Körde bil skitfull. Frikänns för att han inte minns…

GALENSKAP. Åklagaren har yrkat att Johansson ska dömas för grovt rattfylleri, 4 § 1 st och 4 a § trafikbrottslagen (1951:649), i enlighet med följande gärningsbeskrivning.

Johansson har kört personbil efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod under eller efter färden uppgick till 1,36 promille. Det hände den 27 mars 2016 på vägar i Njurunda, Sundsvalls kommun. Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till minst 1,0 promille i blodet.

Johansson begick gärningen med uppsåt. Johansson har förnekat brott med hänsyn till bristande uppsåt. Han har gjort gällande att han till följd av sin demenssjukdom inte varit medveten om sitt handlande.

Genom vittnet polisen Tobias Nordlanders uppgifter är det utrett att Ola Johansson körde
bil på tid och plats som åklagaren har gjort gällande. Det är vidare genom analysresultatet utrett att alkoholkoncentrationen i Ola Johanssons blod vid tidpunkten uppgick till 1,36 promille.

Johansson har vid huvudförhandlingen berättat att han inte minns något av händelsen. Han minns inte att han träffade poliser men han har läst om det. Han minns inte att han körde bilen men han har förstått det. Åklagaren har i samband med förhöret åberopat och föredragit vad Johansson har uppgett i polisförhör:

”Johansson uppger att han erkänner att han har druckit alkohol”, ”Förhörsledaren frågar
om när och hur mycket Johansson har druckit. Johansson uppger att han har druckit 2-3 glas 12% rödvin till middagen och att det var ca 1 timme innan han blev stoppad av polisen.
Ola uppger även att han tog 1-2 klunkar öl av en öl som hans son bjöd på i bilen när
dem var på väg hem.”

Tingsrätten gör följande bedömning. Med hänsyn till de uppgifter som framkommit
i läkarintyget kan det starkt ifrågasättas om Johansson varit medveten om att
han körde bil med alkohol i kroppen.

Åtalet ska därför ogillas och Johansson frikännas. Försvararens begärda ersättning är skälig och ska tillerkännas honom. Med hänsyn till utgången i ansvarsfrågan ska kostnaden för försvaret och kostnaden för analys samt provtagning stanna på staten.

DOMSLUT: Åtal som den tilltalade frikänns från Grovt rattfylleri, 4 § 1 st och 4 a § trafikbrottslagen (1951:649) 2016-03-27

-Pettersson konstaterar att herr Johansson blåljuger. Han minns inte att han körde bil på fyllan men han minns hur mycket, eller snarare hur lite han drack, för det finns inte en chans att han kommit upp i 1,36 promille på 2-3 glas vin och 1-2 klunkar öl…

Johansson har naturligtvis grava alkoholproblem och troligen kommer han att fyllköra igen. Hoppas Tingsrätten är medveten om att de är medansvariga om något allvarligt inträffar.

Sundsvalls Tingsrätt Dom B 301-17

Rättens ordförande, tingsfiskalen Julia Nilsson, och nämndemannen Erik Thunström är skiljaktiga och anser att domskälen ska ha följande lydelse.

Varken polisen Tobias Nordlander eller polisen Mats Jonsson har uppfattat Johansson som
förvirrad eller omedveten om sitt handlande. Vidare har framkommit att Johansson i polisförhör kunde redogöra både för att han körde bil och att han hade druckit alkohol innan körningen. Det är mot denna bakgrund utrett att Johansson i gärningsögonblicket varit medveten om sitt handlande i sådan grad att han inte kan undgå ansvar för uppsåtligt brott.

Vad som framkommit i läkarintyget föranleder ingen annan bedömning. Johansson har därmed gjort sig skyldig till grovt rattfylleri på det sätt som åklagaren har gjort gällande.

19 thoughts on “Körde bil skitfull. Frikänns för att han inte minns…

  1. De politiskt tillsatta vänsterdomarna i detta mål, Gull-May och Åstr  KÖRDE ÖVER domaren med utbildning.
    Nämndemän i Sundsvalls Tingsrätt
    Väljs av Kommunfullmäktige Mandatperiod 2016-01-01 – 2019-12-31Ledamöter i Nämndemän i Sundsvalls Tingsrätt
    Namn    Parti   Uppdrag Ort
    SUNDSVALL
    lars Åström
    nämndeman
    Sundsvall Gustafsson, Gull-May  V
    (Chalak, Karaman   nämndeman
    INDAL Alhaddad, Maha 
    S nämndeman Sundsvall Osman, Mohamed 
    S nämndeman
    Törngren, Frida
    Fröwall, Ronny 
    V nämndeman)

  2. Minns när en kvinnlig, socialdemokratisk politiker för några år sedan körde bil med någon ynka tiondedels promille för mycket i blodet.Det kostade henne både böter pch jobbet.
    Vad är det egentligen som pågår i Sverige?
    Har myndighetspersoner och politiker blivit tokiga?

  3. Jag trodde,faktiskt hela rättsväsendet nått en absolut bottennivå men vägen utför fortsätter. Anarki och ett land i klass med bananrepublik är,det, som väntar,oss.

    • Nu skall du inte schikanera bananrepubliker. De producerar i alla fall bananer. I (juristernas) Sverige produceras en helt annan produkt…

  4. Är det underligt att folk inte har förtroende för vårt rättsväsende. Klart karln blåljuger.

  5. ”Var så full att jag inte var medveten om att mina fingrar hamnade innanför hennes bikini i badtunnan….” Timell blir frikänd.

    ”Var så full att jag inte var insåg att jag skrek ’apajävel’…” HMF blir en luftparagraf.

    ”Så full att jag inte begrep…” snart ett prejudikat i en domstol nära dig.

    • I vissa politiskt känsliga fall går det inte att skylla på varken fylla eller något annat, vilka fall det handlar om får var och var en själva lista ut men ett litet tips är ”mångkultur” !

      • Ja, det blir lika selektivt som i nämnda fall. Nämndemännen måste känna den åtalade Johansson.

      • Sara f.S:
        Du hamnade troligen mitt i tian…Visst ligger här en hel kennel begravd.Johansson är med säkerhet en av ortens höjdare, och rättrogen socialist med tanke på hans bostadsort.
        En person som man tidigare lyfte sin keps och hatt för !

  6. Om det var känt att Johansson var dement skulle väl körkortet ha dragits in av hans läkare.
    Även om en dement person inte har alkohol i blodet så kan han/hon vara en fara i trafiken.

  7. Jag har en minneslucka som står lite gran på glänt,
    så därför kan jag inte säga riktigt vad som hänt

Kommentera