Jag å andra sidan anser att all undervisning ska ske på modersmålet. Det kan de behöva när vi valt andra företrädare med stake nog att skicka hem dem. Undervisningen ska dessutom ske helt skiljd från svenska barn.

  3. Någon som blir förvånad över att ett förslag från SD anses som dåligt ?
    Hade samma förslag kommit från 7 klövern så hade enhetschefen Srdjan Muratovic på språkcentrum i Göteborg hycklande men politiskt korrekt naturligtvis välkomnat förslaget som något väldigt positivt.

  4. Om föräldrarna själva betalar hela kostnaden, kan ingen lägga sig i det, men det skall absolut inte vara en skattebetald rättighet. Fy skäms i så fall!

  5. Om en svensk familj flyttar till ett annat länd kan de inte räkna med att barnen undervisas i svenska.

  6. Enhetschefen för Språkcentrum Srdjan Muratovic slår nog mest vakt om arbetstillfällen för lärarna för alla dessa modersmål.

  7. Jag är själv utvandrad. Ingen hemspråksundervisning här inte.
    Mina 2 barn pratar bra svenska (dessutom tyska, engelska, franska min dotter också spanska).
    Jag lärde dem svenska och de lärde sig i Sverige under semestrar.

    • Ulli :
      Instämmer har liknande erfarenhet, mina barn talar bättre svenska än de svenska barn som alltid befunnit sig i Sverige trots avsaknad av hemspråksundervisning, eller är det ……tack vare ?

      • Språket ungarna talar idag är ju näst intill obegripligt!! Men Sahlinskan är lyrisk. Det Nya Sverige! My ass.

  8. På den tiden invandrarna gick till jobbet dagen efter det, att kom till Sverige, var språket inget problem. Man lärde sig på jobbet och det gick bra. Utan att man fick utbildning i sitt hemspråk. Det kunde man ju redan.
    Men allting går ju att komplicera.

  9. Hej!
    Som sakkunnig och inblandad i de flesta av dessa problem/lösningar, och med erfarenheter från verksamhet som beskrivs, måste jag i viss mån hålla med om modersmålets betydelse för att möta det nya språket! MEN, det är som med ALLT ANNAT personberoende! En Sfi-lärare eller hemspråkslärare med fel paradigm (t ex att eleven ska få som den vill (lägger inte ut exempel nu) eller har en egen invandringspolitisk ”psykos” (beredd att ge bort allt …) så invaggas eleven i tron att hon/han kan behålla sina kulturella idéer som leder till fortsatt utanförskap.
    Det RÄTTA är att TVINGA all nykomlingar att LÄNGTA efter jobb! (Jag vet, de finns ej, men arbetslägermodellen kan skapas!).
    Om de nyanlända och deras kommande mostrar inte kommer att jobba, går välfärden under!
    Jag hoppas på ett folkligt uppror innan dess. Och är beredd att vara delaktig i att organisera sådant. Sarkasmer på nätforum hjälper föga, det har ni väl märkt.
    /Olle

    • Problemet är att välfärdsturisterna inte är intresserade att göra ”rätt för sig”.

      De uppmuntras inte precis till det heller, eftersom myndigheterna daltar åt helvete för mycket med dessa utlänningar. Detta gör att ”fel” sorts individer söker sig hit, och att de som möjligen var ”schyssta” vid ankomsten, även de blir korrumperade.

      Börja ställa stränga krav på svenska, självförsörjning och fullständig medborgerlig integration. Protesterar individen, dras bidragen och upphållstilståndet in, direkt!
      Hemspråk kan de för sjutton fixa själva.

      Detta leder till att inga fler lökar söker sig hit, och välfärdsgökarna som befinner sig i landet kommer att dra vidare som en vindputs.

      Jisses!

Kommentera