Sverige behöver en ny Axel Oxenstierna

INRIKES. År 1612, för drygt fyrahundra år sedan steg Axel Oxenstierna som 28-åring upp på posten som rikskansler i Sverige. Drygt fyrtio år senare hade landet helt formats om och det lilla Sverige förvandlats till en stormakt och det moderna Sverige var fött.

En byggde upp och en rev ned

Oxenstierna renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Då kom han vår tid vår tid ganska nära. Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Nåväl, det var kort om historiens viktigaste svensk – Axel Oxenstierna.

En annan känd svensk – Olof Palme – förstörde på några år det Oxenstierna och hans efterträdare byggt upp under 400 år. Då inleddes en period med ständiga skattehöjningar och 1974 gjorde socialdemokratin grundlagen meningslös. Man införde det så kallade uppenbarhetsrekvisitet. Det innebär att domstolar kan ogiltigförklara lagar och förordningar, som strider mot grundlagen, bara om felet är uppenbart. Det är lätt att inse att något som några hundra riksdagsledamöter och ett dussin ministrar anser vara riktigt, inte kan vara uppenbart fel. Det har givit regeringarna fritt fram att bryta mot grundlagen, vilket de också gör oberoende av färg.

Dödsstöten för Oxienstiernas Sverige var när Palme tog bort tjänstemannaansvaret för att skydda sina kamrater som tillsattes efter partibok och inte efter var och ens kapacitet och förmåga. Det har i praktiken gjort politiker och tjänstemän immuna vid missbruk av sina åligganden. Alliansen har haft många tillfällen att återinföra det Palme förstörde men uppenbart tycker de det är bra att slippa ansvar.

En annan koppling mellan de två är att Axel Oxienstjierna grundade Postverket 1636 och Olof Palmes statssekreterare blev chef för Posten som bolagiserades 1994 med miljonlön och fallskärm som det anstår en VD…så kan det gå, en socialist rev ned det en adelsman byggt upp…

Vår tids adel borde tänka på Oxienstjiernas  i stället för att tillsätta chefer efter partibok och låta vilka tabbar som helst passera utan att ställa någon till ansvar.

Idag har vi politiker som lovar allt till alla samtidigt som det mesta inte fungerar eller fungerar dåligt.

  • Vi har inget rejält försvar
  • Vi har en hårt pressad sjukvård, cancersjuka inner dö innan de behandling
  • Skolan blir bara sämre
  • Underhåll på järnvägar och vägar är enormt eftersatt
  • Bostadsbristen är enorm
  • Arbetslösheten är hög
  • Många pensionärer har för låg pension
  • Det påstås att Sveriges BNP ökar och att ekonomin är stark, men det talas tyst om att BNP/capita sjunker och ni vet väl att Indien har högre BNP än Sverige men de flesta indier är inte speciellt rika.

Vi är fortfarande ett rikt land men alldeles för många kurvor pekar neråt och vi saknar politiker som tar saken på allvar.

Brott, även grova, läggs på hög och utreds inte. Färre poliser än någonsin jobbar på fältet medan polisens huvudkontoret suger upp poliser och gör dem till kontorsarbetare, medan andra slutar på grund av dålig ledning och stöd.

Polisen ägnar sig åt massor av projekt och arbetsgrupper. Man ägnar sig åt processutveckling och metodutveckling. Det produceras styrdokument och inriktningsbeslut som få ute i verksamheten ens förstår innebörden av, detta i stället för att jag kriminella.

Det diskuteras tiggare, det delas ut ”tafsa inte” armband och pratas bilbränder som har hållit på i många år.

Regeringen och polisen chansar med våra liv. Skulle vårt land drabbas av ett stort attentat i semestertider så kan den region som drabbas inte få hjälp eftersom alla regioner ligger på minimibemanning eller under.

Det finns ingen organisation i beredskap som ser till att kompetens finns på plats, man förlitar sig på dem som jobbar just då och som är alldeles för få och med varierande kompetens. Polisens huvudskyddsombud frågar sig om det ens finns telefonlistor till kollegor på semester och vetskap om var de befinner sig på sin ledighet och slår fast: ”Rådande förutsättningar riskerar samhällets säkerhet.”

-Pettersson undrar när politikerna ska börja sköta landet på allvar eller om de ska fortsätta chansa med vår säkerhet och framtid…

Vi tar Axel Oxenstierna ord från år 1634 en gång till: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Kapten Löfven tittar bakåt efter framtiden. Ingen dum idé, man ska inte kasta tidigare generationers erfarenhet på soptippen…

22 thoughts on “Sverige behöver en ny Axel Oxenstierna

  1. Vad Sverige behöver är en regering, det har vi inte haft sedan 1969 då Sveriges senaste statsminister Tage Erlander avgick.

  2. Den så kallade bostadsbristen beror på att halva Afrika har förtur i kommunala kön. Har du sett en enda uteliggare från Afrika? Nej, alla har fått bostad av kommunen. När nu sossarna lurar vita att bygga 100 000 nya lägenheter per år möjliggör det nya Rinkeby.

  3. Ja det mest idiotiska Olof Palme gjorde var att plocka bort
    Tjänstemannaansvaret, nu fick Småpåvarna sin chans att jävlas
    med befolkningen utan att det kostade något, och den chansen
    har dom tagit vara på.
    Man brukar säga att utvecklingen går framåt, men det gäller
    inte Svenska politiken, den är på väg bakåt i tiden förståndsmässigt!

    Så en ny Axel Oxenstierna hade varit bra för landet !

