Stora protester mot självständighet i Katalonien

SPANIEN. Tusentals människor, enligt media omkring 350.000 har samlats i Barcelona för att protestera mot regionens ledare som driver på för att utropa Katalonien som självständigt. Spaniens regering har sagt att den folkomröstning som genomförts är olaglig och premiärminister Mariano Rajoy utesluter inte att avsätta den regionala regeringen.

I en tidigare intervju med tidningen El País sa Rajoy att det är uteslutet med medling mellan parterna för att lösa konflikten.

Demonstranterna i Barcelona kallar sig själva ”den tysta majoriteten” och flera viftar med spanska flaggor och sjunger ”Viva Espana”.

– Kanske har vi varit tysta alltför länge, säger 44-årige Alejandro Marcos till nyhetsbyrån.

-Pettersson funderar på om det inte finns en ”tyst majoritet” i Sverige också…

Live från Barcelona, Katalonien, Spanien.

11 thoughts on “Stora protester mot självständighet i Katalonien

  1. Vargas LLosa. Nobelpriset i litteratur talar på en manifestation i Barcelona. Flera ministrar från Katalonien är med. Den lokala polisen los Mossos fick kramar medan några skanderar mot dem. De fick känna på att bevaka sin egen polisstation, det som blev förra veckan då de var passiva. En Katalan säger, vi ska återta gatorna för de är till för alla katalaner. En säger att parlamentet inte agerat och företrätt befolkningen så de behöver avsättas. Podemos ledare-vänstern-som har betett sig som en centerpartist och vacklat smet på ett tåg i Sans och hela nejsidan där följde efter. Det är ett skrattande, glatt folk som ler och kramas. En minister säger jag är katalan spansk och europe. Hela Spanien är ute och demonstrerar för ett enat Spanien. Tillsammans är vi starka. Ja-sidan håller sig undan.
    Diskussionen är vad är nationalism? Vi är olika folkslag med olika språk men vi är alla spanjorer.
    Sången de sjunger är Viva Espana som Sylvia Wrethammar sjöng! Det är mycket nationalism men den goda för ett Spanien inte mot och splittring. Intressant med tanke på hur Sverige resonerar om ett folk och ett land.

    • har 2 småfestliga frågar till dig ”Odalkvinna”

      1) anser du Sveriges vara el inte vara med i EU ?

      2) anser du att kreti å pleti bland invällarna i Sverige
      är Svenskar så fort de passerat gränsen?

      Är ditt svar JA på dessa 2 undringar, så frågar jag
      mig om du inte gått vilse å hamnat i fel forum?
      Vänl. Eugene

  2. den ”tysta majoriteten” är de som gick till val i Katalonien
    nu…de som protesterar mot valresultatet nu, är till stor del
    invandrade Spanjacker, ev. några ängsliga för kom.följder
    som ett Inbördeskrig för med sig
    Katalonien är den enda del på Iberiska halvön som funkar
    o.k…tacka sjuttsingen för att de som styr i Madrid inte vill
    bli av med ångpannan i loket…då blir det ett nytt Grekland
    på nolltid…Va beträffar ev. medlemskap i EU, är bara att
    glömma för Kataloner, de vill inte ha det förfall som detta
    för med sig…deras syn närmare vår (SD:s), syn på allt än
    hos juntan i Madrid

    • Du har fel. Madrid, Balearerna betalar mer skatt till staten än Barcelona. Det du beskriver som loket faller nu sönder som ett korthus. Två banker drog, Bayer, VW, SEAT agua Barcelona, gasbolaget har dragit, en stor textilindustri, Freixenets VD som har varit för sa nu att det var fel av mig, det var som en diskussion som gick för långt, jag ångrar mig, vi drar om det fortsätter, Cordonju likaså-det är stora katalanska cavaproducenter och en stolthet. Katalonien är en blandning på folk, mycket kosmopolitiskt. En Madridbo sa nyss att jag är här för jag är från Barcelona men jobbar i Madrid. Katalaner gillar pengar och nu är det en katastrofal utveckling för dem, ledarna inbillade dem att de skulle få vara kvar i EU men de har fått nej innan och nu efter omröstningen, problem med valutan då de har EURO och åker ut där med. Införa peso? Nej för det var Francos valuta. Mas gjorde just avbön och sa att vi är inte mogna för en republik, han har böter på 5 milj Euro då han tagit ur skattekassan för att finansiera ja sidan, han var ledaren före Puigdemont. Läs på för det är mycket intressant hur fort det kan gå. Igår var de vitklädda på demonstrationerna-ville ha dialog-idag spanska flaggor.

      • visst sörru pågen, de är less på att vara
        sponsorer åt invällare som EU låter plocka
        in…de vill ha koll över händelserna liksom…
        mga skattesmitare bland Svenskar har oxå
        de funnit sin ”aftonsol” i Katalonien, dessa lär
        få varmt under fossingarna om självständig-
        het utlyses…tycks finnas en del sånna ex.här
        på Pettersson, som vill bh Frankos Espania?

  3. Pettersson behöver inte undra det finns säkert en tyst majoritet i Sverige också. Men skillnaden är att när den visar sig på gatorna som i Barcelona i dag så är det en tyst minoritet. Om det någonsin sker.
    En parallell med Sverige är också att skolor och journalister med vänstersympatier har propagerat för ett katalanskt separerande från Spanien och man har inte sett positivt på personer med motsatt ståndpunkt.
    I Sverige hörs endast den högljudda och våldsamma minoriteten med stor support från journalisterna.

    • Det vänds en hel del skanderande mot TV3 som drivit en ja propaganda som överträffar SVT och MSM med stor marginal. Det har varit ett totalt mörker för majoriteten som sa nej. Vi skulle protesterat innan säger många, vi har varit för slappa, parallell till en svensk tiger

Kommentera