Vem är svensk?

NATIONALISM. I Sveriges rikes lag finns en definition på vem som är svensk. För att få skriva in dig i röstlängden och rösta i riksdagsvalet säger lagen att du ska ha eller ha haft svenska som språk i hemmet och anse dig vara svensk. 

Inför varje val till Riksdagen upprättas en svensk röstlängd. Rätten att bli upptagen i röstlängden och därmed ha rösträtt har du som uppfattar dig som svensk och har eller har haft svenska som språk hemma. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft svenska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.

Bestämmelser om rösträtt och den svenska röstlängden finns i Sveriges Rikes lag:

Sveriges Rikes Lag 1992:1433
1 kap. Inledande bestämmelser
2 § Med svensk avses i denna lag den som anser sig vara svensk och
1. gör sannolikt att han eller hon har eller har haft svenska som språk i hemmet, eller
2. gör sannolikt att någon av hans eller hennes föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft svenska som språk i hemmet, eller
3. har en förälder som är eller har varit upptagen i röstlängd till Sveriges Riksdag, utan att länsstyrelsen därefter beslutat annat.

-Pettersson säger att det är solklart. Tyvärr skojar jag lite, jag har bytt ut same mot svensk och sametinget mot Sveriges Riksdag, så ovanstående gäller inte svenskar eller rättare det gäller en sorts svenskar som kallas samer. Till Sápmi, som samernas land kallas på deras eget språk flyttar man inte, lever på bidrag och blir same hur som helst.

I samernas land, Sápmi, är det lite ordning. Skulle någon försöka införa dessa regler i Sverige så skulle det bli ett jävla liv om rasism och nazism…

Läs mer…

13 thoughts on “Vem är svensk?

  1. Hade anmält Nacka kommun för diskriminering av köp av bostäder till migrant från syrien med 3 fruar.Tyckte att då skall vi svenskar de som inte har råd till bostad också få en lägenhet.Denne man från syrien fick 3 lägenheter.
    DO skriver i sin kommentar beslut att det inte är någon diskriminering som jag anser att så är det med oss andra vi som har bott i Sverige.

    Som jur. anser jag det är diskriminering mot oss svenskar i landet.

  2. Lapparna är ingen ursprungsbefolkning, varken i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Lapparna var ett nomadfolk och inte bofasta.

  3. Han vill vara både same och svensk den gode lappojken, men att vara svensk och same går inte. Att vi i Sverige har flera små etniska grupper med eget språk och särskilda i rättigheter är förmodligen emot grundlagen och ett bevis på våra politikers räddhågsenhet och ambivalens.

  4. Jag skulle tro att såssarna har bitit sig själva i röva´. Kanske inte för valet 2018 eller kanske inte ens för 2022…Men inför kommande val kan dom bara glömma sitt stöd från den importerade val-boskapen. För då har muhammed fixat sig ett eget islamistiskt jihad-parti. Och då får vi räkna med sharia även utanför non-go-områdena.

  5. En god andel av dem som hävdar att de är ”urfolk” blev kvar i Sverige när Kejsardömet Ryssland stängde gränsen mellan Storfurstendömet Finland och Konungariket Sverige i mitten av 1800-talet. De flesta som betraktar sig som svenskar torde ha längre provenance än det.

  6. Alla som åkt tunnelbana i Stockholm är svenskar.
    Det påstår i alla fall miljöpartisten Åsa Romson.
    Hur korkad får man lov att vara och samtidigt sitta i regeringen?

    • Kan omöjligt finnas någon uttalad gräns för hur lågt IQ dagens svenska politiker får ha eller behöver för att totalt sänka landet Sverige som en gång i tiden var ett fungerande tryggt kristet folkhem där medborgarna förstod varandra !
      Som uppväxt i ett icke mångkulturellt Sverige fick man ofta höra uttrycket, lika barn leka bäst vilket i högsta grad är sant inte minst förstår man det när man ser hur dagens och 7 klöverns öppenhjärtliga Sverige 2017 ser ut och fungerar.

Kommentera