Kommuner protesterar: Vill inte vara bank åt staten

INVANDRING. Statsministern och finansminiistern hävdar att svensk ekonomi är ”urstark”. Inte så konstigt när regeringen skjuter över allt mer kostnader och ansvar på kommunerna. Var är våra pengar som vi har lagt ut för att kunna ta emot ensamkommande? undrar kommuntopparna i Kävlinge och Vellinge enligt Dagens Samhälle. 

”Vi är en kommun, inte en bank” – skrev vi i en debattartikel den 22 april förra året. Löftet från Migrationsverket var att de skulle vara ifatt med utbetalningarna av ersättningarna för ensamkommande till kommunerna till årsskiftet.

I december 2016 var fordran på Migrationsverket för Kävlinges del 100 miljoner. Under årets sista dagar kom några större utbetalningar på sammanlagt 50 miljoner. Den kvarvarande fordran på 40 miljoner har nu ökat och är i skrivande stund 60 miljoner i vår kommun. Det är ett faktum – Migrationsverket och staten behandlar oss som en bank, inte som en kommun.

Vellinge kommun har i dagsläget fordringar på 98 miljoner. Sammanlagt i Skåne har kommunerna fordringar på omkring en miljard kronor. Vi kan bara föreställa oss vad den sammanlagda summan blir för alla svenska kommuner.

Statsministern hävdar att svensk ekonomi är ”urstark”. Inte så konstigt när regeringen skjuter över allt mer kostnader och ansvar på kommunerna.

Om kommunerna förväntas lösa regeringens inkompetens när det gäller att hantera flyktingfrågan ska utgångspunkten vara att ersättningarna kommer i tid och täcker de kostnader som kommunerna har.

Det räcker nu – vi accepterar inte att Migrationsverkets och regeringens bristande handlingskraft går ut över vår skola och äldreomsorg.

Vi vädjar till regeringen och Migrationsverket – om svensk ekonomi är urstark – ersätt oss för de kostnader vi har, se till att mottagandet är rimligt och gör ert jobb! Annars kan vi inte göra vårt.

-Pettersson är inte förvånat. Jag tycker kommunerna ska ringa Kronofogden och driva in pengarna från staten. Lagar och regler ska vara lika för alla…

Statens överskott blir ännu större, men…

10 thoughts on “Kommuner protesterar: Vill inte vara bank åt staten

  1. Att pengarna är borta, beror på att riksdagens Allianspartier skrev under decemberöverenskommelsen i stället för att peta bort Löfven från tronen. De röstades på sossarnas budget i stället för Alliansens egen.
    Man ville med det slå undan benen på SD, inte göra något bra för Sverige.
    Det finns således inget att gnälla över för kommuner med borgerligt styre. Ni får skylla er själva.
    Vill ni ha ändring, rösta på SD vid valet 2018.
    Alliansen är nog inte mycket att lita på.

  2. Tycker att kommunerna inte skall gnälla så mycket, ser det istället som en investering i kulturberikning och pensionsräddning. Vår politiker har ju lovat oss guld och gröna skogar i framtiden, men risken är ju stor att detta löfte är lika troligt som tron på de 72 Jungfruarna i paradiset.

  3. Det system som socialisterna använder sig av inom sitt finansväsen, har för många år sedan,även jag haft i mina tankar.Behålla alla intäkter för sig själv och strunta i att betala räkningar,måste på sikt leda till rikedom,om man inte tvingas betala skatt och mängder avgifter ! Kan man dessutom som finansministern tvinga landets övriga,att överföra 50 % av deras årsinkomster,till sitt konto lär även ladan med tiden bli full ……

  4. Heter man Stefan Löfven och Magdalena Andersson och drar på sig för stora utgifter som man inte kan betala i kassan med egna pengar … Ja, då kan man ju alltid i panik tvångs-”låna” från andra utan deras medgivande.

    https://1.bp.blogspot.com/-QXD55nBKrjc/VvEfvrJAC1I/AAAAAAAAEVc/CrNimK3dTZ88-VOYZf936h0cgz_b4d22w/s1600/Snabbkoplow.jpg
    Från Jeanders bildblogg

    https://2.bp.blogspot.com/-dLnWkKsgZYA/Vw9Kz6lV0dI/AAAAAAAASL4/TvDI_aDIanA8UuO4lMipuGWkzc10vUBxQCLcB/s1600/borta.jpg

  5. En bild kan säga mycket, längst fram står en av dom förtryckta,
    efter henne kommer den ständiga ledighets kommiten som lugnt
    och avslappnat väntar på sin tur att plocka ut av vad andra
    får kämpa för att dra in till deras försörjning?

  6. Min ekonomi skulle också vara urstark om jag kunde vältra över mina räkningar på mina grannar.

  7. Sverige – landet som skulle bli ett mångkulturellt föredöme för hela världen. Ska man skratta eller gråta?

  8. Har hört rykten om att en del ordinare personal inom Eskilstunas äldrevård skall sägas upp och erbjudas jobb inom en ”pool” som är statligt ägd, och de skall sluta med den kommunala bemanningsenheten som har varit den som täckt upp med vikarier personal vid behov.
    Rätt märkligt att i ett ”ekonomiskt jättestarkt land” så får personalen mer eller mindre slita ihjäl sig på kommunens och landstingets arbetsplatser pga resursbrist…

Kommentera