Ny forskning: Längre straff ger lägre risk för återfall

BROTTSLIGHET. Återfallen i brottslighet bland dem som friges från fängelse har minskat sedan början av 2000-talet. Återfallen är högre för dem som har dömts till kortare fängelsestraff och tvärt om. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet.

– Vi ser en utveckling för dem som avgår från anstalt. Dessa återfaller allt mer sällan i nya brott. Utvecklingen är specifik för de som har avtjänat en fängelsedom och minskningen har skett sedan början av 00-talet, säger Victor Ståhl, utredare på Brå.

Risken att återfalla i brott varierar beroende på den dömdes ålder, typ av brott, strafftid och tidigare brottsbelastning.

Korta strafftider på upp till sex månader ökar risken för återfall medan personer som dömts till straff på två år eller längre har en lägre återfallsrisk.

När det gäller brottstyper är återfallsrisken största bland dem som har dömts för stöld- och narkotikabrott.

Dagens Juridik…

-Pettersson menar att det är självklarheter. Korta straff på ett par månader ses mest som en merit och semester av viss ”klienter”. Du kan inte hota en brottsling från Mena-länderna med ett kort fängelsestraff i Sverige.

Korta straff som ibland till och med understiger minimistraffet för respektive brott känns enbart löjligt. Sedan är det ett faktum att de som sitter inne har svårt att begå nya brott under tiden.

Samhällets stor problem är dock alla dem som inte DÖMS för att polisen och rättssystemet inte orkar, kan, vill, utreda och döma dem.

Även små brott ska leda till omedelbar åtgärd, typ gamla tiders örfil, så att den gärningsmannen fattar att han gjort fel. Vid grövre brott ska maximistraff användas oftare och utvisning borde vara obligatoriskt…

 

16 thoughts on “Ny forskning: Längre straff ger lägre risk för återfall

  1. Precis som en missbrukare åker på rehabilitering så åker förbrytare in i fängelser men finns det egentligen någon verkligen rehabilitering som reder ut alla de skador som till den milda grad belastar brottslingens sinne och gjort denne likgiltig inför andra människors lidande?

    En verklig rehabilitering skulle innebära dels att erkänna alla de skadliga handlingar som förövaren utfört och dels ett program för att få denne att komma i kontakt med sitt känsloliv och därmed en respekt för sig själv och sina medmänniskor.

  2. En liten historia från verkligheten : För en tid sen bevittnade jag ett pågående inbrott. Ringde till Kling o Klang, som man bör, och de svarade, så småningom, att det var lågprioriterat och att de dessutom inte hade tid. Sen gick det väl c:a 10 min. och jag ringde igen, och sa att : Nu är busarna infångade och ganska så spaka, så det är bara för er att komma hit och hämta. Men , visst ja ; ni hade ju inte tid, så jag får väl vara min egen domstol och gälda dom själv ! Blev jag förvånad av svaret : ”Vi kommer direkt, för icke ett hår får krökas på deras huvuden”. Kan tillägga, oss emellan, att eftersom jag vet att de ej belastas med några relevanta straff, så möblerade jag om deras trynen en aning i förebyggande…

  3. I Polen springer inte våldtäktsmän lösa, och våldtar på nytt.
    Polska samhället skyddar befolkningen.

    • Nej i Polen uppskattas hederliga medborgare skyhögt brottslingar har där inte inte något värde till skillnad mot i de kriminellas paradis Sverige där det av någon anledning är finare att vara terrorist och övrig brottsling till skillnad mot våra gamla som byggt folkhemmet, brottsoffer och övriga skötsamma medborgare som ligger lägst i kurs !
      Märkligt land Sverige blev efter att dörren mot omvärlden ställdes upp på vid gavel för 35 år sedan.

  4. Eftersom det finns flera faktorer som spelar in som ålder, typ av brott, och tidigare brottsbelastning så tror jag att strafftiden inte spelar den största rollen.

