Riksdagsledamöterna får löneförhöjning

INRIKES. Riksdagens arvodesnämnd har beslutat höja ledamöternas arvoden med 1.600 kronor till 65.400 kronor i månaden från och med den 1 november 2017. I de överväganden som legat till grund för beslutet har nämnden beaktat dels de avtal som träffats på arbetsmarknaden under 2017, dels hur lönerna på arbetsmarknaden faktiskt utvecklades under 2016.

Nämnden består av Johan Hirschfeldt, Peter Egardt och Barbro Holmberg.

-Pettersson säger att 65.400 kronor inte är mycket för riksdagsledamöter som gör sitt jobb, men…

27 thoughts on “Riksdagsledamöterna får löneförhöjning

  1. Det senaste tillägget till den amerikanska konstitutionen som hade blivit liggande och glömts bort sedan 1792, om jag minns rätt, begränsar kongressens möjlighet att berika sig själv genom att eventuella lönehöjningar börjar först gälla efter att ett val har skett.

    Låter rimligt tycker jag.

  2. Överskottet i kommunsektorn 2016 räcker inte till – låneskulden fortsätter att öka till rekordnivåer.

    Trots det, finns det en socialdemokratiskt ledd regering, som påstår att Sverige går bra och att allt är under kontroll.

    Rekordöverskottet i kommunsektorn 2016 räcker inte till, låneskulden fortsätter att öka. Stora behov av nya skolor och äldreboenden, fler bostäder och ny infrastruktur drev i fjol upp lånen med 21 miljarder till 576 miljarder kronor. I år sprängs 600-miljarders­vallen.

    Så nu är det dags att casha in alla pengar som den extrema invandringspolitiken skulle ge. För den är ju lönsam enligt vissa politiker. Så då undrar man varför låneskulden hela tiden ökar? Den gör det dessutom i en högkonjunktur.

    Det mest skrämmande är att det som nu lånas upp till rekordnivåer är att kommunerna i allt högre grad även lånar till kärnverksamheten (driften).

    Kommuninvest beräknar att 15–20 procent av lånen ligger där. Det ta är ju naturligtvis inte bra. Fast talar politikerna som ”styr” landet, om det för deras skattebetalare, medborgare och väljare?

    https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/kommunala-lan-nar-nya-rekordhojder-19103

  3. Hoppas de inte svälter ihjäl nu efter denna ”lilla höjning” !
    Vore inte mer än rätt att alla svenskar som gillar och röstar på 7 klövern också skulle stå för deras löneförhöjningar via högre skatt.

  4. Nåja, Systembolagets chef ligger flera gånger högre i lön, och hennes uppgift är inte så komplicerad.

    Uppgiften är att INTE öka omsättningen, att INTE öka vinsten.

    Jag minns när Anitra Steen var VD, och Göran Persson statsminister, hon hade 3 gånger så hög lön som han…
    Rimligt? Knappast!

  5. Motsvarigheten till Sveriges riksdag I de nordiska länderna har följande antal medlemmar respektive: Finland 200, Danmark 179, Norge 169.
    Av vilken anledning skall vi i Sverige behöva ha 349?
    En helt onödig belastning för oss skattebetalare!
    Om de tagit sig i kragen och börjat arbete på allvar, kunde det säkert räckt med mindre än 200 medlemmar i vår riksdag..
    Låt oss kräva en ändring. Vi har redan nog med parasiter i vårt land!

      • Sjukavdrag på lönen TACK vem för statistiken ?!?!

        Hallå FÖRSÄKRINGSKASSAN kan bli några kronor tillbaka !!!!

  6. Dom skulle ha sänkt sin lön med samma summa istället, och låtit dessa pengar bekosta allt dom tagit in. Sedan samma sak till nästa gång dom förhandlar löner, inte förrän då fattar dom vad dom ställt till med.
    I det upp och ned vända landet så höjer dom lönerna för sig själva och alla arbetare får höjd pensionsålder på köpet. Deras pensioner ska vara baserat på medelinkomsten som arbetstagarna har, inte förrän då får vi riktiga politiker som gör rätt för landet.

  7. Klart de ska ha lön men inte ett månadsarvode utan de skulle belönas me medellönen inom det statliga avtalsområdet plus 20+%, alltså runt 45000.
    Huvudfelet dock, är att det är minst 200 för många det borde räcka med 149 ledamöter i Riksdagen vilket bör ge en kostnadsbesparing på si så där en halv miljard per år. Medräknat allt som tillfälliga bostäder, resor, pensionsavsättningar, onödiga utlandsresor.
    Det borde bli pengar som kunde användas till att ge universitetsstuderande ett prisvärt boende etc.

  8. Fullkomlig politisk enighet antar jag. Dom 25% som är fattigast finns aldrig pengar till. Däremot till folkets företrädare. KNEPIGT!

  9. En bra dresserad Orangutang skulle kunna göra deras jobb mycket billigare. Gäller bara att utan att fråga trycka på rätt knapp som överheten bestämt.

    • Tanten:
      Så rätt du har… Ikväll är vi många som äntligen kan gå mätta till beds.. C:a 300.000 fattigpensionärer har fått månadens fattighjälp efter en veckas diet,hos många av oss !

  10. Ju högre lön, desto sämre förståelse för hur omvärlden fungerar.
    En person med nära 70 000 i månaden har ingen aning om vad som är kostsamt för en pensionär med normalpension eller en löntagare som tjänar 25 000 per mån, för att inte tala om fattigpensionärer och arbetslösa.
    Det som är brödsmulor för en extrem höginkomstagare från riksdagen, är nära nog en omöjlighet för en normalinkomsttagare.

  11. Så underbart om man kunde få nästan 2000 kronor mer per månad. Men vissa ska inget ha i dagens Sverige, andra ska ha mycket mer. Vedervärdigt!

  12. Dom ska fan i mig inte ha någon lön ,tycker inte dom klarar sitt jobb.
    11000 kr efter skatt inte mer kan dom få.inte mer.

    • Jo dom kan skaffa sig ett ”extraknäck” t.ex. klippa hår, städa eller skotta snö ……..

Kommentera