SÖS säger nej till religiösa krav

Södersjukhuset i Stockholm säger nej till religiösa krav.

DO som är en ständig kassako för kränkta muslimer, ogillar att Södersjukhuset kräver att medarbetarna ska jobba i kortärmat p.g.a. hygieniska skäl.

”…på Södersjukhuset ska samtliga medarbetare, av hygienskäl, bära kortärmat i den patientnära vården”

Naturligtvis var det en muslimsk kvinna som vägrade acceptera klädkoderna av religiösa skäl. Alltid denna religion, alltid muslimer…

SÖS står dock på sig och menar att hygienen måste stå över religionen. DO å sin sida hävdar att löstagbara ärmar är att jämföra med engångshandskar. En märklig jämförelse med tanke på att det inte är i sjukhusgångarna det råder krav på korta ärmar på skjortorna, utan i operations- och patientsalar. Engångshandskar används uteslutande när man behandlar patienter och inte i gångarna på väg till och från.

Expressen

Läs mer om domen i Läkartidningen. Läs gärna kommentarerna, inte minst diakonens.

17 thoughts on “SÖS säger nej till religiösa krav

  1. Jag tycker att sjukhusets regler ska gälla för det blir enklast så.

    Men för övrigt verkar dessa återkommande diskussioner med kortärmat vara litet överdrivna.. Det är ju inte ärmarna i sig som är ohygieniska, utan att det blir svårare att sprita en bit upp på armarna när man använder handsprit för händerna.
    Och handspriten tror jag det fuskas en hel del med.

    Sedan kan man undra varför man ännu kan se läkare med långärmade sjukhusrockar..

  2. Erdogan har tagit bort evolutionsläran ur skolan och återinfört gamla trosföreställningar. Parallellen är tydlig, det börjar med ärmarna på en rock och slutar med åderlåtning, dricka kamelurin-det har redan hänförts till att det botar diabetes bland annat. I Norden kan vi som gamla vikingar kräva att vi ska gå runt en sten och rabbla formler. Att dras genom en ring. Man kan tänka sig att muslimerna kokar en gryta på allehanda ormtungor, paddor och gör olika grötomslag. Spindelnät på sår är också bra.
    Här ovan skrev Argus att de skulle ha egna vårdinrättningar och det är en alldeles lysande ide för där kan de ha både imamer och sina egna läkare. Jehovas och blod sköter det själva utan att belasta andra med sin vidskepelse för övrigt

    • Grötomslag vet jag att de gör, har upplevt det personligen. Inte inom vården dock!

      De rusar numera hellre till akutmottagningar och gapar och kräver. De har inte ens vett att ringa vårdcentralen först. Ska ha, ska ha, de är som omättliga gökungar.

  3. Det är inte några enstaka människor med rötter i medeltiden, som skall bestämma vad som skall gälla på våra sjukhus.
    Passar inte galoscherna, så åk hem.

  4. Som patient skall vi vägra bli behandlade med muhammedansk utstyrsel. Religionen hör inte hemma i offentliga institutioner.

  5. Inrätta vård för muhammedaner under Migrationsverkets huvudmannaskap. Hänvisa både medicinsk personal och patienter med muhammedansk verklighetsuppfattning dit. Dels kan de strunta i vilka hygienregler som helst, dels tar det död på myten om invandringens betydelse för vården. Vi kommer att korta vårdköerna rejält och samtidigt få lugn och ro på vårdinrättningarna. Att sedan körtiderna öka exponentiellt för invällarna ser jag inte som mitt problem.

  6. Hur många patienter och personal tycker att det är trevligt när muslimer hela tiden,varje sekund måste tala om för världen att dom tillhör islam med tex hijab i vårdmiljöer.

  7. Hade en diskussion med en kollega i går.
    Skall man ha skyddshandskar när man rengör en säng
    där en passient med en smittsam sjukdom har legat.

    Nej ! Allah har oavsett bestämt hur länge vi skall leva !

  8. Det borde vara en icke-fråga.

    Medicinska ställningstaganden baserade på vetenskaplig grund skulle aldrig behöva ställas mot medeltida traditioner baserade på förtryck av människor. Det saknar relevans i sammanhanget.

Kommentera