Bibeln, Predikaren 10 kapitlet

-Pettersson tillhör inte de troendes skara men har läst bibeln från pärm till pärm. I början av 1800-talet var spöstraffet vanligt inom försvaret, men riksdagen krävde att detta inte skulle få användas på de unga värnpliktiga. Yrkessoldaterna visste vad de gav sig in på, men beväringarna som lydde under en tvångslag fick man inte slå, var argumentet.

För de minsta förseelserna fanns kompaniförbud, en sorts arrest utan bevakning, sedan kunde befälen ta till permissionsförbud som användes då och då och det sved rejält att inte få åka hem över en ledig helg.

Nästa steg blev arresten, ”att sitta i buren”, var en vanlig bestraffningsform, utan att förseelserna behövde vara speciellt allvarliga, ”buren” fanns kvar till 1973. Numera används psykologer och en massa tjafs och jag tro inte det har blivit bättre.

För dem som hamnade i ”buren” var det inte så kul, ett bord, en stol, en brits som fälldes upp på morgonen, ingen radio, ingen tv men i ”buren” fanns två böcker att läsa. Den ena var ”Soldat i fält” och den andra var bibeln i form av två böcker. Det gamla och nya testamentet.

Utan att nämna några detaljer får ni gissa er till hur det kom sig att Pettersson läste bibeln från pärm till pärm och där står bland annat:

Gamla Testamentet, Predikaren 10:2 Den vise har sitt hjärta åt höger, men dåren har sitt hjärta åt vänster.

28 thoughts on “Bibeln, Predikaren 10 kapitlet

  1. Lite mer visdomsord fås från Ordspråksbokens kap 31:4 till 31:7, detta gäller vem som ska dricka starka drycker. Styresmännen eller de stackars satar som ska betala kalaset.

  2. Pettersson, det är vad som stod i 1917 år översättning. Nu i den senaste 2000 står: ”Den vises förstånd bringar lycka, dårens förstånd bringar olycka”
    Då har vi en förklaring till varför Sverige ser ut som idag.

  3. Intressant, Pettersson!
    Bibeln är ju helt sanningsenlig och trovärdig.
    Jag skrev en gång en liten insändare till ”Ateistbibeln”.

    Jag bifogar texten:
    ”Jesus var son i 75:te generationen efter Gud.
    Moderna släktforskare; släng er i väggen. Luk. 3:23 ger namnet på varje fader i alla 75 generationerna. Den bragden klarar vi inte idag.
    Agne”

    Bekräftar min inställning till religion och tro.
    = Att tro är bara fantasi.

    Samma sak med alla ordagranna referat av vad denne, Jesus, ska ha sagt.
    Jämför gärna med ett vittnesmål i en rättegång i dag.
    Jämför också att skriva protokoll från ett möte med ordagranna citat.

    Men vi kan ju oftast inte ”stenografera”, d.v.s. knacka in varje ord på
    en stentavla ……..
    Där ligger vi i lä.
    – och vi får aldrig veta ad sekreteraren heter.

  4. Det där med att stämpla personer som mindre värdiga höll
    Svenska försvaret på med tills man lade ner försvaret,
    själv betecknades jag som plattfotad och fick då ligga
    längre i lumpen men hade bättre resultat än dom flesta
    i alla skjutningar granatkastning och även idrottsresultat,
    hur förklarar man det , man ska kanske inte döma
    hunden efter håret? man kan ju undra vilket som smäller
    högst i krig , en bra skytt, eller en som är plattfotad???

  5. Så här lär Churchill ha sagt:

    ”Den som inte är röd när han är ung har inget hjärta. Den som inte är blå när han är gammal har ingen hjärna.”

  6. @Truthfighter

    Bibeln och Koranen är exakt samma bok med exakt samma innehåll.
    Svenska Bibeln är omskriven flera gånger senaste tjugo åren och Gamla Testamentet är helt borttaget, men Koranen är intakt och har oavsett språk Gamla Testamentet kvar.