    Ungdomar begår mycket brott just på grund av åldern och eftersom de får lägre straff så tror man kanske att det är strafftiden och inte åldern som spelar roll.
    Annars är ju ett fängelse en läroplats i brott för de yngre och inget bra ställe att tillbringa lång tid på.
    Mest återfall finns bland stöld- och narkotikabrott (som brukar hänga ihop)och om den dömde får vård på anstalten kan ett längre straff vara bra och leda till att personen kommer ur missbruket.
    Men på de flesta anstalter verkar det tyvärr finnas gott om narkotika och då blir det ju ingen rehabillitering.

    I USA har man ju långa straff, vore intressant att veta hur återfallsfrekvensen är där.

    • ”Annars är ju ett fängelse en läroplats i brott för de yngre och inget bra ställe att tillbringa lång tid på.”

      Så att tillbringa tid ute i samhället tillsammans med kriminella personer är inte en läroplats i brott ?

      Dessutom så är det ytterst sällan icke-kriminella personer som hamnar i fängelse (de kan nog en hel del redan)
      Däremot så verkar de förbättra sina färdigheter i fängelset och det beror på att det finns andra kriminella personer där.(hur löser man det ?)
      Placera dem med ostraffade personer (ironi)

      Den tiden de sitter inne så kan de inte hitta på något ute i samhället och det är väl främsta syftet med att bli fängslad anser jag i alla fall.

      • Vet man hur dagens lekstuga innanför murarna fungerar och hur det på ett vidrigt sätt daltas och fjollas med brottslingarna så säger man inte fängelse i Sverige !
        Totalt odisciplinerade vilohem eller hotell är vad det är och inget annat och att det är så vet man om man sedan tidigt 80-tal jobbar som fångvaktare, dagens kriminella hånskrattar bara åt dagens svenska ynkliga flata rättsväsende som mer eller mindre kapitulerat.

      • Om du har jobbat som fångvaktare kunde du väl beskriva närmare hur det daltas och hur det fungerar på en svensk kriminalanstalt idag.
        Av din kommentar fick man inte veta just någonting.

    • Jag vill väl knappast påstå att USA är något föregångsland, rent allmänt, men när det gäller relevansen mellan brott och straff, så är det helt i min smak ,i alla fall. Och får man nu 100+100 år i finkan, med viss strafflindring, om man sköter sig, så lär man nog bli sittandes ett bra tag. Vad återfallsfrekvensen anbelangar, så kommer den nog knappast att bli ens en snackis.

      • USA har runt fem procent av världens befolkning, och 25 procent av dess fängelseinterner.

        De verkar lägga enorma kostnader på att folk ska sitta inlåsta i evigheter. Samtidigt låter de alla ha tillgång till vapen med de följder det har fått, Inte minst för skolbarn.

    • När jag var ung på 1950-60 talet fanns ytterst lite av den brottslighet som finns idag. När beslutet togs 1975 att Sverige skulle vara ett mångkulturellt land började problemen på riktigt.

  5. Inget nytt, makthavare skaffar sig alltid den statistik som passar dem politiskt bäst !
    Är BRÅ en helt oberoende och fristående organisation eller sponsrar politikerna med bidrag ?
    Snart 2018 och val och då brukar det mesta vara positivt även i fångvården.

  6. Hur kan man vara så säker på det när uppklarningsandelen sjunkit så kraftigt, d v s fler och fler åker fast alltmer sällan!
    Inte konstigt att man kommer med detta när finkorna är sprängfyllda med babbar! Egentligen behövs det nog byggas fler fängelser, det är min gissning, och om det är så, vill man inte gå ut offentligt med det!?

  7. Det skulle behövas en utredning om varför en del åklagare dömer under minimistraff.Allmänheten är många gånger upprörda över att det inte utdöms tillräckliga straff och att då se åklagare som till och med utdömer under minimistraff gör att misstankar om en egen agenda är stor.

  8. Just som Pettersson skriver, det är en självklarhet.
    Dessutom slipper vi dem ute bland oss under tiden de avtjänar sitt straff.
    Ändå bättre blir det, om de utvisas, då blir det inga återfall alls. inte i Sverige i alla fall.

Kommentera