Islamistiska regler i danska skolor

av Judith Bergman  •  25 september, 2017

  • Nord-Vest Privatskole i Köpenhamn blev utredd av danska myndigheter under ett oanmält besök efter att man upptäckt att en del av undervisningsmaterialet upphöjde och uppmuntrade unga till att bedriva jihad. Luqman Pedersen, en dansk som konverterat till Islam, erkände för myndigheterna att skolan har för avsikt att skapa ett parallellt muslimskt samhälle.

  • Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som ”de och vi”. I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de ”danska svinen”.
  • ”Jag undervisar religion, men jag fick inte lära ut om kristendomen. Istället lärde en imam på besök från Irak ut om kristendomen … Jag kan tänka mig att några av pojkarna jag undervisat kan ha blivit radikaliserade”, sa en lärare. Lärarna försökte informera både politiker och myndigheter om några av problemen de bevittnat, men det var ingen som ville lyssna.

En del muslimska skolor i Danmark verkar anställa antisemitiska lärare, främja ojämlikhet mellan könen, använda våld på sina elever, erbjuda undermålig utbildning generellt sett, och lära ut jihad.

Det finns 26 muslimska skolor i Danmark. Trots att de drivs självständigt som privatskolor sponsrar staten dem avsevärt – precis som den gör med andra självständiga skolor i Danmark – vilket täcker 75 % av deras budget. Efterfrågan på muslimska skolor i Danmark har ökat under det senaste årtiondet, medan muslimska skolor även har ökat i antal elever med nästan 50 % sedan 2007. De tar för närvarande emot 5 000 elever. Det är dock okänt hur många muslimska barn undervisas i de så kallade ”Koranskolorna”, där islam och det arabiska språket lärs ut efter skolan till de barn som inte går i muslimsk skola. Koranskolor granskas enligt ett avslöjande i den danska tv-dokumentären ”Sharia i Danmark” inte av några statliga eller kommunala myndigheter.

Läs vidare

2 thoughts on “Islamistiska regler i danska skolor

  1. Hur ser det inte ut i Sverige då med alla dessa muslimska
    skolor. Enda skillnaden mellan Sverige och Danmark
    är att journalistkåren i Danmark inte behöver följa någon
    obskyr södermalmsk värdegrund och därför kan rapportera
    om sakernas tillstånd.

Kommentera