  4. Att sköta landet Sverige tycks inte intressera vare sig Regering,
    oposition eller Media, men dom är väldigt rediga på att veta
    hur USA ska skötas, att höra Magdalena Andersson snacka
    om sådant som hon inte är i närheten av, det vill säga Moral
    blir lätt skrattretande. Om hon och Sossarna besuttit Moral,
    så hade vi inte haft Europas sämsta Pensioner, vi hade
    haft en sjukvård som fungerade, nu låter man cancerpatienter
    dö eftersom vi ska ju ta hand om all världens lycksökare,
    vi har ett polisväsende som inte fungerar, denna organisation
    leds av en gycklare, ett liknande skämt leker Justitieminister,
    partiboken går före kunskap. Man slänger ut handikappade
    och gamla från sina bostäder för att dessa ska gå till nyanlända
    ljugande figurer från Mena länderna, även rättssystemet har
    börjat krackelera, det utdöms domar som är rena hånet mot
    brottsoffren, där man klart prioriterar brottslingen helt öppet?

    Så Magdalena Andersson ta inte ordet moral i din mun!

  5. Petterssons missar att det inte finns något ”vi” i sverige längre. Så varje påstående Pettersson gör där detta begrepp används, explicit eller implicit, blir meningslöst.

    Dessutom verkar staten sveriges syfte vara att utrota svenskarna. Följaktligen skulle en sådan som Oxelstjerna som får staten att fungera bättre vara rent livsfarlig för oss svenskar.

  6. Precis som forna adeln var milsvida ifrån folket – lika långt
    ifrån folket är Socialdemokratiska adeln idag.

    • Var de verkligen det? De umgicks med folket hela tiden, varje dag. Så fort de skulle resa någonstans trängdes de med vanliga människor på vägarna och på broarna och på värdshusen.
      Visst hade de ett högre människovärde än allmogen. Men hade också strikta krav på sig att vara till nytta för allmogen, ingen adelsman blev respekterad av att inte göra sin plikt.

  7. Löfvenstierna demonterade landet snabbar än vad Oxenstierna behövde för att byggde upp det.

    Heja Löfven-skit-i-byx-stierna.

  8. ”En annan känd svensk – Olof Palme” Med lite välvilja var han som mest halvsvensk. Hans mor, Elisabeth von Knieriem, var av balttysk nyadel. Familjen adlades av Alexander I, samma tsar som besegrade Sverige i finska kriget. På fädernet förekommer en del finlandssvensk adel och hur det svenska respektive finländska arvet fördelar sig är svårt att yttra sig om.

    Så här har vi en invandrarson vars familj på mödernet adlades av en ärkefiende efter förlusten av Finland och delar av Sverige. Inte ens om det varit möjligt för Alexander I att bli svensk statsminister 1969 hade skadan uppskattningsvis kunnat bli större.

  9. Oxenstierna var helt enkelt fenomenal. Det var han som skapade den dåtida stormakten Sverige. Han var en flitig brevskrivare och om jag inte minns fel arbetar man med att digitalisera de digra luntorna brev.
    Nu jobbar våra politiker i totalt motsatt riktning, ån den Oxenstierna jobbade för.
    Han skapade en stormakt, våra nuvarande politiker sliter livet ur sig för att skapa ett u-land av Sverige.

  10. Svenska politiker insåg att de inte kunde få ett folkligt stöd vad det deras invandringspolitik. därför drevs vissa beslut raskt igenom över huvudet på den svenska befolkningen.
    Under Axel Oxenstiernas rid vid makten hade vi en kungamakt som dikterade villkoren. Nu sägs det att vi har demokrati men det är fortfarande ett fåtal personer som har all makt i sin hand och som utnyttjar demokratin.
    https://ulsansblogg.wordpress.com/2016/12/23/den-tunna-fernissan-over-den-humanitara-stormakten/

    • Inga politiker utan en majoritet av svenskar som vid varje val tillsätter samma maktelit i Sveriges riksdag och sedan på typiskt svenskt vis gnäller vid köksbordet mellan varje val !
      Som man bäddar får man alltid ligga och svenska väljare har sedan länge bäddat fel vilket visar sig idag.

  11. Gamgubben

    Läser inga svenska tidningar (internet- eller papperstidningar), ingen svt, är inte med i FB eller Twitter – jag är ren, varför ska jag tvätta händerna och munnen – som du rått mig tidigare ?
    Det råder uttrycksfrihet – skriva, läsa, leva – i min PATRIA. Ingen utanför gränserna kan sätta munkavle på mig. Sist av allt på samvetet.

  12. Det lär inte räcka till med en A.O. troligast behövs där en armé A.O:are för att få den sjunkande skutan ’Svea’ länspumpad och på rätt köl…

    • Jag hade glömt Palmevisan..ganska smaklös men uppfriskande och normbrytande……inte som Carl Johan de Gers konst som bara vågar ge sig på flaggan , nationen , eller monarkin…..företeelser som inte ger tillbaka.
      Här gör man parodi på palme mordet utredningen…på ett vitsigt sätt som verkligen utmanar mäktiga krafter.

      • Sanningen om mordet är obehaglig för S också, skylla på CP, PKK, Säpo osv går bra. Men där finns mördaren inte.ingen pundare från förorten han GÖMS än i dag i egna leden.

  13. Framförallt har media genom tidningar, tv och FB och Twitter allt för stort inflytande. Pressen påstår att de rapporterar rätt och riktigt hur kommer det sig då att vita män hudflängs efter anmälningar efter påverkan från metoo men mellanöstern adeln går skottfri.
    Att Palme gjorde allt för att förstöra Sverige var nog egentligen inte hans mening men han växte inte upp utan förblev en tonåring hela sitt liv.
    Hans skola kom att påverka alla se bara på Alliansen eller för den delen hela PK-sfären har ju skolats i Palmes skola.

Kommentera