”Svenskar” fast i Kurdistan

INVANDRING. Många svenska medborgare sitter fast i Irakiska Kurdistan efter folkomröstningen om självständighet i förra veckan. I fredags stängdes de internationella flygplatserna och ”svenskarna” fick ta sig landvägen med bil till turkiska gränsen. 

– Det var många bilar där, alla stannade. Det var jättevarmt och bilarna passerade. Resan som kunde tagit fyra timmar mellan Erbil och Stockholm tog nu 30 timmar för mig, säger Naser Ebrahimi.

Iraks regering har varit motståndare till folkomröstningen och i fredags stängde irakiska myndigheter de två internationella flygplatserna i området, i städerna Erbil och Sulaymaniyya. Många svenska medborgare har nu svårt att ta sig hem.

Hur många svenskar det rör sig om finns det inga uppgifter om, men utrikesdepartementet, UD, följer utvecklingen noga, det säger Rasmus Eljenskog, presskommunikatör på UD:

UD rekommenderar svenskarna att kontakta sina flygbolag för information, och Konsumentverket för dem som vill ha hjälp med ekonomisk ersättning.

För Naser Ebrahimi blev hemresan dyr, men han ångrar den ändå inte: Den här resan blev en ekonomisk förlust, men jag ångrar ändå inte det, för det var värt känslomässigt.

-Pettersson fattar inte. Varför röstar svenskar i Kurdistan och hade Ebrahimi räknat med att resan skulle gå med vinst?

Sveriges Radio

11 thoughts on “”Svenskar” fast i Kurdistan

  1. Dessa fantastiska män och kvinnor som värnar sitt hemland ska – GIVETVIS STANNA DÄR OCH BYGGA UPP SITT LAND – de kommer att göra sitt land stor heder !!!

  2. Nu framgår inte i rubriken hos X-pressen,om dessa berikare också var kurder.I varje fall är det inte normalt att vi vikingar lämnar våra barn vid skolan och samtidigt angriper en annan manlig förälder. Detta lär ha inträffat idag i fromma,men stridbara Jönköping.Rektorn fick ringa polisen när de båda inte slutade slåss.
    Tja har de inget annat att trycka i blaskan för 20:-,så är nästa ”nyhet” i varje fall av bättre art.
    En 33-årig ”man” lär dömts till 15-års fängelse,som senare Hovrätten sänkte till 2 år !!! Som tack för detta milda straff åkte denne berikare till Malmö,och mördade en 44-årig man.Av rubriken framgår inte om samtliga ovan tillhör samma art av guldklimpar,(från MENA) även om mycket tyder på det.

  3. Påminner än en gång vad jag sade åt en taxiförare i Berlin,när denne berömde de sina.På hans uttalande om sina landsmäns förträfflighet nämnde han bl.a.,att ”deras kvinnor prostituerade sig inte,som turkarnas”…
    Svarade honom ”då är det nog enda positiva,ni kurder kan visa upp !!

  4. Fullständigt meningslöst att åka till Iraq och rösta för en egen stat för kurderna.
    Det är allmänt känt att Iran, Iraq och Turkiet motsätter en självständig stat för kurderna i Iraq.
    Det som skett är att sanktioner är införda av de här berörda länderna, mot det som skall vara Kurdistan, och landet är inneslutet av de här länderna.
    Det finns ingen hamn med öppet vatten för det som skall vara Kurdistan, utan alla transporter måste ske landvägen, därför blir sanktionerna mycket effektiva.
    Logiskt sett finns det ingen möjlighet för en självständig Kurdistan stat, Ryssland, Kina och USA motsätter också ett självständigt Kurdistan och de länderna har vetorätt i FN.
    USA och Nato kan inte stöta sig med Turkiet som är ett mycket viktigt land för Nato.
    EU kan inte heller acceptera Kurdistan, därför EU motsätter bland annat Katalonien och Crime som självständiga stater.
    Vad finns det för mening med att rösta om en självständig kurdisk stat när inga grannländer och även andra inte accepterar den.
    Det som kurderna gjort med den här röstningen är att de skaffat sig ovänner i hela Mellan Östern och även annorstädes.
    De här svenskarna med kurdisk ursprung borde varit hemma i Sverige om de anser att de är svenskar, eller också blivit kvar i det som de anser är Kurdistan.

  5. Som vanligt vid sådana här tillfällen hade det varit intressant att kolla upp dessa ”svenskar” mot bidragsutbetalningarna i Sverige!

  6. Märkligt,dom söker politisk asyl i vårt land,sedan åker dom tillbaka och röstar och klagar på långa Resan? Har man flytt sitt land varför åker man tillbaka .Titta på David Isak, kom till Sverige sökt asyl, sen åker han tillbaka och blir fängslad då är det så synd om han,jag fattar inte poängen i det.Mvh Adolf

Kommentera