  7. Läst igenom hela Bibeln säger du Pettersson.Men gäller det den enklare utgåvan från 1917 eller Bibelkommisionens utgåva Bibel 2000 som ju är enorm?
    Nyfiken

  8. Sant! 🙂 Bibeln har mycket bra i sig. Annat är det med koranen. Bibeln har hjärta, eller åtminstone försök till det. Koranen, har bara sten i sitt innandöme, och om man inte passar sig, så drunknar man, och blir totalt stenad, som folkmassakrerarbilisten senast, som var STOLT över vad han gjort. Det är koranen och allah i ett nötskal.

    Sen ska bibeln vara till LEDNING, inte till DOGM. Det är där man gör helt fel. Självaste Jesus säger ju: ”Dömen inte, och ni ska själva bli dömda.” Så det är varken bibeln eller tron det är fel på. Utan användarna och uttolkarna, och de som missbrukar det hela, för egna syften, eller en förvriden dogmatisk tro. Det är istället där hjärtat ska vara öppet gentemot sanningen och det goda, INTE gente mot det som fördärvar Guds skapelse som idag.

    Jesus hade ett urval. Han sa: ”Vem av de tre är min nästa”. ALLA är inte det, enligt Bibeln. Så där gör kyrkan fel. Jesus förkastade den förkastliga fariseiska makten. Han lierade sig inte med den, som svenska kyrkan av idag. Det finns olika vägar att gå, man har ett val, och det goda är inte dogmens och förstörelsens väg. Utan livets och kärlekens väg i sant mänskligt ljus. 🙂

    • Tillhör du ”svartrockarna” ? En sådan utförlig beskrivning,skulle inte ens islamtrogna Jackelen varit i stånd att förkunna !

  9. En dramatisk berättelse som lär tydas i den heliga skrift,med följande ord:
    ”Sent skola syndaren vakna”…(i detta fall tydligen ute i Bottenviken)

  10. Utmärkt inslag!
    Emellertid kan icke undertecknad troende kristen hålla fingrarna och den goda viljan i styr, utan dristar sig till att knacka ned följande broderligt ärnade reflektion, i hopp om att den skall mottagas i den hjärtliga anda i vilken den avsänts.

    Ponera nu, herrar ateister och agnostiker, att Ni befinner Er i ett akut hotande och trängt läge – törhända i sjönöd mitt ute på det obarmhärtiga havet, där isande manshöga vågor sköljer över Er hjässa, kroppen domnar och Ni förstår att ingen räddning står att finna.

    Till vem ropar Ni obstinata träskallar ut Er hela själs desperata vädjan om icke till vår himmelske Fader på det att Han månde förbarma sig över en hjälplös människa i en förtvivlad krissituation? Föga båtar det att skrika efter sjöräddningen på ett öde hav.

    När allt ställs på sin spets och döden obevekligt närmar sig och all övrig vån är ute, skall ock den mest inbitne tvivlare överlämna sig till den makt som förmår frälsa såväl vår solkade själ som vår försvagade lekamen.
    Så ock den stolte Petterssons, alldenstund Herrens önskan är att så många själar som möjligt skall räddas – inklusive den förbannade ärkebiskopens, om utsikt finnes för en så osannolik bedrift.

    Tro mig, det finns inget bättre alternativ än det frälsningserbjudande Fadern genom sin Son Jesus Kristus skänker sina envetna skapelser.

    Andreas, värdekonservativ nationalist, realist och varmt troende 🙂

      • En livssjöman lär sig segla, men ber sen Gud om vind för satta segel, och riktning. Och får kunskap om grund och komma runt dem av Gud ledning. Och hjälp, att inte dras ned i havets djup i havsormens mörka värld.

      • Men det gäller att kunna skilja på havsormens mörka värld, och ljusets milda vägledande vind. Det kan inte muslimerna, eller dagens politikeretablssemang. Därför dras de i frestelse av dess dolda lockande fascination och djupa virvlar ner till Hades rike. För hjärtat är endast öppet för det som bubblar av ondskans vildhet, ljusets mildhet, fångar inte dessa låsta ögon. Låsta vid en dogm, och enkelriktad utförsväg, där ingen återvändo finns. De SER INTE den sol som lyser, för månens, allahavgudens svarta krafter, är dem nog, och skymmer godhetens mänskliga kärleksväg.

Kommentera