Förbjud inte ”nazistiska” symboler, de tillhör vår historia som är betydligt äldre än nazismen

HISTORIA. Ett trossamfund för utövare av nordisk naturreligion protesterar nu mot ett eventuellt förbud mot tyrrunan, som Nordiska motståndsrörelsen använder som symbol. Samfundet använder själva runan, och vill ta tillbaka tecknet från nationalsocialisterna. 

Samfundet Forn Sed Sverige, är inte så imponerad av förslagen, de använder runan och tycker inte att den är nazistisk.

– Det är en del av vårt kulturarv i Sverige och en del av ett skriftspråk som många fortfarande använder. Dessutom är runorna ett av våra religiösa verktyg, säger Bruse Persson, ordförande för samfundet.

-Pettersson undrar hur det står till med historiekunskaperna hos PK i Sverige?

Nedan några bilder på svenska plan i Finland under kriget mot Sovjetunionen och några uppställda på svenska museer idag. Dessutom det svenska företaget ASEA:s logotyp på baksidan av Svenska Turistföreningens årsbok 1920, mosaik från Paris och Tunis, Indien, Kina, fotbollslag och kvinnligt hockeylag från USA osv.

Svenska frivilliga flygflottiljen slogs på Finlands sida under kriget med statligt stöd och med en socialdemokratisk statsminister som hette Per-Albin Hansson om någon minns honom. Undrar om han också var nazist som lät svenska plan flyga omkring med ett solkors på…

I Oxelösunds hamn får vi då och då besök av indiska fartyg, många av dem har swastikan som symbolen på skorsten och i stäven. Ska vi då förbjuda indiska fartyg i Sverige?

Den 18 mars 1918 informerade överbefälhavare för trupper av Republiken Finland, general vid kavalleriet Gustaf Mannerheim sitt manskap: ” Allt manskap är nu informerat om att våra flygplan kommer från denna stund använda denna symbol (svastikan) i blått på vingarna och flygkroppen, därtill kommer en röd flagga med ett gult kors att målas på stjärtfenan. „

— Gustaf Mannerheim

Den röda flaggan med gult kors användes bara på två plan. Sedan var det hakkorset som gällde och det långt före Hitler. Under Lapplandskriget 1945 beslutade man sig från anmodan av den allierade kontrollkommissionen för att förändra Finlands luftstridskrafters emblem, pilotmärke och igenkänningstecken för flygplan. Hakkorset hade blivit alldeles för mycket förknippat med Nazityskland, trots att det som finsk symbol var äldre än nazisternas.

22 thoughts on “Förbjud inte ”nazistiska” symboler, de tillhör vår historia som är betydligt äldre än nazismen

  1. Att förbjuda en symbol framstår ju som lite löjligt.
    I vissa länder måste man pixla hakkors, som finns på bilder från tiden före 1945. Och varför inte också förbjuda vanliga kors? Tyskarna använde ju även sitt sk ”balkenkreutz” , ett vanligt kors, som symbol under nazitiden.

    • På vissa Lidl`s produkter är redan vanliga kors borttagna (speciellt reklam för grekiska produkter). Antagligen sitter en muslim som blir kränkt av korset i Lidl`s styrelse.

      • Samma här på produktförpackningarna av grekiska eridanousmärke i rumänska Lidlmatvaruhus – korset borttaget. Tyska importörer eller licenstillverkare är goda vänner till islam. Antar att rumänska kunderna läser bara texten till produkterna utan att lägga märke till bilderna. Beklagligt, särskilt att rumänerna är också grekiskortodoxa – inte för att det spelat någon roll egentligen ….

      • Mimi N.
        De säljer och ju mer de säljer, ju större vinst !
        Vilka önskar mest i Europa nu …………jo muslimer !

  2. Centerpartiet = Bondeförbundet leds av en i särklass obildad och historielös figur. Är det oxitycinet som fortfarande styr människan. Gud bevare oss om hon skall ha fler ungar, vad kan inte mer komma ur munnen på henne. Beslut att gå i sossepartiets ledband som Johansson, som inte visste hur väl han ville sossarna. Bodde i Jakobsberg och bad att få distansen uppmätt så han kunde få traktamente varje dag till riksdagshuset. Det var några hundra meter tillgodo.
    Det skall gynna politrukerna främst, vi som skall stå för fiolerna är det bara att hitta på någon skatt till eller höja befintliga. Usch och fy

  3. Förbjud de fåniga vampyr gaddarna, nazi symboler (?), som är till salu i leksaksbutikerna …. Om de råkar hugga i en negerboll … ?

  4. Kan en ’figment of Bram Stoker’s imagination’, en vampyr – figur av en subkultur, betraktas som nazist ? En ny tandlös uttrycksform av ignoranternas avund som tar steget från stekpannan in i elden. När man inte övertygar andra om att rumänerna är zigenare, då får man ta och kalla dem för vampyrer.

    Kritiserat vampyrporträtt i ”Tidningshuset som gud glömde” | SVT …
    https://www.svt.se/kultur/tidningshuset-som-gud-glomdeÄr en

  5. Varför intte säga till Storbritanien att göra samma sak.
    Tänker på de två stenar som står på var sida om entren till Balmoral Castle.
    Varje sten har en swastika inhuggen.

  6. Har för övrigt inte försvarsministern mfl inom försvaret en liten ”nazistsymbol” på kavajslagen som betyder nåt med fosterlandet?
    Ser ut som ett tillgjort spetsigt R. eller en blandning av x och R.

  7. Att hålla på och förbjuda symboler hit och dit är bara trams från dom desperata.
    Ett tag skulle även den svenska fanan förbjudas har jag för mig då detta var en ”rasistsymbol”.

    LÄGG AV FÖR H-e!

Kommentera