”Ensamkommande somalisk motdemonstrant” häktad i Göteborg

INVANDRARVÅLD. Under tisdagseftermiddagen hölls förhandlingen i Göteborgs tingsrätt och 17-åringen häktades på sannolika skäl. Han misstänks för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp, rapporterar SVT. 

Anledningen till att häktningen är att tingsrätten anser att det finns risk för att 17-åringen avviker eller på annat sätt kan försvåra utredningen genom till exempel undanröja bevis.

17-åringen förnekar brott.

Kammaråklagare Mats Ihlbom vill uttala sig om motdemonstranten är kopplad till någon specifik grupp men säger att bevisläget är mycket gott.

Mats Ihlbom tror även att fler personer kan komma att gripas för händelser den 30:e september och att polis och åklagare i detta nu går igenom allt material från dagen, bland annat det filmade materialet från polisens kroppskameror.

”Motdemonstranten” greps av polis strax före klockan fyra på lördagseftermiddagen på Örgrytevägen i Göteborg under Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Han och anhölls senare under söndagen. Senast den 10 oktober ska kammaråklagare Mats Ihlbom väcka åtal.

-Pettersson undrar varför SVT inte nämner att den häktade mannen är från Somalia, att han saknar adress, behöver somalisk tolk och är ett så kallat ensamkommande barn…

I medias publicistiska regler står: 

10. Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

Menar SVT att det är viktigt att hela tiden tjata om att det ena gänget var ”nazister” medan det är ointressant att nämna vad det andra gänget ”motdemonstranterna” har för politisk tillhörighet eller att det saknar betydelse att den häktade är ett så kallat ensamkommande barn från Somalia?

10 thoughts on “”Ensamkommande somalisk motdemonstrant” häktad i Göteborg

  1. Börjar bli trött på den magiska åldersgränsen 17 år inom det vida begreppet ”ensamkommande barn”. Visst är det passande? Har han gått igenom ålderstest undrar jag. Har han sökt asyl, så har han väl bränt sina skepp i vilket fall och skall utvisas? Men inte utan att registrera hans identitet och i centrala register först.

  2. Efter rättegången kan han ju lämpligen förpassas tillbaka till Somalia
    Jag undrar, varför är inte detta redan gjort?
    Myndigheternas oförmåga att returnera alla dessa individer, som vistas i vårt land illegalt, verkar vara total.

  3. SVT förnekar sig inte i något sammanhang, vänstergökarna kör på
    i sina enfaldiga spår att kalla ligister för motdemonstranter när dom
    är kriminella gangsters.

  4. Faaan ta – hand om – somaliern !

    Luca har kommit till liv igen, har vaknat – 2/3 delar av högra lungan bortopererad och fortfarande kopplad till andningsmaskinen.Trots att han bott i Nevada sedan bardomen, vill Luca återvända till tryggheten i Rumänien (Cluj-Napoca).

Kommentera